Möte 2023-02-14
-
Allmänheten är välkommen att delta. Det går också att följa regionfullmäktiges sammanträde via webbsändningen.
www.regionjh.se/webbtvBilagor
-
61kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Länk till inlogg i debatt- och voteringssystemet Quickchannel för ledamöter:
https://secure.quickchannel.com/qc/create/meetingv2.asp?PRODUCER_ID=ability540
-
Justering 22 februari.
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning har tillkännagivande om sammanträdet och föredragningslista över de ärenden som ska behandlas vid sammanträdet meddelats på regionens anslagstavla och gjorts tillgängliga för ledamöter och ersättare.
-
1. Fredrik Eliasson (M) avsäger sig den 25 januari 2023 uppdraget som ledamot i regionfullmäktige.
Länsstyrelsen meddelar i protokoll den 7 februari att Therese Dahlgren Ekroth (M) utses till ledamot i Fredrik Eliassons ställe, samt att Marianne Nilsson (M) utses som ersättare i Therese Dahlgren Ekroths ställe.-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
318kb Ladda ner dokument
-
423kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
557kb Ladda ner dokument
-
485kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
850kb Ladda ner dokument
-
766kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
764kb Ladda ner dokument
-
-
7
Fullmäktiges presidiums information 2023
-
1. Motion från Ann-Marie Johansson (S) om synliggörandet av och drivandet av utvecklingen framåt i jämställdhetsfrågan (RS/591/2022) fördelades i oktober 2022 till fullmäktiges presidium. Fullmäktiges presidium föreslår nu att motionen istället fördelas till regionstyrelsen och att den ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
2. Motion från Margareta Winberg och Gudrun Olsson (S) om jämställdhetsplan där områdena Mäns våld mot kvinnor och Hedersrelaterat våld och förtryck ingår (RS/590/2022) fördelades i oktober 2022 till fullmäktiges presidium. Fullmäktiges presidium föreslår nu att motionen istället fördelas till regionstyrelsen och att den ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
3. Medborgarförslag om avgiftsfria vårdbesök för organdonatorer (RS/23/2023) fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
4. Medborgarförslag om införande av screening av bukaortan för män över 65 år (RS/36/2023) fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.---------------
5. Motion från Karin Thomasson (MP) och Conny Wahlström (MP) om inrättande av en demokratiberedning (RS/151/2023) fördelas till fullmäktiges presidium och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
6. Motion från Karin Thomasson (MP) och Conny Wahlström (MP) om synliggörande av Jïemhten Herjedaelien Dajve - samisk förvaltningsmyndighet (RS/152/2023) fördelas till regionstyrelsen och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
7. Motion från Karin Thomasson (MP) och Conny Wahlström (MP) om uttalande emot uranbrytning i länet (RS/154/2023) fördelas till regionala utvecklingsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
8. Motion från Elise Ryder Wikén (M) om bildande av aktiebolag för 4 timmar Stockholm – Östersund, Atlantbanan (RS/156/2023) fördelas till regionala utvecklingsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 20-21 juni 2023.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
Motion från Karin Thomasson (MP) och Conny Wahlström (MP) om inrättande av en demokratiberedning.pdf303kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
Motion från Karin Thomasson (MP) och Conny Wahlström (MP) om uttalande emot uranbrytning i länet.pdf314kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
9
Regionstyrelsens rapport till regionfullmäktige 2023
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden
Regionala utvecklingsnämnden
Kollektivtrafiknämnden
Gemensamma nämnden för upphandling
Gemensamma nämnden för samverkan
Gemensamma nämnden för Närvård Frostviken
Patientnämnden
Regionens revisorer -
1. Fråga till allmänhetens frågestund om distriktssköterskemottagningen i Hammerdal
--------------
Vid varje fullmäktigesammanträde har allmänheten möjlighet att ställa frågor till antingen en namngiven fullmäktigeledamot eller ett visst parti. Frågorna ska vara skriftliga och undertecknade av frågeställaren. Lämna gärna in frågorna i god tid och senast tre vardagar före sammanträdet, dvs senast torsdag 9 februari kl. 09.30. Frågorna besvaras vid en särskild angiven punkt under sammanträdet.
Respektive fullmäktigeledamot eller parti ansvarar för att den som ställt frågan och övriga partier i fullmäktige får skriftliga svar vid eller efter sammanträdet.
