Möte 2025-04-30
-
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
762kb Ladda ner dokument
-
971kb Ladda ner dokument
-
900kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
2
Sammanträdet öppnas, upprop
-
Digital justering 7 maj.
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning har tillkännagivande om sammanträdet och föredragningslista över de ärenden som ska behandlas vid sammanträdet meddelats på regionens anslagstavla och gjorts tillgängliga för ledamöter och ersättare.
-
1. Svante Westin (M) avsäger sig den 19 mars 2025 uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
2. Anne Svensson (V) avsäger sig den 8 april 2025 uppdraget som ledamot i regionfullmäktige.-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
292kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
298kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
530kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
7
Fullmäktiges presidiums information 2025
-
1. Medborgarförslag om TV-utbudet i regionen (RS/165/2025) fördelas till regionstyrelsen och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 17–18 juni 2025.
2. Medborgarförslag om tillgång till tandläkare i Härjedalen (RS/204/2025) fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 17–18 juni 2025.----------
3. Motion från Cristine Persson (C), Johannes Andersson (C) och Magnus Rönnerfjäll (C) om Förbättring av folkhälsan i Region Jämtland Härjedalen genom åtgärder mot ohälsosamma levnadsvanor (RS/346/2025) fördelas till regionstyrelsen och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 21-22 oktober 2025.
4. Medborgarförslag om användning av 1177 (RS/368/2025) fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden och ska besvaras senast vid regionfullmäktiges sammanträde 21-22 oktober 2025.-
219kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
9
Regionstyrelsens rapport till regionfullmäktige 2025
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden
Regionala utvecklingsnämnden
Kollektivtrafiknämnden
Gemensamma nämnden för upphandling av sjukvårdsprodukter mm
Gemensamma nämnden för Närvård Frostviken
Patientnämnden
Regionens revisorer -
- Granskning av hantering och kontroll av bemanningsfakturor (RS/589/2024)
- Granskning av hantering och kontroll av bemanningsfakturor (HSN/1646/2024)
- Granskning av omställningsarbetet mot god och nära vård (RS/810/2024)
- Granskning av omställningsarbetet mot god och nära vård (HSN/2264/2024)
- Granskning av Region Jämtland Härjedalens arbete med Agenda 2030, avseende miljömål (RS/808/2024)
Bilagor
-
Vid varje fullmäktigesammanträde har allmänheten möjlighet att ställa frågor till antingen en namngiven fullmäktigeledamot eller ett visst parti. Frågorna ska vara skriftliga och undertecknade av frågeställaren. Lämna gärna in frågorna i god tid och senast tre vardagar före sammanträdet, dvs senast torsdag 24 april kl. 10.30. Frågorna besvaras vid en särskild angiven punkt under sammanträdet.
Respektive fullmäktigeledamot eller parti ansvarar för att den som ställt frågan och övriga partier i fullmäktige får skriftliga svar vid eller efter sammanträdet.
Frågorna kan lämnas in till receptionen i Regionens hus, mejlas till region@regionjh.se eller skickas till:
Region Jämtland Härjedalen
Box 654
831 27 Östersund
Kontakta Charlotte Funseth, charlotte.funseth@regionjh.se, 063-147551 om det finns avsikt att delta. -
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning får allmänheten ställa frågor om årsredovisningen under det sammanträde som fullmäktige behandlar årsredovisningen.
I tillkännagivandet till sammanträdet ska tid och plats anges för behandlingen av frågorna. Frågorna ska behandlas innan fullmäktige behandlar årsredovisningen. Under frågestunden får förslag eller yrkanden inte förekomma.
Frågorna behöver inte lämnas in i förväg men kontakta Charlotte Funseth
charlotte.funseth@regionjh.se om det finns avsikt att delta. -
Patientnämnden har inkommit med en årsredovisning per 2024 för patientnämndens verksamhet. Samtliga mål och aktiviteter, förutom en aktivitet, har uppfyllts under året. Den ej slutförda aktiviteten kommer att lyftas över till 2025 års aktiviteter.
Under 2024 tog patientnämnden emot 542 klagomål och synpunkter, vilket är på likvärdig nivå som förra året. De vanligaste klagomålen handlade om vård och behandling, följt av kommunikation och tillgänglighet. Drygt 300 telefonsamtal togs emot av rådgivande/informerande karaktär.
I slutet av året pågick totalt åtta stödpersonsuppdrag. Tillgången på stödpersoner är god och under året har två utbildningstillfällen erbjudits.
En medarbetare vid förvaltningen har utsetts till patientnämndernas nationella representant i en expertgrupp där Socialstyrelsen på regeringsuppdrag genomför en kartläggning av den verksamhet som bedrivs på de psykiatriska akutmottagningarna, inbegripet de övriga verksamheter som erbjuder ett akut psykiatriskt omhändertagande. Uppdraget pågår under 2024–2025.
Under hösten 2024 flyttade patientnämndens förvaltning sin verksamhet från Prästgatan till sjukhusområdet och de administrativa lokalerna i hus 3 och kommer att ingå i konceptet flexibel arbetsplats.
Patientnämnden redovisar per den sista december 2024 ett överskott på 252 tkr, varav -44 tkr på intäkter, +209 tkr på personalkostnader och + 89 tkr på övriga kostnader.-
219kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har inkommit med ett årsbokslut för år 2024. Under året har revisorerna bedrivit sin verksamhet enligt beslutad revisionsplan. De har granskat regionstyrelsen, nämnder, bolag, förbund och stiftelser med fokus på ledning och styrning, måluppfyllelse samt intern kontroll. Som komplement till grundläggande granskningar har fördjupade granskningar utförts där revisorerna har träffat politiker och verksamhetsföreträdare vid revisionsdialoger.
Revisionssammanträden har under året hållits fysiskt, med visst deltagande på distans, enligt beslutad sammanträdeskalender. Det digitala arbetssättet som utvecklades under pandemin har medfört ett större digitalt deltagande i möten, utbildningar och konferenser vilket sparat både tid och pengar. Förtroendevalda revisorer har deltagit i Föreningen Förtroendevalda Revisorer i Mellannorrlands (FFR) utbildning och höstkonferens som tog upp frågor kring korruption, jäv, bisysslor i kommunal och regional verksamhet samt om den kommunala kompetensen.
Revisionskontoret har ett etablerat samarbete med revisionskontoren i Region Västernorrland och Region Västerbotten med syfte att utveckla arbetssätt inom revisionen. Under 2024 granskades revisionskontoret i Region Jämtland Härjedalen av Region Västerbotten.
Den nya standarden för granskning av regionens räkenskaper, som började gälla från 2024, har medfört nya krav på hur revision av räkenskaper ska utföras. Utveckling av arbetssätt pågår och kommer att fortsätta under 2025.
Det ekonomiska utfallet är något bättre än budget, + 273 tkr, beroende på intäkter för utfört granskningsarbete av regionens bolag, förbund och stiftelser samt en vakans och god kostnadskontroll. Konsultkostnader ökade jämfört med budget, främst på grund av upphandlade granskningar utifrån en vakans.-
218kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
353kb Ladda ner dokument
-
-
En årsredovisning för Region Jämtland Härjedalen har upprättats.
Region Jämtland Härjedalens ackumulerade resultat för året 2024 efter finansiella poster var negativt och uppgick till minus 494 miljoner kronor, vilket var 194 miljoner kronor sämre än budget.
Bruttokostnaderna var 308 miljoner kronor högre jämfört med föregående år vilket motsvarar 4,3 procent ökning att jämföra med 13,6 procents ökning föregående år. Det märks en stadigt nedåtgående trend i ökningstakten från de onormalt höga nivåer som var under 2023 och inledningen av 2024. Nettokostnadsutvecklingen var 309 miljoner kronor högre än föregående år, motsvarande en ökning med 5,3 procent. Intäkter från skatter och riktade bidrag samt regionens egenfinansiering genom avgifter, har inte ökat i samma takt som kostnadsutvecklingen.
Även om omvärldsfaktorer som inflation och ränteutveckling nu har stagnerat vilket medfört en lägre kostnadsökningstakt, så är den högre kostnadsnivån permanentad. Regionens ekonomiska läge är fortsatt mycket utmanande och svårt ur perspektivet budgetföljsamhet men det är även en stor påverkan gällande likviditet och långsiktig ekonomisk hållbarhet då Region Jämtland Härjedalen saknar buffertkapital och har en skuldmassa som överstiger dess tillgångar. Inkluderas även de pensionsförpliktelser som uppstått före 1998 som inte är beaktade som avsättning försämras lägesbilden än mer.
