Hoppa över navigering
  • Ordföranden, Karin Näsmark (S), hälsar välkommen och öppnar mötet.

  • § 12

    Val av justerare

  • I enlighet med nämndens reglemente har en preliminär föredragningslista över de ärenden som avses behandlas vid sammanträdet skickats ut till ledamöter och ersättare.

  • Ordföranden föredrar föregående protokoll.


    En särskild diskussion förs om punkten om försörjningsberedskap och hur GNUS ska arbeta med den frågan framöver. Det finns en samsyn om att försörjningsberedskap ska vara en stående punkt på GNUS dagordning vid framtida möten.

  • Josefin Hjelte, Chef Inköp och upphandling, föredrar punkten med stöd i med kallelsen utskickade handlingar.

    Josefin gör en genomgång av samtliga upphandlingar som pågår, påbörjas och/eller avslutas utifrån upphandlingslistan. Särskild information ges om Region Västerbottens bemanningsproblematik på deras upphandlingsenhet. En diskussion förs om eventuella konsekvenser av det och om planen framåt för att lösa eller avhjälpa problemet. 

     

    Johan Rignell, miljöcontroller, föredrar information om miljö- och hållbarhetskrav i upphandlingar med stöd i en PPT (skickas ut separat).

    Presentationen omfattar följande delar:

    • Vad är hållbar upphandling?,
    • Vilka krav kan ställas?,
    • Hur jobbar vi med hållbar upphandling?,
    • Nätverket hållbar upphandling,
    • Uppförandekoden,
    • Uppföljning,
    • Utvecklingsarbete.

     

    I den efterföljande diskussionen lyfter ledamot en fråga om hur GNUS/politiken kommer in i frågorna om miljökrav i upphandlingar. Vidare lyfts fråga om medicinförpackningars utformning och storlek m.m. Johan besvarar frågorna.

    Ordföranden sammanfattar diskussionen.

    Bilagor

  • Johan Olander, Chef Hjälpmedels och förrådsenheten, föredrar punkten.

     

    Uppdaterad information ges om Beredningsgruppen uppdrag avseende läkemedelsrobotar. Nästa möte i Beredningsgruppen är först i september 2024.

     

    Ledamot ställer fråga om framtida reparation och service av läkemedelsrobotar. I nuläget leasas dessa robotar, varför sådant hanteras inom ramen för avtal. Johan besvarar frågan.

  • Johan Olander föredrar punkten med stöd i utskickade handlingar.

    Johan gör en genomgång av de olika typerna av statistik som förevisas. Särskilda nedslag görs avseende bl.a. nutrition och sängar.

     

    Ledamot ställer fråga om jämförelser med nationell kostnad/capita, eller i övriga nordliga regioner. Det finns samsyn kring att ledamöterna anser det svårt att värdera statistiken och förstå vad den betyder. Sådan information efterfrågas inför kommande år, så det blir lättare att ta ställning till den statistik som förevisas. Även några föregående års statistik bör finnas med, så att det går att se trender och om något "sticker ut" över tid.

  • Johan Olander föredrar punkten.

    Johan upplever problem med att få kontakt med Brukarrådets ledamöter. Ett flertal försök har gjort att på olika sätt få kontakt, men inga svar har inkommit förrän runt påsk i år. Vid påsk hörde en ledamot av sig till Johan. Det är svårt att bedriva arbete i Brukarrådet då ingen alt. få svarar på utskick.

     

    En diskussion förs om orsakerna till att Brukarrådets ledamöter inte svarar och vad som kan göras åt problemet.

    Ordföranden föredrar information om en liknande situation i samma brukarråd under föregående mandatperiod och hur den situationen löstes då. 

    Uppföljning av utvecklingen i frågan ska ske vid GNUS nästa möte i i september 2024.

    Elin Ring informerar om en nyligen genomförd utredning om brukarinflytande inom Region Jämtland Härjedalen. Johan föreslås kontakta utredaren för mer information.

  • Kopplingen mellan GNUS och SVOM

    Anders Häggkvist (C) ställer fråga om det skulle gå att lägga framtida möten i GNUS respektive SVOM samma dagar, liksom hur kopplingen mellan dessa båda organ kan stärkas framöver.

     

    Christian Åhrén, sekreterare, svarar att möjligheten att lägga framtida möten i GNUS respektive SVOM samma dagar har undersökts, men att det i nuläget inte går då SOCSAM ligger på förmiddagar samma dagar som SVOM har möten. 

    Ledamot vill att den frågan tas med i planeringen inför nästa mandatperiod.

     

    Elin Ring informerar om att det i nuläget pågår en översyn av samverkansstrukturerna mellan Regionen och kommunerna efter bildandet av kommunförbund. Hur kopplingen mellan GNUS och SVOM kan stärkas framöver och hur organiseringen av samverkan kan förbättras finns med som en fråga i den översynen.

  • Ordföranden tackar deltagarna och avslutar mötet ca kl. 10:50.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.