Frågorna kan lämnas in till receptionen i Regionens hus, mejlas till region@regionjh.se eller skickas till:
Region Jämtland Härjedalen
Box 654
831 27 Östersund
Kontakta Charlotte Funseth, charlotte.funseth@regionjh.se, 063-147551 om det finns avsikt att delta.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Det har inkommit ett medborgarförslag om utomhuspromenad vid Remonthagen. Förslagsställaren föreslår att patienter som vårdas för rehabilitering vid Rehabcentrum Remonthagen ska få hjälp av ledsagare (fysioterapeut, arbetsterapeut eller sjuksköterska) med att gå utomhus.
Rehabilitering innebär att hitta ett optimalt sätt för en person att kunna återvända till dagligt liv och återfå en rimlig hälsa efter, till exempel, fysiologisk eller mental sjukdom som lett till funktionsnedsättning.
Inom Östersunds Rehabcentrum har det sedan många år tillbaka funnits en utegrupp för gångträning dagligen med hjälp av en rehabiliteringsassistent. Verksamheten har dock noterat att det är många patienter som inte kan delta i denna grupp då det ställs krav på att patienterna behöver vara självständiga gångare.
Utifrån att denna befintliga grupp passar få av Remonthagens rehabiliteringspatienter och för att möta fler av patientgruppens behov så kommer verksamheten nu att prova ett nytt koncept som innebär individuell gångträning och/eller kognitiv träning i utomhusmiljö.
Utevistelse utan specifik träning (enligt ovan) kommer verksamheten fortsatt ha svårt att erbjuda kontinuerligt utifrån personella resurser.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2023-01-23--24 § 21 och tillstyrker hälso- och sjukvårdsnämndens förslag.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
13
Svar på medborgarförslag om översyn av hotell för patienter som remitteras till andra regioner för vård
Ett medborgarförslag har inkommit om att se över de hotell som patienter från Jämtland Härjedalen bor på då de har remitterats till andra regioner för vård. Detta mot bakgrund av att standarden på ett specifikt hotell i Vallentuna, som förslagsställaren bodde på under en vårdresa, var undermålig. Förslagsställaren anför att en sjuk patient ska få bo så att den inte blir ännu sjukare under vistelsen och att det billigaste hotellet inte alltid är det bästa.
Regionstyrelsen beklagar det inträffade. Region Jämtland Härjedalens Reseservice har efter att ha mottagit medborgarförslaget framfört klagomål till det aktuella hotellet.
Patienter i Region Jämtland Härjedalen remitteras ibland till sjukvård utanför länet. Sjukvård kan utföras som antingen slutenvård eller öppenvård. Slutenvården bedrivs inom vårdgivarens vårdavdelning och där man som patient stannar dygnet runt. Öppenvård sker genom enskilda eller löpande vårdbesök till en vårdmottagning. Inför, eller mellan vårdmottagningsbesöken, kan övernattning ske utanför vårdtillfället. I vissa fall står Region Jämtland Härjedalen då för kostnaderna.
Då utomlänsvård kan ske över hela landet gäller det att hitta övernattningsmöjligheter i närheten av vårdmottagningen för det aktuella besöket. I vissa få fall har Region Jämtland Härjedalen upphandlat eller skrivit avtal med hotell inom ett område där utomlänsvård ofta sker. De hotell som Region Jämtland Härjedalen har avtal med används mycket frekvent. Skulle klagomål eller synpunkter framkomma som tyder på ett frånsteg från avtalets kravställning kontaktas leverantören av tjänsten. Det eventuella problemet skulle påtalas och leverantören ges en möjlighet att åtgärda bristen. Kvarstår frånsteget från kravställningen kan det ses som ett avtalsbrott och avtalet i så fall behöva brytas. Detta har än så länge inte hänt och frågan därför inte aktualiserats.
I de flesta fall finns inga särskilda avtal och övernattning sker då utifrån en enskild beställning. När det gäller Hotell Norrort i Vallentuna finns inget särskilt avtal. Det beror på att endast ett mindre antal vårdtillfällen från Region Jämtland Härjedalen genomförs i Vallentuna. I området finns få övernattningsalternativ, varför just Hotell Norrort bokades; i det här specifika fallet var inte det av ekonomiska skäl. Då det inte finns något avtal med Hotell Norrort i Vallentuna finns det inte något krav på att detta hotell framöver måste användas. Om alternativa boenden ska användas betyder det dock att patienter kan behöva övernatta längre från vårdgivarens lokaler.