Likviditeten har under året förbättrats med 110 miljoner kronor. Nyupplåning gjordes i januari och december på 100 miljoner kronor vardera vilket förstärkte likviditeten. Den totala skulden till Kommuninvest uppgår därefter till 290 miljoner kronor. Under februari och mars förstärktes likviditeten även genom riktade statsbidrag med cirka 130 miljoner kronor. Under juni månad förstärktes likviditeten då sektorsbidraget betalades ut vilket uppgick till 83 miljoner kronor.
En utökad betalningsberedskap finns i form av checkräkningskredit vilken uppgår till 145 miljoner kronor.
Regionens betalningsförmåga har svängt kraftigt de senaste åren. 2019 uppgick soliditeten till minus 34 procent men efter starka resultat för åren 2020 till 2022 förbättrades soliditeten betydligt. Efter två år med negativa resultat har soliditeten återigen försämrats och uppgick till minus 26,5 procent exklusive ansvarsförbindelse.
Region Jämtland Härjedalens kärnverksamhet, stödverksamhet och ledningsprocesser utgör Region Jämtland Härjedalens åtta målområden. Dessa är hälso- och sjukvård, tandvård, regionalt utvecklingsansvar, kollektivtrafik, kultur, folkhögskolor, stödverksamhet och ledningsprocesser. För varje målområde finns ett övergripande mål som beslutas av regionfullmäktige i Regionplan med budget 2024-2026.
Av dessa åtta målområden har tre bedömts som uppfyllda och fem bedömts som delvis uppfyllda. Till dessa finns trettiofyra uppdrag till nämnderna och styrelsen. Av dessa bedöms tjugofyra som uppfyllda och tio som delvis uppfyllda.
De kortsiktiga nyckeltalen avser de sju finansiella målen varav har ett bedömts som uppfyllt, ett som delvis uppfyllt och fem som ej uppfyllda.
Den sammantagna bedömningen är att Region Jämtland Härjedalen endast delvis uppnådde god ekonomisk hushållning i förhållande till regionfullmäktiges mål för verksamhet och ekonomi vid årets slut, men uppföljningen visar att många aktiviteter är pågående. Den ekonomiska utvecklingen under året och ställning vid årets slut medför att finansiella nyckeltalen till övervägande del ej kan uppnås.
En årsredovisning för styrelsens förvaltningsområde har upprättats. Regionstyrelsen inklusive Regionstaben, Vårdval och Regiondirektör hade en negativ budgetavvikelse på minus 213 miljoner kronor. Det som orsakar en negativ avvikelse är främst regiongemensamma kostnader avseende pensionskostnader men även högre kostnader för IT- och underhållsavtal än budgeterat. Även riktade bidrag var lägre än budgeterat.-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalens revisorer har lämnat in revisionsberättelse och redogörelse för regionstyrelsen år 2024 till regionfullmäktige. Revisorerna tar i revisionsberättelsen ställning i ansvarsfrågan. Sammantaget avstyrker revisorerna att regionfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för regionstyrelsen för 2024.
Revisorerna anser att regionstyrelsen inte har vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att nå de finansiella målen. De anser att regionstyrelsen har brustit i sin uppsiktsplikt gentemot hälso- och sjukvårdsnämnden. Vidare anser revisorerna att regionstyrelsen har brustit i beredningen av Regionplan 2025–2027 med en underbalanserad budget. Samt att regionstyrelsen inte berett ärendet till fullmäktige hösten 2024 om hälso- och sjukvårdsnämndens underskott utan beloppsgräns på ett korrekt sätt.
Revisorernas sammantagna bedömning är att:- Regionstyrelsen har delvis bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt, men inte på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt.
- Regionstyrelsen har inte fattat beslut om åtgärder i tillräcklig omfattning för att uppnå en ekonomi i balans.
- Den interna kontrollen delvis har varit tillräcklig, men fördjupade granskningar har visat på vissa brister. Arbetet med regionstyrelsens internkontrollplan har inte helt skett i enlighet med tillämpningsanvisningarna.
- Åtgärderna utifrån uppsiktsplikten för hälso- och sjukvårdsnämnden inte har varit tillräckliga. Utifrån den information styrelsen fått under året avseende nämndens ekonomi borde styrelsen ha agerat mer kraftfullt.
Utifrån att regionens revisorer föreslagit att regionstyrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet har regionstyrelsen och de ledamöter och ersättare som tjänstgjort men avgått under 2024?getts möjlighet enligt 5:e kap 32 § Kommunallagen att inkomma med förklaring till fullmäktiges presidium. Förklaringar har inkommit från Regionstyrelsen, Centerpartiet och Moderaterna.
Regionstyrelsens förklaring
Regionstyrelsen tar i sin förklaring upp händelser som styrelsen anser har haft inverkan på verksamhet och ekonomi under året. Styrelsen delar revisorernas bedömning att det ekonomiska läget för Region Jämtland Härjedalen är mycket svårt och att det krävs ett omfattande arbete med åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Regionstyrelsen skriver att styrelsen för 2024 gjort en prioritering som innebär att en långsiktig ekonomisk strategi prioriterats framför kortsiktiga åtgärder bland annat för att uppfylla hälso- och sjukvårdslagen. Den främsta inriktningen är att inte minska på vården och försämra tillgängligheten, utan effektivisera genom att se över befintliga strukturer, genomdriva verksamhetsförändringar, bättre samordning och ökad digitalisering. Regionstyrelsen anser att ett kontinuerligt arbete mot uppsatta mål ska ge långsiktigt hållbara effekter för både verksamhet och ekonomi.
I regionstyrelsens svar finns också en beskrivning om att verksamheten arbetat målmedvetet med besparingar och verksamhetsutveckling som har genererat vissa resultat. En del i arbetet med att långsiktigt sänka kostnaderna har också varit att gemensamt identifiera de fokusområden och milstolpar som behövs för att säkra organisationens förmåga att leverera välfärd av hög kvalitet till år 2030.
Vidare skriver regionstyrelsen att omvärldsfaktorer fortsatt haft stor betydelse för ekonomi och verksamhet även under 2024 vilket styrelsen anser bör beaktas när året summeras. De negativa underskotten för åren 2023 och 2024 är inte unika för Region Jämtland Härjedalen och heller inte dess utmaningar, då totala underskottet för samtliga regioner i Sverige landade på minus 12 miljarder 2023 och preliminärt minus 10 miljarder för 2024 där verksamhetens resultat var negativt i 16 av landets 21 regioner. Den största delen av budgetavvikelsen inom regionstyrelsens budgetram 2024 avser regiongemensamma kostnader kopplat till de kraftigt ökade pensionskostnaderna, trots att detta beaktats i budgetarbetet.
Centerpartiets förklaring
Ledamöter och ersättare från Centerpartiet beskriver i sin förklaring att de i sak delar revisorernas slutsatser. Centerpartisterna beskriver situationen som mycket allvarlig och visar på behovet av ett tydligt politiskt ledarskap och snabba, kraftfulla åtgärder. Centerpartisterna anser att de löpande försökt påverka utvecklingen i syfte att uppnå en ekonomi i balans men deras och andra oppositionspartiers initiativ har röstats ned av den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Centerpartisterna ger också exempel på yrkanden och bifall till andra oppositionsyrkanden.
I slutet av förklaringen fastslår centerpartisterna att de även framgent kommer att fortsätta arbeta för att Region Jämtland Härjedalen ska få en ekonomi i balans, en hållbar hälso- och sjukvård och en stärkt tillit hos invånarna. Men de anser att ansvaret för att situationen försämrats så kraftigt vilar främst hos den styrande majoriteten.
Moderaternas förklaring
Ledamöter och ersättare från Moderaterna beskriver i sin förklaring att de delar revisorernas kritik gentemot regionstyrelsen. Moderaterna anser att de vid upprepade tillfällen under 2024 agerat i de ärende som berört ekonomin för att regionstyrelsen ska agera gällande den ekonomiska situationen samt tillkalla sig hälso- och sjukvårdsnämnden för att stärka uppsiktsplikten gentemot densamma. Partiet anser att ledamöterna från Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet konsekvent under året avslagit de flesta av deras yrkanden och därigenom försatt verksamheten i ett mycket allvarligt läge. Moderaterna anser att det är fullt rimligt att inte ge regionstyrelsen ansvarsfrihet men att det finns sakliga skäl för regionfullmäktiges presidium att pröva frågan om detta ska riktas enbart mot de ledamöter som har orsakat den situation som revisorernas kritik berör och inte samtliga ledamöter.
