Hoppa över navigering
  •   1

    Mötet öppnas

  •   2

    Val av justerare

  •   3

    Fastställande av dagordning

  •   4

    Föregående protokoll

  •   5

    Nytt Samverkansavtal HSL och resursfördelningsmodell

  • Det föreligger behov av att revidera avtalet i de delar som avser styrning/ledning, budget samt hantering av eventuellt överskott/underskott. Beslut om att revideringsprocess inleds fattas av Barnahus styrgrupp, där även övriga parter i verksamheten ingår, dvs. Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. SVOM är politisk ledningsgrupp för Regionen och kommunernas del av verksamheten och informeras om revideringsprocessen samt rekommenderar eventuellt slutligen kommunerna och Regionen att besluta om ett nytt avtal.

  • Regionens samverkansråd (RSR) beslutade 2023-12-11 (§ 77) om en översyn av länets samverkansarenor inom område socialtjänst, skola/elevhälsa och hälso- och sjukvård. Beslutet avser en översyn av hur länets samverkansstruktur möter länets framtida utmaningar och behov i allmänhet samt utifrån bildandet av Kommunförbund. Målet med översynen är att identifiera behov av förändringar samt föreslå ny struktur för samverkan utifrån grupperingar, mandat, roller, rapporteringsvägar och behov av administrativt stöd. Hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen och Kommunförbundet Jämtland Härjedalen samordnar översynen.


    Aktuell information om pågående översyn samt påminnelse om att besvara enkät om samverkansstrukturen.

  •   8

    Gemensamt SVOM med Region Västernorrland 16-17 april 2024

  • 2023 har pilotprojektet BarnSäkert genomförts med finansiering från länsgemensamma medel psykisk hälsa. Pilotprojektet har inkluderat BVC och förebyggande socialtjänst i två kommuner (Krokom och Östersund). Erfarenheterna från pilotprojektet är mycket goda och det finns ett stort intresse i Regionen och i länets kommuner för att införa metoden.

     

    Fredagsgruppen och SamReKo HSI beslutade den 9 februari 2024 om ett länsövergripande breddinförande av BarnSäkert för år 2024 och 2025. Vidare beslutades att finansiering av breddinförandet ska prioriteras in vid förslag till SVOM om fördelning av länsgemensamma stimulansmedel psykisk hälsa 2024-2025.

    Bilagor

  • I syfte att skapa långsiktighet, förutsägbarhet och goda planeringsförutsättningar för kommuner och regioner och andra berörda aktörer, och i avvaktan på en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention har staten och SKR enats om att inriktningen på överenskommelsen 2024 i stort kvarstår oförändrad från föregående överenskommelse inom området. I relation till 2023 har den länsgemensamma potten ökat och det framhålls särskilt att länsövergripande analyser samt länsgemensamt beslutade åtgärder bör stimuleras i syfte att skapa förutsättningar för utveckling, samverkan liksom en ändamålsenlig användning av utvecklingsmedlen.


    Totalt fördelas 13 302 905 kronor till länsnivå inom följande utvecklingsområden:

    • En mer sammanhållen, behovsanpassad och personcentrerad vård och omsorg för personer med samsjuklighet eller omfattande behov,
    • En systematisk patient-, brukar- och anhörigmedverkan i vården och omsorgen,
    • Ett stärkt och utvecklat suicidpreventivt arbete,
    • Ett utvecklat arbete för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid bland barn och unga.

    Bilagor

  •   11

    Övriga frågor

  •   12

    Mötet avslutas

  • Ordföranden, Katarina Nyberg Finn (S), hälsar välkommen och öppnar mötet.

  • § 2

    Val av justerare

  • En preliminär dagordning har skickats ut inför sammanträdet.

  • Ordföranden föredrar föregående protokoll. Korta nedslag görs vid de beslut som togs vid
    föregående möte.


    Inga synpunkter framförs

  • Moa Lindunger (projektledare) från PwC föredrar punkten med stöd i en PPT (skickas ut
    separat).


    Presentationen omfattar:

    • Strukturella utmaningar,

    • Hälso- och sjukvård - ett gemensamt ansvar,

    • Resursfördelningsmodell - genomförandeplanering,

    • Nulägesanalys sammanfattad,

    • PwC:s slutsatser,

    • Föreslagen resursfördelningsmodell.


    Den efterföljande diskussionen ägnas åt olika frågor om skatteväxling och PwC:s förslag till resursfördelningsmodell. Moa besvarar de frågor som ställs. Ledamöter betonar att mycket tid återstår att lägga på diskussioner om dessa frågor om vi ska lyckas nå en samsyn och "komma i mål" med arbetet.   

  • Elin Ring föredrar punkten.

     

    Det föreligger behov av att revidera avtalet i de delar som avser styrning/ledning, budget samt hantering av eventuellt överskott/underskott. Beslut om att revideringsprocess inleds fattas av Barnahus styrgrupp, där även övriga parter i verksamheten ingår, dvs. Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. SVOM är politisk ledningsgrupp för Regionen och kommunernas del av verksamheten och informeras om revideringsprocessen samt rekommenderar eventuellt slutligen kommunerna och Regionen att besluta om ett nytt avtal.

  • Jessica Isaksson, Elsy Bäckström och Elin Ring föredrar punkten med stöd i med kallelsen utskickat beslutsunderlag och en PPT (skickas ut separat).