Det finns en förhoppning om att den vård som nu utförts i Vallentuna framöver ska kunna erbjudas vid den nystartade vårdenheten på NUS i Umeå.-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
De övergripande målen och inriktningen för kollektivtrafikens utveckling återfinns i gällande trafikförsörjningsprogram för perioden 2021–2026 (RUN/278/2019). Programmet är övergripande till sin karaktär och de konkreta förändringarna av trafikutbudet kommer att hanteras genom bland annat årliga trafikplaner.
Beslut om trafikplaner fattas av regionala utvecklingsnämnden. I de fall det handlar om trafikförändringar av betydande karaktär eller då det finns behov av ökad finansiering beslutas trafikplanerna av regionfullmäktige.
Som regional kollektivtrafikmyndighet har Region Jämtland Härjedalen ett ansvar att utveckla trafiken för att svara upp mot samhällets behov och utveckling. Detta ärende avser trafikplan för trafikåret 2024, T24, som har trafikstart i december 2023. Trafikplanen redovisar förslag på förändringar inom tåg- och busstrafiken i länet. För vissa objekt som lyfts krävs ytterligare utredning för att fastlägga lösningar, exakta kostnader samt förväntade intäkter.
Trafikförändringarna under 2024 bedöms ge positivt bidrag till målen i trafikförsörjningsprogrammet genom förbättrade resmöjligheter och ökad tillgänglighet, framför allt för arbets- och studieresor.
Från 1 januari 2023 flyttas ansvaret för kollektivtrafiken över till en ny nämnd, kollektivtrafiknämnden. Nämnas bör dock att den budgetram som nämnden tilldelats för 2023 i Regionplan och budget 2023–2025 (RS/513/2022) inte täcker befintlig trafikvolym. Det finns ett preliminärt beräknat budgetöverdrag för år 2023 på 21 miljoner kronor, kopplat till den kraftiga kostnadsutvecklingen på drivmedel som påverkar samtliga trafikavtal. Det medför också att osäkerheter finns gällande förutsättningar att finansiera befintlig trafikvolym även 2024.
De preliminära trafikförändringar som beskrivs i trafikplan för T24 är preliminärt kostnadssatta med 7,5 miljoner kronor. Från det kan förväntade intäkter på 1 miljon kronor avräknas för 2024 och 2,5 miljoner kronor från och med 2025 och framåt. Finansiering av nettokostnadsökning beaktas i Regionplan och budget från 2024, samt tas med i inspelsprocessen inför budget 2024.
De samhällsekonomiska effekterna av trafikförändringarna förutses bli positiva, till exempel genom möjliggörande av arbetskraftspendling till arbetsplatser i Hammarstrand, Funäsdalen, Svenstavik och Storlien med flera, möjliggörande av kollektivtrafikanslutning till flygplatsen, samt möjliggörande av ökat kollektivtrafikresande till jobb och studier där bussarna redan är fulla.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2023-01-23--24 § 18 och tillstyrker regionala utvecklingsnämndens förslag.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
-
Att bli våldtagen och utsatt för ett sexuellt övergrepp innebär en fruktansvärd kränkning och är något av det värsta som en människa kan utsättas för. Att dessutom behöva betala för att vårdas efter en våldtäkt innebär att offren bestraffas medan förövaren i många fall går fri och obestraffad. Det bästa för offret är att söka vård så fort som möjligt för att kunna ta prover och säkra bevismaterial.
Av de anmälda våldtäkterna mot vuxna år 2021 så var 93 procent brott mot en kvinna och 7 procent mot en man, enligt Brottsförebyggande rådet.
I region Jämtland Härjedalen kommer cirka 25 personer per år till Akutmottagningen i Östersund med besöksorsak sexuella övergrepp. Av dessa tar cirka 20 personer emot ett erbjudande att också besöka en kurator. Det finns troligtvis ett mörkertal då vissa personer avstår från att besöka vården då besöksavgiften är 400 kr för ett akutbesök och 300 kr för ett öppenvårdsbesök. Dessutom är det många av de drabbade som inte har tillgång till en egen ekonomi eller är rädda för att det ska komma en faktura hem med posten som någon kan ifrågasätta.