Presidiets bedömning
Regionfullmäktiges presidium har tagit del av revisorernas redogörelse för de brister som de anser att regionstyrelsen och regionstyrelsens ledamöter och tjänstgörande ersättare uppvisat i sin ledning och styrning under verksamhetsåret 2024. Presidiet har under året också löpande träffat revisorerna för dialog och information.
Presidiet har också tagit del av de förklaringar som inkommit utifrån revisionsberättelse och redogörelse.
De uppdrag regionstyrelsen och nämnderna får av regionfullmäktige är förenat med ett ansvar. Uppdraget är att förvalta och genomföra verksamhet i enlighet med de mål och beslut som fullmäktige beslutat om, enligt gällande lagstiftning och riktlinjer, samt med tillräcklig intern kontroll, till givna förutsättningar. Uppdraget är också att återrapportera till fullmäktige på det sätt som fullmäktige bestämmer. Regionplan och budget är regionens övergripande styrdokument som utgör grunden för verksamhetens årliga planering, budgetarbete och uppföljning.
Regionstyrelsen är regionens ledande politiska förvaltningsorgan. Styrelsen har ett helhetsansvar för regionens verksamheter, utveckling och ekonomiska ställning. Regionstyrelsen ska också leda och samordna arbetet med planering av övergripande och strategiska mål, riktlinjer och ramar för styrningen av regionens verksamheter. Samt ha uppsikt över övriga nämnder, företag och kommunalförbund.
Ledamöterna i styrelse och nämnder har visserligen ett individuellt ansvar för att delta i arbetet, följa mål, beslut och föreskrifter och agera inom uppdragets förutsättningar och ramar. Men ansvaret för regionstyrelsens resultat för ekonomi och verksamhet år 2024 är gemensamt. Regionfullmäktiges presidium anser inte att det finns skäl att pröva om någon enskild ledamot har brustit i agerande. Vidare är presidiets bedömning att det är en sammanhållen helhet av beslut, icke-beslut och åtgärder, inkluderat yttre påverkansfaktorer, som bidrar till verksamhetens ekonomi och resultat och inte enstaka beslut. Presidiet har dock noterat att de flesta av oppositionspartiernas yrkanden har avslagits och att det inom styrelsen inte finns något fördjupat samarbete om ekonomin mellan partierna, exempelvis likt den politiska arbetsgrupp med uppdrag att arbeta med utveckling av ekonomin som finns inom hälso- och sjukvårdsnämnden.
Utöver inkomna förklaringar har presidiet under året tagit del av regionstyrelsen löpande rapportering. Presidiet är medveten om de utmaningar och svåra ekonomiska läge som Region Jämtland Härjedalen befinner sig i. Utmaningarna delas med övriga regioner i Sverige. Enligt SKR:s ekonomiska rapportering är 2024 det svagaste året för kommun- och regionsektorn hittills under 2000-talet. Pensionskostnaderna ökade för regionerna med 25 miljarder under 2023 och de statsbidrag som regionerna fick för att hantera pandemin och komma i kapp med eftersatt vård minskade med 24 miljarder mellan 2021 och 2023. Detta utgångsläge gav regionerna besvärliga förutsättningar inför 2024. Det totala underskottet för samtliga regioner i Sverige landade på minus 12 miljarder 2023 och preliminärt minus 10 miljarder för 2024 där verksamhetens resultat var negativt i 16 av landets 21 regioner. Även de geopolitiska spänningarna runt om i världen ökar och påverkar verksamheten på olika sätt.
Liksom för 2024 åberopande regionfullmäktige för 2025 synnerliga skäl för att lägga en negativ budget. Återställandet av resultatet för 2024 och 2025 ska göras på längre tid än tre år. Grunden till åberopandet av synnerliga skäl återfinns i regeringens proposition 23/04:105. Anledningen till att synnerliga skäl åberopades var de snabba förändringarna i omvärlden som fått inflationen att stiga och resulterat i att regionens pensionskostnader ökade kraftigt under 2023 och 2024. Presidiet delar regionstyrelsens bedömning att regionfullmäktige genom att lägga en budget i balans och i verksamheten tillfälligt genomföra stora nedskärningar, för att sedan växla upp igen, skulle ha inneburit stora negativa konsekvenser för verksamheten men också för invånarna i Jämtland Härjedalen. Minskningar i utbud är förenat med risker på kort sikt men kan också få långsiktiga konsekvenser på exempelvis arbetsmiljö och kompetensförsörjning. I likhet med styrelsen bedömer presidiet det mer realistiskt med en tydlig och långsiktig strategi för att uppnå en god ekonomisk hushållning.
Av samma skäl delar presidiet styrelsens bedömning att det i oktober 2024 inte var realistiskt att vidta de åtgärder som hade krävts för att hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen skulle komma tillrätta med sin ekonomi och klara budget för 2024. Eftersom regionens underskott var så kraftiga totalt sett, fanns heller inga medel att tillskjuta eller omfördela mellan styrelsen och nämnderna. Det var heller inte aktuellt att sätta en beloppsgräns för underskotten då det ekonomiska läget varit så osäkert.
Regionstyrelsen har under året genomfört aktiviteter i enlighet med beskrivna långsiktiga strategi. I styrelsens plan och budget för 2025 finns en framtagen åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans i enlighet med regionfullmäktiges uppdrag i Regionplan och budget. Regionstyrelsen har under året också inlett arbetet med några större strukturella åtgärder som visar på möjligheten att effektivisera Region Jämtland Härjedalens organisation. Verksamheten arbetar också intensivt med verksamhetsförbättringar och förändrade arbetssätt, på kort och lång sikt.
Utifrån regionstyrelsens helhetsansvar för Region Jämtland Härjedalens ekonomi och organisation delar presidiet revisorernas bedömning att regionstyrelsen i en tid av ekonomiska svårigheter behöver ta ett stort ansvar och agera med åtgärder för att verksamheten ska genomföra de verksamhetsförändringar som behövs för att hålla budget. Presidiet markerade redan vid ansvarsprövningen 2023 att skarpare åtgärder är nödvändiga. Åtgärder som ger direkta effekter på en bättre ekonomi och samtidigt bidrar till en effektivare verksamhet med tillräckliga ambitioner bör prioriteras. Regionstyrelsens arbete med att utveckla ännu tydligare arbetssätt för ledning, styrning och uppföljning behöver fortsätta.-
281kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
744kb Ladda ner dokument
-
Region Jämtland Härjedalens revisorer har överlämnat sin revisionsberättelse och redogörelse för Hälso- och sjukvårdsnämnden 2024. Revisorernas samlade bedömning innebär att man avstyrker att regionfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för hälso- och sjukvårdsnämnden mot bakgrund av redovisade bristerna.
Revisorernas bedömning är att: Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att nå nämndens finansiella mål. Trots att nämndens ekonomiska prognos tidigt på året visade på ett stort ekonomiskt underskott har inga kraftfulla resultatförbättrande åtgärder vidtagits under året.
Revisorerna bedömer att nämnden delvis bedrivit ett tillfredsställande systematiskt arbete med den interna kontrollen. De fördjupade granskningar som har genomförts visade på brister i den interna kontrollen. Nämnden når inte upp till sina mål avseende tillgänglighet till hälso- och sjukvård samt tandvård, samt har en fortsatt hög kostnadsutveckling. Nämnden redovisade ett underskott på 372 mkr och har beslutat om kostnadsminskande åtgärder som visat sig otillräckliga. Första månadsrapporten för 2025 visar på fortsatta ekonomiska utmaningar med en negativ budgetavvikelse på 119 mkr. Nämnden har fortsatta svårigheter att rekrytera sjukvårds- och tandvårdspersonal till vakanta tjänster.
Kostnaden för inhyrning av läkare och sjuksköterskor och övriga från bemanningsföretag har minskat från 369 mkr till 268 mkr. Produktionen har under året ökat vilket medfört minskade köer till operation/åtgärd, men tillgängligheten enligt vårdgarantin uppnås fortfarande inte, framför allt inom specialistsjukvården.
Utifrån att regionens revisorer föreslagit att hälso- och sjukvårdsnämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet har regionstyrelsen och de ledamöter och ersättare som tjänstgjort men avgått under 2024?getts möjlighet enligt 5:e kap 32 § Kommunallagen att inkomma med förklaring till fullmäktiges presidium. Förklaringar har inkommit från Regionstyrelsen, Centerpartiet och Moderaterna.
