Det finns ingen information att visa
Ingen agenda har publicerats
Ordförande Lisbet Gibson hälsar välkommen och öppnar mötet
Val av justerare
En preliminär dagordning har skickats ut före sammanträdet.
Ordförande föredrar föregående protokoll.
Inga synpunkter framförs.
Jessica Isaksson och Helena Ivansson beskriver nuläget i den utökade beredningsgruppen.
Exempel på frågor som kvarstår är behov av revidering av rutiner till följd av nytt avtal (antal, omfattning och beslutsmandat) vidareutveckling av patientcase för implementering samt förslag på uppföljning.
Anna Svensson lyfte frågan om förenklad mall för SIP, något som har påbörjats inom glesbygdsprojektet i Ragunda.
Elisabet Liljekvist, Linda Holbeck (Härjedalens kommun) och Lina Ideborg redovisade det IHAC- projekt som Region Jämtland Härjedalen och Härjedalens kommun deltagit i avseende vårdplanering före och efter operation. Se bifogade PPT.
Integrated Health and Care är ett nordiskt samarbete som syftar till att integrera hälso- och sjukvård samt omsorg genom digitala distanslösningar.
Projektet är nu avslutat där en viktig erfarenhet är deltagandet från patienter samt vikten av kännedom om varandras verksamheter.
Elsy Bäckström och Helena Ivansson visade regionens nya vårdgivarwebb inklusive samverkanssidorna som är under uppbyggnad och bygger på strukturen i nya samverkansavtalet. Se Samverkan kommun och region | Vårdgivarwebb RJH
Nuvarande sida nås fortfarande på www.regionjh.se/samverkan. Adressen kommer att finnas kvar som ingång till vårdgivarwebben.
Elsy Bäckström redovisade statistik kring utskrivningsklara under perioden januari-september 2024 med stöd av en PPT som skickas separat.
Lisbet Gibson och Helena Ivansson föredrar punkten med stöd i kallelsen utskickat beslutsunderlag.
Jessica Isaksson och Helena Ivansson föredrar punkten med stöd i kallelsen utskickat beslutsunderlag.
Fredagsgruppen beslutade vid sammanträdet i september 2024 om inriktning enligt nedan
• Regionen och kommunerna samfinansierar en utvecklingsresurs, 50% RJH/50% kommunerna
- Kostnaden beräknas till 697 tkr, preliminärt från 2025. För rekrytering och anställning ansvarar regionens IT. (Fakturering för utvecklingskostnaden startar när tjänsten är tillsatt). Resursen samarbetar med Beredningsgrupp löpande. Utvecklingsarbetet ska ses som en del av gemensam utveckling inom nytt hälso- och sjukvårdsavtal som väntas träda ikraft 2025, "Överenskommelse Gemensamma utvecklingsmedel", utvecklingsområde 3: Välfärdsteknik och digitalisering.
• Ambitionen är att de sju förbättringsförslag som ingår i steg 1 genomförs. Gällande förslag 7. etikettskrivare, ska test i Ragunda och Berg inväntas och ge underlag för om breddinförande i hela länet anses vara lämpligt.
- Innan steg 2 genomförs ska Beredningsgruppen utvärdera nytta samt scanna nya förslag att lägga till tidigare analysresultat.
Vidare gav Fredagsgruppen beredningsgruppen i uppdrag att återkomma med avtal för fortsatt gemensam verksamhetsutveckling av Cosmic i enlighet med ovanstående inriktning och att avtalet ska gälla från 2025-01-01 och tillsvidare med en uppsägningstid på 6 månader.
Elsy Bäckström och Sara Stålhand, MAS Bergs kommun och medlem i LSG patientsäkerhet, föredrar punkten med stöd i kallelsen utskickat beslutsunderlag.
Vid Fredagsgruppens möte 221118 godkändes uppdragsbeskrivning och deltagande i LAG in till sjukhus. Enligt uppdraget ska LAG ta fram en beskrivning av flödet in till sjukhus. Flödet ska innehålla förslag till stöd/verktyg för bedömning i hemmet, behov av tekniska/digitala lösningar, tillgång till utrustning, rutiner och utbildning. Förslagen ska ta hänsyn till rätt använd kompetens och rätt vårdnivå. Deltagare utsågs från både kommuner och regionen.
Catharina Gützkow Lundström och Anna Frisk föredrog ärendet med stöd i kallelsen utskckad rapport och en PPT. (skickas separat)
Rapporten i kallelsen innehöll felaktigt datum på försättsblad varför rapporten bifogas på nytt med minnesanteckningen.
SVOM gav vid sammanträdet 24 februari 2023 i uppdrag till Region Jämtland Härjedalen att samla aktörer till dialog för utvecklande av en länsgemensam rutin för efterlevandestöd vid suicid utifrån goda exempel i landet.
Med stöd av en PPT (skickas separat) redovisade Anna Frisk och Jan Persson pågående arbete som legat vilande under 2024 men som nu återupptagits.
Jan Persson och Anna Frisk redovisar med stöd av PPT (skickas separat) pågående arbete.
Handlingsplanen kommer att ersättas av en Länsstrategi med utgångspunkt från den nya Nationella strategin där fyra mål finns uppsatta
• En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen
• Färre liv förlorade i suicid
• Minskad ojämlikhet i psykisk hälsa
• Minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
Anna Berkestedt Jonsson lyfter in i det fortsatta arbetet, vikten av att ta del av tidigare erfarenheter.
Anna Frisk och Jan Persson föredrog ärendet med stöd i en PPT som skickas separat.
Nuvarande överenskommelse gällande 2021-2023 förlängdes till och med december 2024 utifrån beslut i SVOM där plan för revidering presenterades i februari 2024.
