Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Mötet öppnas
Val av justerare
Fastställande av föredragningslista
Protokoll från sammanträde den 16 september
Bilagor
- Inklusive presentation om hostmaskin.
Försörjningsberedskap
Revidering av delegationsbestämmelser för gemensam nämnd avseende samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter samt hjälpmedel 2023-2026
Gemensam nämnd avseende samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter samt hjälpmedel har, under de förutsättningar som anges i 6 kap 37–39 §§ samt 7 kap 5–8 §§ kommunallagen, rätt att delegera beslutanderätt i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden till presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare, eller till en anställd hos Region Jämtland Härjedalen. Beslut med stöd av delegation är juridiskt sett ett nämndbeslut och kan jämställas med ett beslut som nämnden själv har fattat.
Gemensamma nämnden har den 20 januari 2023, § 14, fastställt delegationsbestämmelser för nämnden. I bestämmelserna anges att beslut i ett antal ärendetyper delegeras till förtroendevald eller anställd. Den delegerade beslutsrätten omfattar endast beslut inom tilldelade budgetramar och inom de befogenheter och beslutsmandat som anges i nämndens reglemente.
I nämndens delegationsbestämmelser finns idag ett avsnitt gällande upphandling (avsnitt 4) som bland annat delegerar rätten att underteckna upphandlingsuppdrag, tilldelningsbeslut och avtal i de upphandlingar som nämnden beslutar om. Under året har det gjorts en mindre översyn av upphandlingsprocessen för de upphandlingar som samordnas via nämnden. I nämndens verksamhetsplan anges vilka upphandlingar som ska genomföras under året, och vilken organisations som ansvarar för upphandlingen. I de fall Region Jämtland Härjedalen utses som ansvarig upphandlande myndighet så verkställs upphandlingen av den nämnd som finansierar regionens del av inköpen (i de flesta fall regionstyrelsen alternativt hälso- och sjukvårdsnämnden). Gemensamma nämnden, som inte själv har någon budget för de upphandlingar som samordnas, är alltså inte själv ansvarig myndighet för upphandlingarna, och har därför inte rätt att delegera beslutsmandat kopplat till upphandlingarnas verkställande. Med anledning av detta föreslås att avsnitt 4 i nämndens delegationsbestämmelser plockas bort.
Bilagor
Plan 2025 för Gemensam nämnd avseende samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter samt hjälpmedel
Regionfullmäktige i Region Jämtland Härjedalen fastställer varje år en regionplan och budget som innehåller övergripande mål och ekonomiska ramar för de kommande tre åren. Regionplan 2025–2027 fastställdes av regionfullmäktige den 19 juni 2024, § 95. Med utgångspunkt i regionplanen skapar regionstyrelsen och nämnderna ettåriga planer som ska tydliggöra vad verksamheten behöver arbeta med för att verkställa fullmäktiges viljeinriktning och hålla de ekonomiska ramarna. Ett förslag till plan 2025 för Gemensam nämnd avseende samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter samt hjälpmedel (GNUS) har upprättats.
GNUS uppdrag regleras i ett samarbetsavtal respektive reglemente mellan Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner. Den gemensamma nämnden är tillsatt i Region Jämtland Härjedalen och ingår i Regionens politiska organisation. Regionen ansvarar för beredning och verkställighet av nämndens beslut, ombesörjer nämndens administration och ansvarar för dess dokument. En tjänstemannagrupp - Beredningsgruppen för hjälpmedel - har till uppgift att handlägga och bereda frågor till nämnden som berör hjälpmedelsverksamheten.
Förutom regionplanens övergripande mål och uppdrag ska GNUS i den årliga planen utgå från fastställt samarbetsavtal och reglemente samt andra regelverk och policyer kopplat till nämndens uppdrag, liksom aktuella frågor i kommunerna. Inom ramen för verksamhetsplanen beslutar nämnden också om de upphandlingar som ska genomföras under 2025. Vidare innehåller planen en sammanträdesplanering för året.
Regionstyrelsen har uppsiktsplikt över GNUS verksamhet. I uppsiktsplikten ingår bland annat att övervaka så att nämnden bidrar till de strategiska mål och uppdrag regionfullmäktige har beslutat om, vilka berör nämndens verksamhetsområde.
Bilagor
Övriga frågor