Hälso- och sjukvårdsnämndens förklaring
Hälso- och sjukvårdsnämnden tar i sin förklaring upp händelser som nämnden anser har haft inverkan på verksamhet och ekonomi under året. Men redovisar också effekter av de åtgärder som genomförts. Nämnden delar revisorernas bedömning att det ekonomiska läget för Region Jämtland Härjedalen är mycket svårt och att det krävs ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi i balans.
Nämnden beskriver en rad förutsättningar som de anser är viktiga att beakta när året 2024 ska summeras. Region Jämtland Härjedalen delar ekonomiska utmaningar med övriga regioner efter de historiskt stora underskotten år 2023. Ökade pensionskostnader, minskade statsbidrag och inflationstakten har också påverkat hälso- och sjukvårdens kostnadsutveckling negativt. Vidare beskriver nämnden att effekterna av de skärpta dygns- och veckoviloreglerna har under 2024 fortsatt att påverka verksamheten avseende hur effektivt bemanningsplanering kan ske, och har därmed också bidragit till negativ ekonomisk påverkan. Därtill påverkade avtalskonflikten med Vårdförbundet nämndens möjligheter att hantera den köställda vården, då planerad vård tidvis behövde prioriteras ner.
I förklaringen redogör nämnden också för att den under 2024 hanterat flera ärenden om det ekonomiska läget. Samt att nämnden genom Politisk arbetsgrupp för ekonomi i balans arbetat med kostnadsminskande åtgärder mellan nämndsmötena.
Nämnden skriver att det varit, och är fortsatt, högt prioriterat för nämnden att öka tillgängligheten till vård för länets befolkning. Nämnden ser svårigheter att med hittillsvarande arbetssätt förena kraven på ekonomi i balans och tillgänglighet inom vårdgarantin. Nämnden understryker att den långsiktighet som nämnden planerar sin verksamhet efter är grundläggande för att kunna realisera vårdens omställning. I detta arbete är initierande insatser på digitaliseringsområdet viktiga för att vårdens medarbetare ska kunna minska sin administrativa börda och öka andelen patientnära tid. Den nyligen genomförda översynen av administrationen sporrar nämnden att effektivisera de interna processerna för att ytterligare stärka ekonomin genom att ytterligare fokusera på kärnuppdraget. Nämnden avser också att fortsätta arbetet med att bli en attraktiv arbetsgivare som kan rekrytera till vakanta tjänster.
I nämndens svar finns också en beskrivning om pågående arbete med åtgärder för en ekonomi i balans. Som exempel på detta nämnder nämnden särskilt att kostnaderna för inhyrd bemanning har minskat med 101 miljoner kronor, över en fjärdedel, jämfört med föregående år. Ytterligare resultatförbättrande åtgärder såsom minskning av köpt vård, effektiviserad läkemedelshantering, effektiviserade patientflöden och att öka intäkterna har tillsammans med separata beslut om exempelvis inköpsstopp, gett en ekonomisk effekt om 150 mkr på helåret 2024. Även i verksamheten pågår flera utvecklingsområden som syftar till att långsiktigt sänka kostnaderna.
Centerpartiets förklaring
Ledamöter och ersättare i Centerpartiet beskriver i sin förklaring att de i sak delar revisorernas slutsatser. Centerpartisterna anser att situationen är mycket allvarlig och visar på behovet av ett tydligt politiskt ledarskap och snabba, kraftfulla åtgärder. De anser att de löpande försökt påverka utvecklingen i syfte att uppnå en ekonomi i balans men deras och andra oppositionspartiers initiativ har röstats ned av den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Centerpartisterna ger också exempel på yrkanden och bifall till andra oppositionsyrkanden.
I sin förklaring beskriver centerpartisterna också att de haft en representant med i den arbetsgrupp för ekonomi i balans som skapats och där presidiet för hälso- och sjukvårdsnämnden ingår. Centerpartisterna är dock av den uppfattning att gruppen inte tagit fram skarpa förslag om kostnadsminskningar för att nå en ekonomi i balans men att den varit en bra bas för att förstå kostnader, organisation och utmaningar i nämnden.
Centerpartisterna anser vidare att de tagit sitt oppositionsansvar på största allvar och agerat aktivt utifrån de signaler som funnits om en förvärrad ekonomi. I slutet av förklaringen fastslår partiet att de även framgent kommer att fortsätta arbeta för att Region Jämtland Härjedalen ska få en ekonomi i balans, en hållbar hälso- och sjukvård och en stärkt tillit hos invånarna. Men de anser att ansvaret för att situationen försämrats så kraftigt vilar främst hos den styrande majoriteten.
Moderaternas förklaring
Ledamöter och ersättare från Moderaterna beskriver i sin förklaring att de delar revisorernas kritik gentemot hälso- och sjukvårdsnämnden. Moderaterna anser att de vid upprepade tillfällen under 2024 agerat i de ärende som berört ekonomin för att hälso- och sjukvårdsnämnden ska agera gällande den ekonomiska situationen.
Moderaterna anser i sin förklaring att ledamöterna från Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet konsekvent under året avslagit de flesta av partiets yrkanden och därigenom försatt verksamheten i ett mycket allvarligt läge. Moderaterna anser att deras agerande har orsakat att hälso- och sjukvårdsnämnden har agerat bristfälligt i de avseenden som revisorernas kritik berör. Moderaterna anser att det är fullt rimligt att, i enlighet med revisorernas förslag, inte ge hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarsfrihet men att det finns sakliga skäl för regionfullmäktiges presidium att pröva frågan om detta ska riktas enbart mot de ledamöter som har orsakat den situation som revisorernas kritik berör och inte samtliga ledamöter.
Presidiets bedömning
Regionfullmäktiges presidium har tagit del av revisorernas redogörelse för de brister som de anser att hälso- och sjukvårdsnämnden och nämndens ledamöter och tjänstgörande ersättare uppvisat under verksamhetsåret 2024. Presidiet har under året också löpande träffat revisorerna för dialog och information.
Presidiet har tagit del av de förklaringar som inkommit utifrån revisionsberättelse och redogörelse.
De uppdrag regionstyrelsen och nämnderna får av regionfullmäktige är förenat med ett ansvar. Uppdraget är att förvalta och genomföra verksamhet i enlighet med de mål och beslut som fullmäktige beslutat om, enligt gällande lagstiftning och riktlinjer, samt med tillräcklig intern kontroll, till givna förutsättningar. Uppdraget är också att återrapportera till fullmäktige på det sätt som fullmäktige bestämmer. Regionplan och budget är regionens övergripande styrdokument som utgör grunden för verksamhetens årliga planering, budgetarbete och uppföljning.
Ledamöterna i styrelse och nämnder har visserligen ett individuellt ansvar för att delta i arbetet, följa mål, beslut och föreskrifter och agera inom uppdragets förutsättningar och ramar. Men ansvaret för hälso- och sjukvårdsnämndens resultat för ekonomi och verksamhet år 2024 är gemensamt. Presidiet anser inte att det finns skäl att pröva om någon enskild ledamot har brustit i agerande. Vidare är presidiets bedömning att det är en sammanhållen helhet av beslut och åtgärder, inkluderat yttre påverkansfaktorer, som bidrar till verksamhetens ekonomi och resultat och inte enstaka beslut. Presidiet har också noterat att oppositionspartierna varit delaktiga i nämndens ekonomiska styrning, bland annat genom den arbetsgrupp som en enig nämnd tog beslut om under år 2023. Presidiet noterar vidare att vissa yrkanden från oppositionspartierna har bifallits. Bland annat om uppdrag till direktören om att identifiera nästa nivå av åtgärder.
Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvård har många svåra utmaningar och verksamheten står inför ett mycket omfattande arbete att hantera och accelerera vårdens omställning. Det långsiktiga arbetet med att åtgärda de köer som uppstod under pandemin och förbättra tillgängligheten har fortsatt. De historiska underskotten 2023 till följd av kraftigt ökade pensionskostnader, minskade statsbidrag och ökad inflationstakt innebar stor påverkan på hälso- och sjukvårdens kostnadsutveckling. Även andra påverkansfaktorer som skärpa dygns- och veckoviloregler och konsekvenserna av avtalskonflikten med Vårdförbundet har bidragit till negativ ekonomisk påverkan. Det finns också stora utmaningar gällande kompetensförsörjning. Presidiet delar hälso- och sjukvårdsnämnden bedömning att dessa omständigheter gav nämnden besvärliga förutsättningar inför 2024. Presidiet delar också nämndens uppfattning att det finns svårigheter med att förena kraven på ekonomi i balans och tillgänglighet i vården med hittillsvarande arbetssätt. Det skulle ha krävts större neddragningar i verksamheten för att klara budget 2024, vilket skulle ha fått konsekvenser såväl i verksamheten som för länets invånare.