I planering bedömdes uppdraget som omfattande och beslut att statliga stimulansmedel skulle tilldelades för: "Resurs samt aktiviteter för förberedelse samsjuklighetsutredning, Överenskommelse riskbruk, missbruk, beroende. Inventering, GAP-analys, information och planering. Gemensam resurs, medel följer anställning.”
Målet för uppdraget definieras som att presentera utvecklingsplan för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet samt förslag till ny länsöverenskommelse.
Uppdragsbeskrivning togs fram vilken innefattar de övergripande målen att:
· Med samsjuklighetsutredningen som grund identifiera gap och föreslå åtgärder för utveckling av beroendevård i länet.
· Föreslå uppdatering av länsöverenskommelse mellan Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner i nuläget benämnd Riskbruk, missbruk och beroende utifrån ovanstående.
Intern rekrytering för uppdraget har inte lyckats men arbete pågår för att arbetet ska kunna starta.
I planen ligger att resursen ska arbeta med bred referensgrupp under 2025.
Då lagrum väntas ändras från 1 juli 2025 i och med ny SoL Socialtjänstlag (proposition väntas i november) samt kommande beslut av Samsjuklighetsutredningen ges förslag att förlänga nuvarande överenskommelse till och med årsskiftet 2025-2026 för att i uppdraget inkludera delar som kan komma att beröra denna överenskommelse. Detta för att undvika dubbla beslutsprocesser.
Förslag till rekommendationsbeslut om ny reviderad överenskommelse lyfts vid möte hösten 2025 för att börja gälla 2026-01-01
Anna Frisk och Jan Persson föredrog ärendet med stöd i en PPT som skickas separat.
Nuvarande överenskommelse gällande 2021-2023 förlängdes till och med december 2024 utifrån beslut i SVOM där plan för revidering presenterades i februari 2024.
Utvecklingssamordnare KFJH och utvecklingsstrateg RJH har under 2024, med stöd från arbets-referensgrupp utarbetat ett förslag till ny överenskommelse.
Reviderad upplaga har tagits fram i en arbetsgrupp med representation från Region Jämtland Härjedalen och Länets kommuner samt brukarorganisationer Jämtland Härjedalen. Verksamhetschef BUV, Enhetschef VUP, Verksamhetschef PV, NSPH, Hjärnkoll, Enhetschef AMI och socialpsykiatri Ragunda kommun, Utvecklingssamordnare KFJH, Uppdragsstrateg vård och omsorgsnämnden Östersunds kommun, utvecklingsstrateg Folkhälsoenheten har ingått i arbetsgrupp.
Då lagrum väntas ändras från 1 juli 2025 i och med ny SoL Socialtjänstlag (proposition väntas i november) ges förslag att förlänga nuvarande överenskommelse till och med halvårsskiftet 2025 för att invänta om delar kan komma att beröra denna överenskommelse. Detta för att undvika dubbla beslutsprocesser.
Förslag till rekommendationsbeslut om ny reviderad överenskommelse lyfts vid möte våren 2025 för att börja gälla 2025-07-01
Elin Ring och Caroline Johansson föredrar ärendet, som avser vuxenpsykiatrin, med stöd i en PPT som skickas separat.
2023-05-25 beslutade SVOM att uppdra till Fredagsgruppen/SamReko HSI att återkomma med åtgärder för att säkerställa samordnat stöd, vård och behandling för målgruppen.
SVOM fick vid sammanträdet 2023-12-08 information om status i arbetet där beslut togs att frågan ska följas upp på nytt vid SVOM under 2024.
Elin Ring föredrog punkten med stöd i kallelsen utskickat beslutsunderlag och en PPT (skickas separat)
Styrgrupp Barnahus beslutade våren 2024 om att samarbetsavtalet skulle revideras. Information om revideringen gavs till SVOM i juni 2024.
Avtalet har justerats i de delar som rör:
• 5. Bakgrund
• 10. Ledning och styrning
• 14. Personal, ekonomi och kostnadsfördelning
• 15. Dokumentation och uppföljning
• 25. Avtalsperiod
Formuleringar kring ledning och styrning har setts över i syfte att skapa en likvärdighet för alla länsverksamheter, även vissa andra skrivningar har justerats i detta syfte. Det är sedan tidigare beslutat att kvalitetsgranskning av verksamheten ska ske vart tredje år, genomförande avseende denna föreslås skrivas in i avtalet och tillkomma som rörlig kostnad det år granskningen genomförs. Kommunerna tillsammans, regionen och polisen föreslås stå för en tredjedel vardera och verksamhetens styrgrupp föreslås få mandat att besluta om kostnader upp till 150 000 kr per granskning.
Som bilaga till huvudavtalet har ett tilläggsavtal arbetats fram vilket reglerar kostnader och kostnadsfördelning mellan kommunerna i Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen. Avseende löpande budget så innefattar kostnadsökningen kostnad för arbetsledning/enhetschef och overhead, vilket tidigare saknats i avtalet. Vidare har det skett en hyreshöjning avseende verksamhetens lokaler. Ny budget uppgår till 1 721 736 kr, varav kommunerna bekostar 50% och regionen 50%
Ärenden som går vidare till SVOM
Elin Ring informerade om att vid Fredagsgruppen/SamReKo HSI i september rekommenderades SVOM och BUZ om en tillfällig väg framåt gällande samverkan barn och unga, fram tills dess att en ny samverkansstruktur finns etablerad. SVOM godkände förslaget i oktober och BUZ i november. En arbetsgrupp med representation från hälso- och sjukvården, elevhälsan och IFO kommer att utses för att påbörja en översyn av samverkansdokument inom barn och ungaområdet. Eventuella rekommendationsbeslut till huvudmännen fattas i SVOM och BUZ. Kommunförbundet och regionen samordnar arbetet.
Mötet avslutas