Möte 2022-11-24
-
2
Val av justerare och tid för justering
-
Enligt reglemente för hälso- och sjukvårdsnämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade under sammanträdet skickas till ledamöter och ersättare.
-
- Covid/vaccinationer
- Julen 2022/OBS-platser
- Patientsäkerhet
-
Produktionen för operationer och nybesök till läkare lider alltjämt av produktionsbortfallet i början av året på grund av hög smittspridning av covid -19 i samhället, vilket ledde till hög sjukfrånvaro bland anställda. Under oktober månad nåddes nästan produktionsmålet för antal operationer och för antal nybesök till läkare ligger man över målet. För antalet operationer och nybesök till läkare för perioden januari-oktober på övergripande nivå, ligger man dock under målet.
Läkarbesöken inom öppenvården fortsätter att öka och är i nivå med ett normalår. Även besöken inom sjukvårdande behandling fortsätter öka och man når även där upp till ett normalår. De indirekta vårdkontakterna har minskat jämfört mot föregående år och beror på den intensiva vaccinationen och testningen av Covid-19 som rådde föregående år.
Budgetavvikelsen för nettokostnader för perioden januari-oktober uppgick till -74 mkr för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Avvikelse fördelas på en positiv intäktsavvikelse om 106 mkr samt en negativ bruttokostnadsavvikelse om -180 mkr.
De högre intäkterna förklaras huvudsakligen av den statliga ersättningen för vaccination, provtagning samt sjuklönekostnader.
Kostnadsavvikelsen beror främst på personalkostnader inklusive inhyrd personal, köpt riks- och regionvård, verksamhetsanknutna tjänster, sjukvårdsmaterial samt läkemedel. Avvikelsen avseende övriga kostnader är främst hänförliga till ökade kostnader för Larm & bevakning, datautrustning och ökat resande inom regionen. Övriga kostnadsposter låg i stort sett i nivå med budget för perioden.
Utfallet påverkas fortsatt av pandemin, vilket medfört tillfälliga ersättningar och merkostnader relaterade till vaccination samt provtagning.
I budgeten för Hälso- och sjukvårdsnämnden ingår statliga nationella satsningar och för perioden januari-oktober har kostnader om 76,2 mkr redovisats jämfört med budgeten som uppgick till 124,9 mkr.
Den prognostiserade avvikelsen gentemot budget för helåret från divisionerna bedöms hamna på -50 mkr, vilket är en försämring jämfört med prognosen för september med 10 mkr.
För perioden januari-oktober uppgick sjukfrånvaron till 7,0 % totalt, vilket var 1,6 &-enheter högre jämfört med föregående år. Ökningen beror främst på den korta sjukfrånvaron (2-14 dagar) som var mycket hög under de första månaderna av året.Bilagor
-
598kb Ladda ner dokument
-
-
För en region finns lagkrav på intern kontroll där det framgår att styrelsen och ev. nämnder ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt att föreskrifter som gäller för verksamheten följs. De ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde den 16 mars 2022 §37 antagit en plan för internkontroll för 2022. Planen ska följas upp två gånger per år, den första uppföljningen gjordes i juni 2022 och vid nämndens sammanträde i november 2022 görs uppföljning nummer två.
Bifogad rapport beskriver status för samtliga kontrollmoment som nämnden tidigare antagit.-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har erbjudits att lämna synpunkter på remiss Betänkandet God tvångsvård – trygghet, säkerhet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård SOU 2022:40.
Region Jämtland Härjedalen anser sammanfattningsvis att det är bra att ämnet belyses då det finns ett behov att förbättra delar av tvångsvården blandandet barnperspektivet.
Det finns delar av utredningen som behöver förtydligas och fördjupas, till exempel beslut om behandlingen utan samtycke.
Region Jämtland Härjedalen anser det är för kort tid till implementering och framför allt finns det stora kostnader kopplat till detta som måste lösas.-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i sin verksamhetsplan och uppföljningsplan för 2022 en uppföljning av FoU.
Region Jämtland Härjedalens har en vital akademisk miljö, som står sig väl relaterat till Regionens befolkningsunderlag. Den kliniska forskningen bidrar till kvalitet i behandlingsutbudet, en patientsäker vård, medarbetare möjlighet till vidareutbildning samt är en förutsättning för fortsatt drift av läkarutbildning.