Hälso- och sjukvården ska bidra till en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde. Långsiktiga strategier behövs för att kunna realisera en högre takt i omställningsarbetet. Att arbeta med utveckling av de interna processerna, genomdriva effektiva verksamhetsförändringar, bättre samordning samt ökad digitaliseringen är viktiga framgångsfaktorer för att stärka ekonomin och ytterligare fokusera på kärnuppdraget. Presidiet ser positivt på de effekter nämnden ändå redovisar även om åtgärder tagit tid och varit kostsamma. Samtidigt håller presidiet med revisorerna att nämndens arbete med kostnadsreduceringar behöver intensifieras. Planerade åtgärder behöver genomföras samtidigt som befintlig åtgärdsplan behöver kompletteras med ytterligare åtgärder för att hålla budget och verkställa den långsiktiga planen för att nå en ekonomi i balans. Stramare åtgärder behöver belysas och konsekvensbeskrivas.-
278kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024 samt Grundläggande granskning av nämnden.
För regionala utvecklingsnämnden bedömer revisorerna sammantaget att de i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och att den interna kontrollen i allt väsentligt har varit tillräcklig samt att det finns brister avseende formulering och konkretisering av mål och målvärden.
Regionens revisorer tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för regionala utvecklingsnämnden för 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För regionala utvecklingsnämnden finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Nämnden och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
576kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024 samt Grundläggande granskningen av nämnden.
För kollektivtrafiknämnden bedömer revisorerna sammantaget att de i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och att den interna kontrollen i allt väsentligt har varit tillräcklig samt att det finns brister avseende formulering och konkretisering av mål och målvärden.
Regionens revisorer tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för kollektivtrafiknämnden för 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För kollektivtrafiknämnden finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Nämnden och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
223kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024 samt Grundläggande granskningen av nämnden.
För patientnämnden bedömer revisorerna sammantaget att de i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och att den interna kontrollen i allt väsentligt har varit tillräcklig samt att det finns brister avseende formulering och konkretisering av mål och målvärden.
Regionens revisorer tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för patientnämnden för 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För patientnämnden finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Nämnden och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
222kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
23
Ansvarsprövning för år 2024 Gemensamma nämnden för upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024 samt Grundläggande granskningen av nämnden.
För Gemensamma nämnden för upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter bedömer revisorerna sammantaget att de i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och att den interna kontrollen i allt väsentligt har varit tillräcklig samt att det finns brister avseende formulering och konkretisering av mål och målvärden.
Regionens revisorer tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för gemensamma nämnden för upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter för 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För gemensamma nämnden för upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Nämnden och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
24
Ansvarsprövning för år 2024 Gemensamma nämnden för samverkan inom drift, service, utveckling samt specialistfunktioner
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024.
På regionfullmäktiges sammanträde 2024-06-13 § 77 beslutades att gemensamma nämnden för samverkan inom drift och service, utveckling samt specialistfunktioner avvecklas från och med 2025-01-01. Under året har inga sammanträden hållits och därmed gör revisorerna ingen grundläggande granskning av nämnden.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För gemensamma nämnden för samverkan inom drift och service, utveckling samt specialistfunktioner har revisorerna inte lämnat någon bedömning eftersom nämnden varit vilande under 2024. Fullmäktiges presidium föreslår att nämnden bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
221kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
812kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. Den 14 april 2025 överlämnade Regionens revisorer revisionsberättelsen för 2024 till regionfullmäktige. En samlad redogörelse av årets granskning redovisas i bilagorna Revisorernas redogörelse år 2024 samt Grundläggande granskning av nämnden.
För Gemensamma nämnden för Närvård Frostviken bedömer revisorerna sammantaget att de i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt men från ekonomisk synpunkt ej tillfredställande sätt samt att den interna kontrollen i allt väsentligt har varit tillräcklig.
Regionens revisorer tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för Gemensamma nämnden för Närvård Frostviken för 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För gemensamma nämnden för Närvård Frostviken finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Nämnden och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
222kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Revisionsberättelse
Region Jämtland Härjedalens revisorer granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom styrelsen och nämndernas verksamhetsområden. En samlad redogörelse av årets granskning av Samordningsförbundet redovisas i revisionsberättelsen och granskningspromemorian.
Revisorn i Samordningsförbundet i Jämtlands län bedömer sammantaget att styrelsen i förbundet har på ett ekonomiskt tillfredställande sätt bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt och från ekonomisk synpunkt på tillfredsställande sätt samt att den interna kontrollen delvis varit tillräcklig. Revisorn bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande och att årsredovisningen har upprättats i enlighet med tillämpliga delar av lagen om kommunal redovisning och god redovisningssed. Han bedömer sammantaget att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella mål och verksamhetsmål som är uppställda.
Revisorn tillstyrker att styrelsen i samordningsförbundet och dess ledamöter beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För Samordningsförbundet i Jämtlands län finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorn gjort. Styrelsen och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
223kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsberättelse
Revisorerna i Norra sjukvårdsregionförbundet har granskat den verksamhet som direktionen i Norra sjukvårdsregionförbundet bedrivit under år 2024. En samlad redogörelse av årets granskning av redovisas i revisionsberättelsen och granskningspromemorian.
Revisorerna i Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) bedömer sammantaget att direktionen i förbundet har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt att den interna kontrollen har varit tillräcklig. De bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande och att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella mål som direktionen beslutat om.
Revisorerna bedömer sammantaget att resultatet enligt årsredovisningen i allt väsentligt är förenligt med de verksamhetsmål, uppdrag och aktiviteter som direktionen ställt upp. Direktionen bedömer att förbundet uppnår förbundets mål för god ekonomisk hushållning och revisorerna gör ingen annan bedömning.Revisorerna tillstyrker att direktionen och dess ledamöter beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.
Fullmäktiges presidiums bedömning
För Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) finns inte anledning till annan bedömning än den som revisorerna gjort. Direktionen och dess ledamöter bör beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.-
224kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
971kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
-
28
Ansvarsprövning för år 2024 och uppdrag till ombud på bolagsstämma för Landstingsbostäder i Jämtland AB
Lekmannarevisorn i Landstingsbostäder i Jämtland AB bedömer sammantaget att bolagets verksamhet år 2024 i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt att bolagets interna kontroll varit tillräcklig.
Revisorerna i Landstingsbostäder i Jämtland AB har uttalat att enligt deras uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av bolagets finansiella ställning per den 31 december 2024 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt årsredovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens övriga delar. De tillstyrker att årsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen. De tillstyrker också att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Fullmäktiges presidiums bedömningFör styrelseledamöterna i Landstingsbostäder i Jämtland AB, finns inte anledning till annan bedömning än den lekmannarevisorn och revisorerna gjort. Regionens ombud vid bolagsstämman i bolaget bör därför bemyndigas att rösta för att årsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och att styrelsen i bolaget beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2024.
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
29
ONSDAG 30 april - sammanträdet öppnas, upprop och kulturinslag
-
30
Bekräftelse av borgensförbindelse, regressavtal och avtal om medlemmarnas ansvar för Kommuninvests motpartsexponeringar avseende derivat samt fullmakt att kommunicera borgensförbin
Region Jämtland Härjedalen är sedan 2016 medlemmar i Kommuninvest, se ärende RS/1328/2015.
I samband med medlemskapet tecknade Region Jämtland Härjedalen borgen såsom för egen skuld (proprieborgen) för samtliga förpliktelser som Kommuninvest i Sverige AB ingått eller kommer att ingå. På grund av preskriptionstiden för avtal som gäller tillsvidare ska dessa nu förlängas.
Kommuninvest består av två integrerade enheter, Kommuninvest ekonomisk förening och Kommuninvest i Sverige AB. Kommuninvest är en etablerad och erkänd aktör. De övervakas löpande av Finansinspektionen och är även penningpolitisk motpart till Riksbanken och medlem i deras betalsystem RIX.
Kommuninvest ekonomisk förening utgör ägarorganisationen och administrerar den solidariska kommunala borgen som utgör garanti för bolaget. Varje medlem betalar ett andelskapital/medlemsinsats som beräknas efter antalet invånare i kommunen/landstinget/regionen.
