Möte 2025-05-14
-
Tid för justering: 15 maj
-
Enligt reglemente för kollektivtrafiknämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
- Sammanträdeskalender 2026 (KTN/9/2024). Sammanträdestiderna för 2026 är inte fastställda av regionstyrelsen och regionfullmäktige. Därför flyttas ärendet till kollektivtrafiknämndens sammanträde i september.
- Pågående processer och aktuella ärenden
- Information från kurser/konferenser/nätverk
-
- Läget i organisationen
- Månadsrapport mars
- Investeringar 2026. Fördelning av investeringsbudget för kollektivtrafiknämnden 2026 (KTN/22/2025) utgår då nämndens verksamheter inte äskat om några ny- eller reinvesteringar för 2026.
- Grundläggande granskning av Kollektivtrafiknämnden 2024 (RS/390/2025)
Bilagor
-
411kb Ladda ner dokument
-
Regionfullmäktige beslutade den 19 juni, § 195, om Regionplan och budget för planperioden 2025–2027 (RS/61/2024). Planen innehåller åtta övergripande mål med tillhörande politisk viljeinriktning. I regionplanen finns också långsiktiga nyckeltal att följa över tid, uppdrag för kommande år till styrelsen och nämnderna samt finansiella mål, budget och ekonomiska ramar. Utifrån fastställd regionplan och budget fastställde kollektivtrafiknämnden en plan med budget för 2025 i oktober 2024, § 51.
Nämndens plan innehåller fem uppdrag inom två målområden som nu följs upp i en tertialrapport per sista april. Nämndens verksamhetsområden som följs upp i denna rapport inkluderar Försäljning och analys, Kund och marknad, Trafik och Särskild Kollektivtrafik. Område Kollektivtrafik är i tjänstemannaorganisationen organiserad inom förvaltningsområde Regional utveckling tillsammans med regionala utvecklingsnämndens verksamhetsområden.
Totala antalet resor har ökat med 145 000 per april 2025 jämfört med samma tidpunkt föregående år.
Nettokostnaden för perioden januari-april 2025 uppgår till -98,4 mkr jämfört med en budget på -106,8 mkr. Föregående år uppgick nettokostnaden till -94,8 mkr.
Trots att utfallet mot budget för perioden januari-april uppgår till +8,4 mkr bedöms helårsprognosen vara oförändrad jämfört med budgeten.
Området har 20 anställda per april 2025, vilket är en ökning med en person jämfört med samma tidpunkt 2024.Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
599kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 6 § kommunallagen ska nämnden inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de bestämmelser i lag eller annan författning som gäller för verksamheten. Kollektivtrafiknämnden ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Enligt reglemente för intern kontroll och styrning för Region Jämtland Härjedalen ska styrelsen och nämnderna årligen besluta om en internkontrollplan samt följa upp densamma i samband med tertialrapport i maj och delårsbokslut i september.
I den internkontrollplan för 2025, som kollektivtrafiknämnden fastställde den 18 december 2024 § 60, har risker för genomförandet av verksamhet inom nämndens olika målområden identifierats. Vissa av dessa har följt med från internkontrollplanen 2024 då riskerna bedöms finnas kvar även 2025. Utöver detta har risker för möjligheten att genomföra de olika uppdrag som finns i nämndens plan identifierats.
Respektive risk är bedömd utifrån allvarlighetsgrad och sannolikhet att inträffa och utifrån dessa placeras risken i kvadraten med olika färger. De olika färgerna symboliserar riskpoäng och visar om åtgärder för att hantera risker ska tas fram. Åtgärder tas fram när riskpoängen är 3 (orange) eller 4 (röd). I nämndens plan finns en risk som identifierats med riskpoäng 3 (orange). Risken i kollektivtrafiknämndens internkontrollplan är följande;
- Risken att samarbetet med leverantören avbryts. Åtgärder görs i form av förhandlingar för att tydliggöra ansvar enligt avtal.
Internkontrollplanen har uppdaterats och riskbedömningarna har setts över och i vissa fall reviderats. De åtgärder som identifierades i internkontrollplanen bedöms fortsatt vara relevanta och har följts upp avseende dess status. Den uppdaterade internkontrollplanen har sammanställts i en rapport.Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
Jämtlands, Norrbottens och Västerbottens län bedriver sedan många år gemensam busstrafik på sträckan Östersund-Gällivare i form av linje 45. Möjlighet för byte till linje 63 i Dorotea för att resa vidare mot Umeå. Den interregionala trafiken fyller en viktig funktion för främst de mindre inlandskommunerna längs linjerna. Den senaste trafikupphandlingen för linje 45 och linje 63 har genomförts av den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västerbottens län, med stöd från Region Jämtland Härjedalen (Länstrafiken) och den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.