En stark akademisk miljö är en viktig komponent i implementeringen av nationell
Kunskapsstyrning och en viktig komponent för Region Jämtland Härjedalens nuvarande och kommande kompetensförsörjning.-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige antog i februari 2018 Region Jämtland Härjedalens policy om jämställdhet och jämlikhet som ska ligga till grund för att perspektiven integreras i det politiska arbetet och i den praktiska verksamheten. Region Jämtland Härjedalens arbete med en jämställd och jämlik verksamhet har utgått från en övergripande handlingsplan. Ett råd för jämställd och jämlik verksamhet har gett den strategiska inriktningen för arbetet. Flertalet insatser för att jämlikhetsperspektivet ska integreras inom nämndens verksamhetsområden följs specifikt genom nämndens uppföljningsplan, som till exempel Folkhälsa och arbetet mot våld i nära relationer.
Regionens medarbetare har tillgång till stödmaterial för att säkerställa att jämställdhetsperspektivet integreras i verksamheter, såväl i löpnade arbete som i det interna arbetsmiljöarbetet. I det senare fallet i form av förebyggande stöd som av rutiner i de fall åtgärder krävs. Vidare finns en e-utbildning för ökad jämställdhets- och jämlikhetskompetens tillgänglig i Saba Cloud, i ett led att stärka bemötandet och arbetet mot diskriminering och kränkande behandling finns utbildningsinsatser inom bland annat kulturkompetens och hbtqi- och mångfaldsfrågor och i vissa av hälso- och sjukvårdens verksamheter har personal även utbildats i genushanden.
Uppföljningen på området integration berör i första hand arbetet med asyl- och flyktingsamordning samt stärkt hälsolitteracitet. En lägesbild visar att inflödet av asylsökande sedan flyktingkrisen 2015 minskat varje år, antalet asylsökande under 2021 är det lägsta under hela 2000-talet vilket till stor del beror på restriktioner under pandemin. Mottagandet av flyktingar hamnar ofta i fokus när det kommer till integration och därför är det lätt att missa hur hälsan påverkas en tid efter ankomsten. Folkhälsomyndigheten kom 2019 ut med en rapport ”Hälsa hos personer som är utrikes födda – skillnader i hälsa utifrån födelseland” som belyser detta. I rapporten slår man fast att folkhälsan generellt sett blir bättre, men att hälsoklyftorna i befolkningen under senare år har ökat. Ett område som lyfts fram är att flyktingar som levt i Sverige i upp till fem år nyttjar mindre vård för psykisk ohälsa och mer sällan behandlas med antidepressiv medicin och sömnmedel än inrikesfödda. Detta styrks även på regional nivå i en enkätstudie som gjordes 2020 av Mittuniversitetet och Region JH. Resultatet visade bland annat att 56,4 % av de tillfrågade i Jämtland hade varit med om en traumatisk händelse och att 67% har milda till svåra symtom på psykisk ohälsa.
I bifogad uppföljning redovisas insatser som bedrivs inom Region Jämtland Härjedalen, vilka inkluderar arbete med hälsoguider, hälsoinfomatörer samt hälsoundersökningar för nyanlända.-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 13 april 2022, §58 fick regiondirektören i uppdrag att utreda hur det samlade trycket av högkostnadsskydd slår på regionens patienter. Påverkan av länets demografi skulle beaktas i utredningen.
Länets medborgare har tillgång till flera olika typer av system för att begränsa kostnader för hälso- och sjukvård. 6 av dessa är att betrakta som högkostnadsskydd:
Läkemedel. Styrs nationellt, hanteras av apoteken och betalas av regionen och finansieras av statligt läkemedelsbidrag.
Tandvård. Styrs nationellt och hanteras i huvudsak av Försäkringskassan.
Öppen hälso- och sjukvård. Kostnadstak/12-månadersperiod styrs i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), hanteras och finansieras av regionen.
Slutenvård. Kostnadstak/dygn styrs i HSL. Regionalt tilläggsbeslut om kostnadstak/30-dagarsperiod. Hanteras och finansieras av regionen.
Sjukresor. Kostnadstak/år som styrs av Regionen. Hanteras och finansieras av regionen.
Ambulanstransporter. Regionalt beslut om patientavgift för upp till 10 resor/12-månadersperiod.
Antal inneliggande dagar per 30-dagarsperiod och år samt tandvårdskostnader/år styr risken för hög samlad årlig effekt av avgifterna på enskilda patienter.