Borgensåtagandet är fundamentet för Kommuninvests goda kreditvärdighet.
För att reglera ansvaret för det solidariska borgensåtagandet har medlemmarna mellan sig tecknat ett regressavtal. Avtalet innebär att alla medlemmar ansvarar för den förfinansiering (ej utlånad upplåning), med tillhörande motpartsexponering i derivat, i proportion till medlemmens andelskapital. Det innebär att även den medlem som inte lånat hos Kommuninvests bär risk i denna del. Nya medlemmar blir ansvariga även för redan ingångna förpliktelser.
Det solidariska borgensåtagandet avser enbart de förpliktelser som uppstår i Kommuninvest i Sverige AB. En medlem kan via det solidariska borgensåtagandet inte bli betalningsskyldig för en annan medlems förpliktelser som ligger utanför Kommuninvest i Sverige AB.
För Kommuninvests utlåning, med tillhörande motpartsexponering i derivat, fördelas ansvaret i relation till respektive medlems andel av Kommuninvests totala utlåning. Detta innebär att Region Jämtland Härjedalens risktagande i Kommuninvests utlåning begränsas till den upplåning man har hos Kommuninvest.
För att begränsa den risk som finns i den solidariska borgen finns ett antal barriärer upprättade hos Kommuninvest. Dels finns det arbete som Kommuninvest gör med att förebygga/undvika risk dels finns de säkerheter som motparter i derivatmarknaden ställer ut dels finns den ekonomiska bufferten i form av ackumulerade vinster hos Kommuninvest.
Med medlemskapet följer att Region Jämtland Härjedalen ingår en så kallad proprieborgen, vilket innebär att långivaren kan vända sig till vilken medlem som helst för att kräva betalning om Kommuninvest AB skulle ställa in sina betalningar. Sannolikheten för att borgensåtagandet behöver infrias bedöms som mycket låg utifrån en samlad bedömning av medlemmarnas ekonomiska ställning och det svenska statsskicket med en stark integrering mellan kommunal och statlig nivå. Vid ett eventuellt infriande av borgensåtagandet regleras detta i sin tur genom ett regressavtal där respektive medlem svarar för sin andel av borgensåtagandet.
Ärendet behandlades av regionfullmäktige 2024-11-26 § 138 men beslutet behöver tas om eftersom det ännu inte vunnit laga kraft.-
260kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
274kb Ladda ner dokument
-
639kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2024 gav regionstyrelsen i uppdrag till regiondirektören att se över dokumentstrukturen för det interna miljöarbetet (RS/105/2024). Utifrån översynen beslutade regionfullmäktige i oktober 2024, § 117, att avveckla Långsiktig utvecklingsplan för miljö från 1 januari 2025. Regionstyrelsen fick i uppdrag att ta fram förslag på ett nytt måldokument för det interna miljöarbetet senast till april 2025 (RS/516/2024). Utifrån detta har Miljöplan 2026 – 2030 tagits fram.
Miljöplanen syftar till att ge en samlad inriktning för hur Region Jämtland Härjedalen långsiktigt ska arbeta med miljöförbättringar, och vara ett effektivt verktyg i styrkedjan med verksamhetsplanering, budgetprocess och uppföljning samt utformning av regler och riktlinjer. Dokumentet har tagits fram i nära samverkan med verksamhetsföreträdare. Viktiga utgångspunkter har varit Region Jämtland Härjedalens miljöcertifiering enligt ISO 14001, lagkrav, värdering i miljöpolicy, Agenda 2030, nationella miljökvalitetsmål, länets energi och klimatstrategi samt omvärldsspaning av andra regioners miljömålsarbete.
Året innan utgång av aktuell miljöplan ska en översyn göras av innehållet. Regionstyrelsen är ansvarig för översynen.-
279kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Landstingsbostäders styrelse lämnade i maj 2022 in en begäran om att ändra namnet från Landstingsbostäder i Jämtland AB till Regionbo AB Jämtland Härjedalen. Ett förslag till ny logotyp togs också fram. Bolaget lämnade samtidigt en begäran om undantag från Region Jämtland Härjedalens modervarumärkesstrategi.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 20 juni § 149 och blev då återremitterat för ”att i större detalj belysa fördelarna och nackdelarna med att frångå alternativt inte frångå modervarumärkesstrategin”. I beslutet framgick även att ”en utvärdering av regionens varumärkesstrategi skulle göras efter valet för att skapa underlag för eventuella revideringar i strategin som behöver göras för att i framtiden undvika behovet av återkommande undantag från strategin.”
Vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-10-22--23 § 18 beslutades om en reviderad Varumärkesstrategi för Region Jämtland Härjedalen (RS/619/2023). Därefter har bolagets styrelse i dialog med kommunikationsdirektör enats om att se över möjligheterna att integrera Landstingsbostäder i Jämtland AB inom ramarna för nuvarande varumärkesstrategi. Utifrån det uppdateras nu ärendet till att endast omfatta namnbyte från Landstingsbostäder i Jämtland AB till Regionbo AB Jämtland Härjedalen.
Landstingsbostäder ägs av Region Jämtland Härjedalen och har till uppgift att i första hand bedriva sin verksamhet i rekryteringsfrämjande syfte. Uthyrning av bostäder sker i första hand till nyanställd svårrekryterad personal. Den primära målgruppen, de boende, är redan väl bekanta med regionen som organisation vid kontakt med Landstingsbostäder och reagerar troligen bara positivt på att arbetsgivaren även kan bistå med att förmedla bostad. Landstingsbostäders webbplats där de boende hittar information och kan ansöka om lägenhet samt rapportera en felanmälan finns under domänen regionjh.se. Genom att kombinera namnet Regionbo med Region Jämtland Härjedalens övergripande logotyp blir det tydligt att bolaget är kopplat till organisationen.
Ett namnbyte innebär att bolagsordning och ägardirektiv behöver revideras vilket regionstyrelsen bör få i uppdrag att göra.-
246kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
33
Avveckling av Bostadsrättsföreningen Torvalla centrum samt ombudsinstruktion till föreningsstämman
Region Jämtland Härjedalen är bostadsrättsägare i Bostadsrättsföreningen Torvalla centrum där regionen nu har återetablerat hälsocentralen som även tidigare har bedrivits i föreningens lokaler.
Föreningens styrelse har under en längre tid arbetat med uppdraget att avveckla Bostadsrättsföreningen Torvalla Centrum. Regionfullmäktige och Östersunds kommunfullmäktige informerades om avvecklingsarbetet under hösten 2021.
I Regionfullmäktige fattades beslut 2023-06-21 §77 (RS/715/2021) att dess viljeriktning är att upplösa Bostadsrättsföreningen Torvalla Centrum och att bemyndiga Region Jämtland Härjedalens ombud att rösta för upplösning av föreningen i det första av de två erforderliga stämmobesluten. Fullmäktige gav då regionstyrelsen i uppdrag att vidare handlägga ärendet.
Östersunds kommunfullmäktige fattade 2023-05-24 § 89 motsvarande beslut om upplösning av Brf Torvalla centrum.
Skälet till att föreningen ska avvecklas är att förvaltningen av föreningens fastigheter bedöms göras mer effektivt om medlemmarna direkt förvaltar de fastigheter där respektive medlem bedriver verksamhet i lokaler som nu upplåts till dem genom bostadsrätt.
Det enda alternativet att avveckla föreningen är att ansöka om att föreningen ska gå i likvidation. Ansökan om likvidation görs sedan alla ekonomiska mellanhavanden mellan föreningen och bostadsrättshavarna reglerats, bostadsrätterna återlämnats och de tre fastigheter som föreningen äger har överlåtits. Fastigheterna överlåts till respektive medlem som driver verksamhet i fastigheterna. Överskottet i likvidationen fördelas mellan medlemmarna efter andelstal. Efter genomförd likvidation beräknas skifte kunna ske den 31 december 2025. Skifteslikviden beräknas enligt HSB:s beräkningar uppgå till ca 70 miljoner kronor.
Ett beslut om likvidation är giltigt om samtliga röstberättigade i föreningen har röstat för det. Beslutet är även giltigt om det har fattats på två på varandra följande föreningsstämmor och minst två tredjedelar av de röstande på den senare stämman har röstat för beslutet. I stadgarna får det tas in längre gående villkor. Beslutet om likvidation gäller omedelbart eller från och med den senare dag som föreningsstämman bestämmer (Bostadsrättslagen 9 kap 29 a §).