Region Jämtland Härjedalen är regional kollektivtrafikmyndighet (RKM) enligt lagen om regional kollektivtrafik (SFS 2010:1065). Från och med december 2027 ska ett nytt trafikavtal finnas för allmän kollektivtrafik på sträckan från Östersund mot både Gällivare och Umeå via Dorotea.
Region Västerbotten (RKM) avser genom Länstrafiken i Västerbotten AB upphandla och teckna nytt trafikavtal från och med tidtabellsskiftet i december 2027 då befintligt trafikavtal löper ut. För att ingå detta avtal krävs ett beslut om allmän trafikplikt för den berörda trafiken.
För att fatta ett sammanhållet enhetligt beslut för den länsöverskridande trafiken rekommenderas att överlåta rätten till beslut om allmän trafikplikt till en regional kollektivtrafikmyndighet. Skälet till förslaget att fatta ett beslut om allmän trafikplikt är att trafiken bedrivs i ett gemensamt geografiskt område där trafiken är länsgränsöverskridande och upphandlas som ett trafikområde.
Gemensamt arbete, där samtliga RKM:er i de tre länen medverkar, med framtagande av upphandlingsdokument pågår för upphandling av busstrafik på linje 45 och linje 63 med trafikstart i december 2027. Inriktningen är att handla upp samma trafikvolym som i tidigare avtal. Det bedöms finnas ett behov av kopplingen mellan länen som linjerna utgör för att öka tillgängligheten på landsbygden. Bedömningen är därför att Region Jämtland Härjedalen bör verka för att trafiken ska fortsätta, om än på en relativt låg utbudsnivå, och mot den bakgrunden delegera behörigheten för allmän trafikplikt till kollektivtrafikmyndigheten i Västerbottens län. Exakt trafikupplägg, linjedragning, trafikvolym och kostnadsfördelning regleras i en överenskommelse mellan Region Jämtland Härjedalen och kollektivtrafikmyndigheterna i Västerbottens län samt i Norrbottens län innan avtal tecknas.
Stöd att överlåta rätten till beslut till en regional kollektivtrafikmyndighet finns i 3 kap. 1 § i lag (2010:1065) om kollektivtrafik. Med allmän trafikplikt menas enligt EU-förordning (1370/2007) de krav som en behörig myndighet definierar eller fastställer för att sörja för kollektivtrafik av allmänt intresse som ett kollektivtrafikföretag inte skulle ha något eget kommersiellt intresse av att bedriva utan att få ersättning eller åtminstone inte i samma omfattning eller på samma villkor. Beslut om allmän trafikplikt får bara avse regional kollektivtrafik. Med regional kollektivtrafik menas kollektivtrafik som äger rum inom ett län eller om den sträcker sig över flera län, med avseende på trafikutbudet huvudsakligen är ägnad att tillgodose resenärernas behov av arbetspendling eller annat vardagsresande och som med hänsyn till sitt faktiska nyttjande tillgodoser ett sådant behov. Beslutet ska vara tidsbegränsat och minst omfatta den planerade avtalsperioden. Avtal får inte ingås för en ny avtalsperiod utan att ett nytt beslut om allmän trafikplikt har fattats.Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Kollektivtrafiknämnden fastställde den 16 oktober 2024, § 51, kollektivtrafiknämndens plan och budget för 2025. Enligt fastställd plan ska nämnden vid sitt sammanträde i maj följa upp länets trafikförsörjningsprogram (Trafikförsörjningsprogram Jämtlands län 2021–2026, RUN/287/2019). Årets uppföljning består av en lägesavstämning av arbetet inom de strategier som programmet omfattar liksom de insatser som fastställts i Handlingsplan för Trafikförsörjningsprogam 2021–2026 (RUN/520/2021).
Ärendet omfattar även rapport om den allmänna kollektivtrafiken, där Transportstyrelsen har tillsynsmandat av artikel 7.1 i EU:s kollektivtrafikförordning. Enligt förordningen ska varje behörig myndighet årligen publicera en samlad rapport om den allmänna kollektivtrafiken. Denna rapport avser den allmänna kollektivtrafiken år 2024 för Region Jämtland Härjedalen. I rapporten redovisas beslut om allmän trafikplikt, aktuella trafikavtal, finansiering, resor och trafikutbud, effektivitet och kvalitet.Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
735kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
-
Svensk Kollektivtrafik har kallat till årsstämma den 16 maj 2025. Ombud för Region Jämtland Härjedalen ska delges Region Jämtland Härjedalens ställningstagande till de ärenden som ska behandlas på stämman och som inte är av stämmoadministrativ karaktär.
Region Jämtland Härjedalens ombud för Svensk Kollektivtrafik är Jenny Sellsve, och ombudsersättare är Leif Danielsson.