     

    Regionens samverkansråd (RSR) beslutade 2023-12-11 (§ 77) om en översyn av länets samverkansarenor inom område socialtjänst, skola/elevhälsa och hälso- och sjukvård. Beslutet avser en översyn av hur länets samverkansstruktur möter länets framtida utmaningar och behov i allmänhet samt utifrån bildandet av Kommunförbund. Målet med översynen är att identifiera behov av förändringar samt föreslå ny struktur för samverkan utifrån grupperingar, mandat, roller, rapporteringsvägar och behov av administrativt stöd. Hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen och Kommunförbundet Jämtland Härjedalen samordnar översynen.


    Aktuell information ges om den pågående översynen samt den enkät om samverkansstrukturen som har skickats ut. Enkäten har stängts. En diskussion förs om huruvida enkäten bör öppnas upp igen. Det finns samsyn om att enkäten bör öppnas på nytt. Christian Åhrén kommer att skicka ut länkar till enkäten i samband med mötet.

    Vidare förevisas processen framåt/nästa steg. Frågan kommer att tas upp i SVOM på nytt före sommaren.

     

    Ledamot föreslår att sammanträdena för SVOM och GNUS samordnas, så att de ligger samma dagar under 2025. Förslaget bejakas av ordföranden och flera ledamöter.

     

     

  • Elin Ring föredrar planeringen inför gemensamt SVOM med Region Västernorrland 16-17 april 2024. Konferensen kommer att äga rum I Klövsjö/Bergs kommun. Fokus kommer att ligga på kompetensförsörjning. Två-tre exempel per region kommer att presenteras.

    Gudrun Öjbrandt kompletterar informationen.

     

  • Erika Raftsjö och Maria Eriksson föredrar punkten med stöd i med kallelsen utskickat
    beslutsunderlag och en PPT (skickas ut separat).

     

    2023 har pilotprojektet BarnSäkert genomförts med finansiering från länsgemensamma medel psykisk hälsa. Pilotprojektet har inkluderat BVC och förebyggande socialtjänst i två kommuner (Krokom och Östersund). Erfarenheterna från pilotprojektet är mycket goda och det finns ett stort intresse i Regionen och i länets kommuner för att införa metoden.

     

    Fredagsgruppen och SamReKo HSI beslutade den 9 februari 2024 om ett länsövergripande breddinförande av BarnSäkert för år 2024 och 2025. Vidare beslutades att finansiering av breddinförandet ska prioriteras in vid förslag till SVOM om fördelning av länsgemensamma stimulansmedel psykisk hälsa 2024-2025.

     

    I den efterföljande diskussionen lyfter flera ledamöter positiv respons kring det arbete som har genomförts. När det gäller finansieringen kommer den att diskuteras i nästkommande punkt på dagordningen.

    Bilagor

  • Anna Frisk och Jan Persson föredrar punkten med stöd i med kallelsen utskickat beslutsunderlag och en PPT (skickas ut separat).

     

    I syfte att skapa långsiktighet, förutsägbarhet och goda planeringsförutsättningar för kommuner och regioner och andra berörda aktörer, och i avvaktan på en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention har staten och SKR enats om att inriktningen på överenskommelsen 2024 i stort kvarstår oförändrad från föregående överenskommelse inom området. I relation till 2023 har den länsgemensamma potten ökat och det framhålls särskilt att länsövergripande analyser samt länsgemensamt beslutade åtgärder bör stimuleras i syfte att skapa förutsättningar för utveckling, samverkan liksom en ändamålsenlig användning av utvecklingsmedlen.


    Totalt fördelas 13 302 905 kronor till länsnivå inom följande utvecklingsområden:

    • En mer sammanhållen, behovsanpassad och personcentrerad vård och omsorg för personer med samsjuklighet eller omfattande behov,
    • En systematisk patient-, brukar- och anhörigmedverkan i vården och omsorgen,
    • Ett stärkt och utvecklat suicidpreventivt arbete,
    • Ett utvecklat arbete för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid bland barn och unga.

     

    Ledamot lyfter att många bra insatser görs. Däremot är tillgängligheten dålig, varför förslagsvis mer medel bör omfördelas från administration till Psykiatrin. Jan och Anna besvarar synpunkten. En diskussion förs om olika insatsområden och arbete som pågår för att korta kötider till Vuxenpsykiatrin respektive BUP, liksom möjliga konsekvenser som en eventuell omfördelning av medlen skulle kunna medföra.

    Bilagor

  • Utskrivningsklara patienter

    Bo-Göran Danielsson (C) föredrar bakgrunden till frågan och framför önskemål om att få ta del av en skriftlig sammanställning av/statistik avseende utskrivningsklara patienter under åren 2022-2023, främst gällande vårddygn och kostnader.

     

    Elsy Bäckström föredrar punkten och informerar om den utveckling som har skett.

    Robert Brandt kompletterar informationen och framför förslag om att den här punkten ska dras mer utförligt vid nästkommande SVOM. Regionen och Östersund bör då göra dragningen gemensamt och titta på den utvecklingsresa som har gjorts från främst 2017, då ny lagstiftning infördes, och framåt.

    Gudrun Öjbrandt uttalar sig om detta är ett pågående arbete, som hela tiden måste upprätthållas.

  • Ordföranden tackar deltagarna och avslutar mötet ca kl. 15:35.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.