Särskilt om Överlåtelsen av fastigheterna
Föreningens styrelse har under 2024 låtit värdera fastigheterna. Värderingarna bifogas. Styrelsen har bedömt att värdet inte har ändrats fram till nu, och att värderingarna kan ligga till grund för förhandlingen om villkoren för överlåtelsen av fastigheterna.
För att beslutet att överlåta föreningens fastigheter ska vara giltigt krävs enligt Bostadsrättslagen:- Om beslutet innebär överlåtelse av ett hus som tillhör föreningen, i vilket det finns en eller flera lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt, ska minst två tredjedelar av bostadsrättshavarna i det hus som ska överlåtas alltid ha gått med på beslutet.
Vidare krävs enligt stadgarna, 18 §:
- Styrelsen eller firmatecknare får inte utan föreningsstämman bemyndigande avhända förening dess fasta egendom eller tomträtt och inte heller riva eller bygga sådan egendom.
Enligt §4 i föreningens stadgar ska föreningen bereda regionfullmäktige i Region Jämtland Härjedalen och kommunfullmäktige i Östersunds kommun möjlighet att yttra sig innan beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas såsom ändringar av stadgarna, fusion av föreningar, förvärv eller bildande av företag.
Brf Torvalla Centrum har kallat till årsstämma 8 maj kl.15.00. Förutom stadgeenliga punkter (bl.a. årsredovisning inkl. resultaträkning och balansräkning för 2024 samt ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter osv) innehåller dagordningen beslut om att avveckla föreningen enligt dessa punkter:- att godkänna att samtliga bostadsrätter upplåtna i föreningen, efter avsägelse från bostadsrättshavarna, övergår till föreningen,
- att överlåta fastigheterna Östersund Bakbordet 1 och Östersund Spritsen 1 till Östersunds kommun och att överlåta fastigheten Degspaden 1 till Region Jämtland Härjedalen och
- att besluta att Bostadsrättsföreningen Torvalla Centrum ska träda i likvidation.
Enligt tidigare skickad skrivelse från föreningen föreslogs även att följande punkter skulle beslutas på stämman, dessa föreslås läggas med i ombudsinstruktionen om det är så att de tas upp på stämman:- Att till likvidator föreslå advokaten Solveig Aspholm, Solveig Aspholm Advokatbyrå AB, eller annan lämplig person som styrelsen bestämmer.
- Att bemyndiga styrelsen, eller den som styrelsen befullmäktigar, att ta samtliga de beslut som erfordras för att verkställa ovanstående beslut och att underteckna samtliga erforderliga handlingar som krävs för att överlåta föreningens fastigheter och slutligen likvidera bostadsrättsföreningen Torvalla Centrum.
Bostadsrättsföreningens revisorer bedömer att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger därmed en rättvisande bild av föreningens finansiella ställning per den 31 december 2024. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens övriga delar. Revisorerna tillstyrker att föreningsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för föreningen. Vidare tillstyrker revisorerna att föreningsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Regionfullmäktige beslutade den 18 oktober 2023 (§ 118, punkt 3) att Region Jämtland Härjedalens ombud för perioden 2023-10-18 – 2026-12-31 i Brf Torvalla Centrum är David Adervall (S) och ombudsersättare är Björn Hammarberg (M).-
276kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
2015 och 2017 års nationella screeningprogram för livmoderhalscancer angav att kvinnor 64-70 år inte ska tillåtas gå ur programmet utan ett negativt HPV-test. Främsta skälet till bestämmelsen var att avslutande av screeningprogrammet med enbart det äldre, ej rekommenderade, testet cytologi innebär en kraftigt ökad cancerrisk jämfört med att avsluta det med ett negativt HPV-test.
För jämlikhet i cancerprevention över landet vore det viktigt att alla regioner erbjöd HPV-test till de kvinnor som enligt screeningprogrammet borde ha fått HPV-test, men som inte fick det. Det gäller kvinnor födda 1947 till 1952 som då 2017 var i åldrarna 65-70 år.
För närvarande pågår ett nationellt projekt för utrotning av HPV och livmoderhalscancer, där samtliga Sveriges regioner satsar på samordnad HPV vaccination och HPV testning. Utrotningsprojektets ledning (Nationella referenscentret för HPV på Karolinska) bistår där med moderna HPV-tester, administration, utskick av provtagningsmateriel samt IT-lösningar för kommunikation med såväl deltagare som regionala journalsystem och dysplasiansvariga.
För de regioner som så önskar görs nu en satsning där Nationella referenscentret för HPV på Karolinska tillser att samtliga kvinnor födda 1947-1952 som ej fått HPV-test erbjuds detta till en kostnad av 68kr och 69 öre per kvinna.
I Region Jämtland Härjedalen rör det sig om 3366 kvinnor som lämnat screening utan HPV-test. Eftersom dessa kvinnor passerat 70 års ålder finns ingen möjlighet att använda HKS (kallelsesystemet för screeningverksamheten) vid utskick av HPV-test utan det måste administreras separat.
Ärendet har diskuterats i styrgruppen för cervixcancerprevention vid ett möte 250116. Styrgruppen anser att Region Jämtland Härjedalen bör följa vårdprogrammet och erbjuda dessa kvinnor HPV-test. Styrgruppen bedömer också att det är kostnadseffektivt att använda sig av Nationella referenscentrets tjänst för utskick och hantering av dessa provsvar. Då beräknas kostnaden till ca 232 254 kr (3366x69kr). Denna kostnad bör kunna täckas av cancermedlen för 2025.
Utifrån statistik från Örebro som redan genomfört utskick av HPV-test till målgruppen så var det ca 20-25% av kvinnorna som skickade tillbaka testet, och av dessa var endast ca 5% HPV-positiva. Utifrån dessa siffror kan vi beräkna för Region Jämtland Härjedalen att ca 42 kvinnor skulle bli aktuella för vidare utredning med gynekologisk undersökning och kolposkopi inom Kvinnosjukvården. Detta kommer att kunna hanteras inom befintlig verksamhet.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-03-25--26 § 48 och tillstyrker hälso- och sjukvårdsnämndens förslag.Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
35
Revidering av styrdokument för Norrtåg AB – bolagsordning, ägardirektiv, aktieägaravtal och samverkansavtal
Norrtåg AB bildades 2008 och ägs av de Regionala kollektivtrafikmyndigheterna (RKM) i Norrbotten och Västernorrland, Region Västerbotten och Region Jämtland Härjedalen. Norrtåg AB bedriver persontågtrafik i de fyra nordligaste regionerna, och utgör en viktig faktor för den regionala utvecklingen, skapar tillgänglighet och gör det möjligt att resa och bo i norra Sverige.
Norrtåg AB är upphandlare och beställare av trafiken. Tillsammans med ägarna bestämmer bolaget övergripande hur och på vilka villkor de olika sträckorna ska trafikeras. Norrtåg AB tillhandahåller fordon och verkstad till operatören. Bolaget ska på affärsmässiga grunder, erbjuda samhällsekonomiskt effektiva, attraktiva och långsiktigt hållbara resmöjligheter för de som bor i, verkar i eller besöker regionerna.
I dagsläget styrs Norrtåg AB genom ett konsortialavtal som antogs av regionfullmäktige 2017-11-28, § 177 (RUN/495/2017). Till konsortialavtalet finns två bilagor; Bilaga 1 Bolagsordning samt Bilaga 2 Finansiering av trafiken. Konsortialavtal och bolagsordning reviderades 2017-06-09, bilaga 2 reviderades senast 2015-06-22.
Under 2024 har bolagets ägare och finansiärer gemensamt arbetat fram förslag till bolagsordning, ägardirektiv, aktieägaravtal och samverkansavtal för Norrtåg AB. Det har även tagits fram en fristående bilaga till aktieägaravtalet som utgörs av en fördelningsmodell för finansiering av Norrtåg AB. Ambitionen har varit att uppdatera, förtydliga och renodla informationen i dokumenten, och förslaget är att nuvarande dokument delas upp i ett antal fristående dokument utifrån dokumentens olika syfte, giltighetstid och parter. Förslag till förändringar presenteras i PM Revidering av styrdokuemnt Norrtåg AB, daterat 2025-01-10.