Svensk Kollektivtrafik är en bransch- och intresseorganisation för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen i Sverige. Svensk Kollektivtrafik ger stöd och service till medlemmarna samt bedriver lobbying och opinionsbildning för att stärka och utveckla kollektivtrafiken. Organisationen bevakar utvecklingen inom området, koordinerar och fördjupar samverkan mellan medlemmar och företräder medlemmarnas intressen nationellt och internationellt.
I årsredovisning för 2024 som erhållits med kallelsen framgår det att resultat för föreningen Svensk Kollektivtrafik, efter finansiella poster, uppgår till – 273 821 kronor. Årets resultat disponeras så att i ny räkning överföres 1 081 167 kronor. I bifogad revisionsberättelse framgår att den auktoriserade revisorn tillstyrker att föreningsstämman beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
För Svensk Kollektivtrafik Service AB uppgår resultat år 2024 till 2 336 045 kronor. Årets vinst disponeras så att i ny räkning överföres 11 445 278 kronor. Den auktoriserade revisorn tillstyrker att bolagsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen samt att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
För 2026 föreligger förslag till årsavgifter för aktiva medlemmar (punkt 12). Inga förändringar är föreslagna gällande medlems- och serviceavgifter för 2026 gentemot tidigare år. Medlemsavgiften är 150 000 kronor, och för Gotland och Luleå 100 000 kronor. Serviceavgiften beräknas per invånare i respektive län (1,45 kronor/inv. upp till 600 000 invånare och därefter 0,95 kronor/inv.).Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Norrtåg AB har kallat till årsstämma den 22 maj 2025. Ombud för Region Jämtland Härjedalen ska delges Region Jämtland Härjedalens ställningstagande till de ärenden som ska behandlas på stämman och som inte är av stämmoadministrativ karaktär.
Region Jämtland Härjedalens ombud är Jonas Andersson, och ersättare är Jennie Klaesson.
Norrtåg AB:s uppdrag är att bedriva persontrafik, genom avtal med trafikföretag eller i egen regi, med tåg inom och i anslutning till Norrland jämte därmed förenlig verksamhet. Därutöver ska bolaget tillhandahålla fordon och verkstad.
I den årsredovisning som erhållits med kallelsen framgår det att omsättningen (exkl. driftsbidrag) har uppgått till 300 575 tkr och resultatet efter finansiella poster till 3 tkr.
I bifogad revisionsberättelse tillstyrker revisorn, KPMG, att bolagsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för Norrtåg AB. De tillstyrker även att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Bilagt finns även lekmannarevisionens granskningsrapport. Lekmannarevisorerna bedömer sammantaget att bolagets verksamhet år 2024 har genomförts på ett i allt väsentligt ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Lekmannarevisorerna bedömer att bolaget i huvudsak hade en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll, de bedömer dock att uppföljningen av internkontrollplanen inte är fullständig. Deras rekommendation till styrelsen är därför att ytterligare utveckla arbetet med internkontrollprocessen, samt att tidpunkter för uppföljning av målen ska tydliggöras i verksamhetsplanen samt att en prognos även ska upprättas vid tidigare tidpunkt än tertial 2.
På årsstämman ska arvoden för styrelsen och revisorer fastställas. Arvodena föreslås ligga kvar på samma procentsats utifrån prisbasbelopp.
På årsstämman ska punkt 12, tidsplan för kommande års ägarråd, samt punkt 13 a, styrande dokument Norrtåg AB (bilaga 7) hanteras.Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
805kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
15kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
12
Revidering av delegationsbestämmelser för kollektivtrafiknämnden i Region Jämtland Härjedalen 2023-2026
Regionens revisorer har via KPMG nyligen gjort en granskning av regionens kontroll och uppföljning av bisysslor hos anställda. I granskningen bedömer de bland annat att delegationsbestämmelserna bör ses över, då godkännande av bisyssla inte är att anse som ren verkställighet eftersom det i besluten finns utrymme för självständiga bedömningar och beslutsalternativ. I granskningen framkommer även att Regler för bisysslor behöver ses över och att kännedom om reglerna och uppföljningen av desamma behöver förbättras. Granskningen kommer att besvaras av regionstyrelsen vid sitt sammanträde 26 augusti.
En översyn av reglerna har påbörjats och kommer att bli klar efter sommaren. Delegationsbestämmelserna föreslås dock redan nu revideras för att tydliggöra vem som får besluta om att godkänna eller avslå bisysslan eller besluta om att bisysslan ska upphöra. Beslut om att avslå bisysslan eller att bisysslan ska upphöra ska anmälas till kollektivtrafiknämnden. Men för att förenkla hanteringen föreslås att godkännande av bisyssla enbart hanteras i Kompetensportalen och inte behöver anmälas till nämnden.
Delegationen förs även in i regionstyrelsens och övriga nämnders delegationsbestämmelser.Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
-
14
Anmälan av inkomna handlingar