Den samlade effekten av regionens högkostnadsskydd och hur den slår på regionens patienter går inte att med säkerhet beskriva på grund av avsaknad av systemstöd och data. I teorin kan upp till 45 patienter komma upp i alla 5 högkostnadsskydd och får för det betala 37 750 kr/ 12-månadersperiod.
Utifrån Statistiska centralbyråns befolkningsframskrivning och data i utredningen uppskattas antalet personer som når minst ett högkostnadsskydd öka med 965 personer från 2021 till 2035.
Högkostnadsskydden för läkemedel, tandvård, sjukresor och öppen hälso- och sjukvård fungerar i huvudsak väl.
För högkostnadsskydden för slutenvård och ambulanstransport råder det låg nyttjandegrad, administrativt merarbete, avsaknad av systemstöd, ojämlik tillgång för olika patienter, bristande patientinformation och ansökningsprocesser som inte är förenklade.-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
624kb Ladda ner dokument
-
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 13 april 2022, §50 fick regiondirektören fick i uppdrag att göra en sammanställning över samtliga medicintekniska produkter där det framgår kostnaden för Region Jämtland Härjedalen, uppskattad kostnad för patienterna samt vilka avgifter vi tar för respektive medicinteknisk produkt.
Sammanställningen resulterade i att 24 971 medicintekniska produkter identifierades inom hälso- och sjukvården. Tandvården exkluderad.
Kostnaden för Region Jämtland Härjedalen ligger årligen på strax över 200 miljoner.
Av de identifierade produkterna tas en patientavgift ut på 405 MTP (1,6%). För dessa produkter finns det 14 olika typer av patientavgifter fördelat på produktpris, kostnadstak, månadsavgift, årsavgift, förskrivningsavgift och subventionerat köp.
Kostnadsspannet för patienterna för de 405 MTP är från enstaka kronor till 4 000kr (15 000kr om MTP inom kategorin fritid/idrott inkluderas).
Patientavgifter finns på otydliga och olika grunder för alla parter.
Det finns ett värde i att regionövergripande besluta om vilka medicintekniska produkter som en patientavgift ska debiteras samt en regionövergripande struktur för nivåer och hantering. Detta helt i linje med RS/615:1-4/2021 Implementering av MDR, 2022 och RS/210/2022 Uppdrag att utreda hur organisationen för MTP påverkas när mer vård flyttas ut till hemmen, 2022-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges riksdag beslutade den 14 april 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. I Sverige är dock för få kvinnor som är födda 1994–1999 vaccinerade för att spridningen av HPV ska kunna stoppas. Under 2022 har samtliga regioner i Sverige beslutat sig för att ansluta sig till studien Utrotning av HPV och livmoderhalscancer.
Den riktade satsningen på vaccinering för kvinnor inom åldersgrupperna 1994–1999 är ett engångserbjudande och vaccination kommer enligt nuvarande planering att påbörjas november 2022. Erbjudandet gäller även kvinnor som tidigare är vaccinerad mot HPV, då det nya vaccinet Gardasil9 ger ett bredare skydd än tidigare vaccin. Alla som väljer att vaccinera sig i denna kampanj kommer att erbjudas en påfyllnadsdos efter 3 år.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade 2022-02-24, §21, att ställa sig bakom SKRs rekommendationen att delta i den riktade satsningen att utrota livmoderhalscancer, under förutsättning att finansiering kunde lösas.
Finansieringen löses genom att:-
använda medel från den nationella överenskommelsen Jämlik och effektiv cancervård enligt delegationsbeslut RS/880/2021,
-
Hälsovalet får utökad ram med 1 miljon kronor för HPV vaccinering från år 2023.
-
Samt erhålls år 2022 0,5 miljoner kronor från RCC Norr. Troligen erhålls medel även år 2023.
För att ytterligare säkerställa att så många som möjligt blir vaccinerade mot HPV och därmed utrota livmoderhalscancer så föreslås dessutom att Region Jämtland Härjedalen erbjuder kostnadsfri vaccination mot HPV till alla flickor upp till 18 år och till alla pojkar födda 2009 eller senare som av någon anledning inte har deltagit i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn mot HPV. Region Västerbotten och Norrbotten har redan fattat detta beslut. Det är ett mindre antal flickor och pojkar som berörs varje år då majoriteten vaccinerar sig genom skolhälsovården när det erbjuds i åk 5 eller 6.
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-