Om avgiftsfrihet införs för första besöket och ett första återbesök så blir intäktsbortfallet endast 10 000 kronor då man på Kvinnosjukvården redan idag har en praxis att inte ta betalt för patienter som har besöksorsak sexuella övergrepp. På Akutmottagningen tar man ut en avgift 400 kr i enlighet med nu gällande beslut.
Flertalet regioner har redan idag avgiftsfrihet för personer som utsatts för sexuella övergrepp och flera regioner har likt Region Jämtland Härjedalen frågan uppe till diskussion och beslut.
Förvaltningen föreslår utifrån ovan att avgiftsfrihet ska införas vid första besöket och ett första återbesök. Eventuella merkostnader kopplat till minskade avgifter föreslås hanteras inom ramen för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vidare föreslår förvaltningen att hälso- och sjukvårdsnämnden ska ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på eventuellt justerade avgifter i samband med våld i nära relationer och vid sexuellt ofredande.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2023-01-23--24 § 20 och tillstyrker hälso- och sjukvårdsnämndens förslag.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
16
Överlämnande av allmänna handlingar från regionala utvecklingsnämnden till kollektivtrafiknämnden
Länstrafiken i Jämtlands län AB var ett bolag fram till 1 juli år 2020 då den införlivades i regionala utvecklingsnämnden. Fr.o.m. 1 januari år 2023 kommer den verksamhet som tidigare hörde till Länstrafiken i Jämtlands AB övergå från den regionala utvecklingsnämnden till den nyinrättade kollektivtrafiknämnden. I samband med detta kommer det att bli aktuellt att överlämna allmänna handlingar och uppgifter från den regionala utvecklingsnämnden till kollektivtrafiknämnden. Detta för att den nya nämnden ska ha tillgång till de allmänna handlingar som den behöver för att kunna bedriva sin verksamhet. Överlämnande av allmänna handlingar måste ske i enlighet med lag och föreskrift.
Enligt 15 § arkivlagen (1990:782) får en kommunal myndighet – utöver vad som följer av bestämmelserna i 9, 10 och 14 §§ i samma lag – endast avhända sig allmänna handlingar genom sådant återlämnande eller överlämnande som sker med stöd av lag eller särskilt beslut av regionfullmäktige. Eftersom varken 9, 10 och 14 §§ är aktuella i detta fall, så behöver regionfullmäktige fatta ett beslut enligt 15 § om överlämnande av allmänna handlingar från regionala utvecklingsnämnden till kollektivtrafiknämnden. De allmänna handlingar som ska överlämnas framgår av Bilaga 1.-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
1. AB Transitio: Nominering av en lekmannarevisor för perioden från och med bolagsstämma 2023.
2. Stiftelsen Jamtli: Val av revisorssuppleant för perioden från och med 2023-01-01 till 2026-12-31. -
Vid varje fullmäktigesammanträde har ledamöter och tjänstgörande ersättare tillfälle att ställa frågor i dagsaktuella ämnen som berör regionens verksamhet eller roll i samhället till någon ledamot i regionfullmäktige, regionstyrelsen eller nämnd. Frågorna ska vara korta och muntliga liksom svaren. Frågor och svar begränsas till två minuter vardera. En följdfråga får ställas och besvaras.
Frågestunden får vara högst 30 minuter vid varje sammanträde. -
1. Interpellation från Magnus Rönnerfjäll (C) till Katarina Nyberg-Finn (S) om politiska reformer och satsningar i hälso- och sjukvården.
2. Interpellation från Robert Hamberg (M) till Bengt Bergqvist (S) om vad den politiska ledningen vill.
3. Interpellation från Elise Ryder Wikén (M) till Jonas Andersson (S) om vad den nya majoriteten vill med den regionala utvecklingen i länet.
4. Fullmäktigefråga från Cristine Persson (C) till Katarina Nyberg Finn (S) om HC i Torvalla.
5. Fullmäktigefråga från Cristine Persson (C) till Bengt Bergqvist (S) om busslänken i Torvalla.
6. Fullmäktigefråga från Cristine Persson (C) till Katarina Nyberg Finn (S) om tillvaratagande av medborgardialogen.
7. Fullmäktigefråga från Karin Thomasson (MP) till Lars-Erik Olofsson (KD) om regionens arbete med de globala målen och Agenda 2030.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-