De förslag till nya styrdokument som arbetats fram av ansvariga tjänstepersoner behandlades på ett gemensamt ägarråd den 14 januari. Slutliga förslag till nya styrdokument ska nu beslutas av respektive part med målsättningen om att ny bolagsordning samt ägardirektiv ska kunna behandlas vid bolagets ordinarie bolagsstämma under våren 2025.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-03-25--26 § 49 och tillstyrker kollektivtrafiknämndens förslag.Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden beslutade den 24 oktober 2023, § 171, att påbörja en översyn och revidering av reglerna för stipendier och pris inom kulturområdet. Förslag på reviderade regler ska presenteras senast vid regionala utvecklingsnämndens sammanträde i oktober 2024. Bakgrunden till översynen ligger dels i namnet på kulturpriset och kulturstipendier, dels i hur stipendier utses. Ibland leder namnet på stipendierna och kulturpriset till missförståndet att det är Stiftelsen Peterson-Berger som delar ut dessa och inte Region Jämtland Härjedalen. Utifrån principen om armlängds avstånd finns dessutom skäl att se över hur stipendierna utses och beslutas.
Kulturstipendium och Kulturpris har delats ut sedan 1966 respektive 1990. De är viktiga incitament för att stötta och uppmärksamma personer som på olika sätt bidrar till kulturlivet i Jämtland Härjedalen samt uppmuntra konstnärlig och kulturell förkovran. Det samiska stipendiet inrättades 1999 efter förslag av Svenska Samernas Riksförbund med syfte att uppmärksamma någon som har medverkat till att bevara och föra vidare det sydsamiska kulturarvet. Arbetsstipendier inom scenkonst, litteratur och bild-och formkonst inrättades 2019 med syfte att stärka förutsättningarna för de professionella kulturskaparna att vara verksamma i regionen. Kulturstipendierna, det samiska stipendiet och kulturpriset har sedan 2010 delats ut under högtidliga former på Gaaltije i samarbete med Stiftelsen Gaaltije. Arbetsstipendierna har delats ut vid särskilda arrangemang som relaterar till stipendiernas verksamhetsområden.
Översynen har skett genom en nationell översyn kring hur andra regioner hanterar sina pris och stipendier, dialog med Stiftelsen Peterson-Berger och Stiftelsen Gaaltije samt dialog med interna verksamheter. Dialog har även skett med Regionala utvecklingsnämndens presidium som har utgjort styrgrupp.
De huvudsakliga förändringar som föreslås i reglerna är, förutom de av rent redaktionell och förtydligande karaktär, att
• ändra namn på kulturpris och kulturstipendium,
• kulturstipendier även kan ges till unga bosatta på annan ort på grund av studier,
• ett nytt arbetsstipendium inom slöjd och konsthantverk inrättas (finansierat inom verksamhetsområde Kultur och bildnings rambudget),
• det samiska stipendiet ska medverka till att bevara, föra vidare eller utveckla sydsamiskt språk och kultur,
• utdelning ska ske på fullmäktige förutom arbetsstipendierna, samt att
• externa jurys föreslår stipendiater.
Ärendet behandlades av Regionfullmäktige 2024-11-26, §147, och blev då återremitterat med motiveringen att ytterligare utreda frågan kring att stryka namnet Peterson-Berger ur regionens stipendium och priser och att frågan behöver belysas ytterligare innan slutgiltigt beslut fattas. En djupare översyn av ärendet har genomförts och belysningen av frågan har skett genom att ytterligare motivera skäl för namnbyte. Förslaget att ändra namnet från Region Jämtland Härjedalens kulturpris samt kulturstipendium till Peterson-Bergers minne till Regionens kulturpris samt kulturstipendium motiveras dels av att det, trots tidigare namnändringar, fortfarande uppstår missuppfattningar kring huvudmannen bakom priset och stipendierna, dels för att göra utmärkelserna mer allmänna och mindre person- och genreknutna. Den ceremoniella utdelningen av stipendier och priser har varierat genom åren. Förslaget att dela ut kulturpriset, det samiska stipendiet samt kulturstipendierna under regionfullmäktige gör att dessa likställs med exempelvis regionens folkhälsopris och ges motsvarande status. Detta förslag tar inte bort möjligheten att kunna samarbeta nära andra verksamheter och organisationer när det gäller exempelvis framträdanden eller andra ceremonier i samband med utdelningen eller i nära anslutning till denna.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-03-25--26 § 50 och tillstyrker regionala utvecklingsnämndens förslag.Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
490kb Ladda ner dokument
-
-
37
Svar på motion från Jennie Klaesson (M) och Catarina Espmark (M) om att utreda förutsättningarna för att införa nattstopp på alla busslinjer i Jämtland Härjedalen
Jennie Klaesson (M) och Catarina Espmark (M) inkom den 29 oktober 2024 med en motion som föreslår att Kollektivtrafiknämnden får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa nattstopp på alla busslinjer i Jämtland Härjedalen.
Ett nattstopp innebär kortfattat att resenärer som reser med kollektivtrafik under kvällar och nätter, efter en viss tidpunkt, kan be busschauffören att stanna mellan ordinarie hållplatser. Syftet är att korta resenärens gångsträcka till slutdestinationen, vilket kan öka tryggheten för personer som annars skulle behöva gå genom områden som upplevs som otrygga. Nattstopp har införts på andra platser i Sverige, bland annat erbjuder Kalmar Länstrafik och Länstrafiken Kronoberg nattstopp. Det ses som en möjlighet för resenärer som reser ensamma. Det är bussföraren som avgör om det är trafiksäkert för resenären att kliva av på önskad plats, mellan två ordinarie hållplatser.
Motionens ambition att bidra till ökad trygghet för resenärer i kollektivtrafiken uppskattas. Ett tryggt och tillgängligt kollektivtrafiksystem är en prioritet för Region Jämtland Härjedalen. Motionens förslag om nattstopp innebär dock en rad utmaningar ur både ett trafiksäkerhets- och tillgänglighetsperspektiv. Ett arbete pågår redan där förutsättningarna för ett eventuellt införande av nattstopp gås igenom, dialog med Östersunds kommun är påbörjad. Kontakt har tagits med Kalmar Länstrafik och Länstrafiken Kronoberg där utvärdering av deras nattstopp har efterfrågats.
Överväganden kring nattstopp
Trafiksäkerhet: Möjligheten att stanna mellan hållplatser riskerar att skapa trafiksäkerhetsproblem. Förarna skulle i varje enskilt fall behöva bedöma om en plats är säker att stanna på, vilket kan leda till olika tolkningar. En plats som en förare anser vara lämplig kan av en annan förare bedömas som osäker. Detta kan leda till förvirring och otrygghet för resenärerna.
Tillgänglighet/operativa utmaningar: I vår region präglas många vägar av snö, is och begränsad framkomlighet under stora delar av året. Nattstopp skulle innebära att bussar stannar på platser som kanske saknar belysning, gångvägar eller andra säkerhetsanordningar, som kan förvärra redan befintliga utmaningar kopplade till tillgänglighet och säkerhet. En förutsättning är att väglaget ska vara bra så bussen kan ta sig iväg från platsen den stannar på. Det ska även vara trafiksäkert med omkörning.
Ojämlik tillämpning: Erfarenheter från andra regioner visar att nattstopp ibland tillämpas inkonsekvent, vilket kan skapa frustration hos resenärer. Om en förare tillåter nattstopp på en viss plats, men nästa förare inte gör det, kan detta minska förtroendet för kollektivtrafiken.
Lärdomar från andra regioner: De länstrafikbolag som infört nattstopp finns huvudsakligen i södra Sverige, där förutsättningarna skiljer sig markant från vår region. Dessa områden har generellt mildare klimat, kortare avstånd mellan hållplatser och bättre infrastrukturell tillgång till busshållplatser via gång- och cykelvägar.
Alternativa lösningar: För att främja tryggheten i kollektivtrafiken kan andra åtgärder utredas som exempelvis förbättrad belysning vid hållplatser, ökad tillgång till realtidsinformation samt samverkan med trygghetsvärdar eller andra säkerhetshöjande insatser.
Sammanfattande bedömning
Region Jämtland Härjedalen arbetar sedan tidigare med en översyn av förutsättningarna för att införa nattstopp. Det arbetet tar hänsyn till de särskilda behov och utmaningar som råder i vår region. Utifrån de initiala bedömningarna finns det betydande risker och begränsningar kopplade till nattstopp, särskilt i relation till trafiksäkerhet och tillgänglighet. Med hänvisning till att ett arbete redan pågår kring frågan om nattstopp föreslås det att motionen anses besvarad.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-03-25--26 § 51 och tillstyrker kollektivtrafiknämndens förslag.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
-
38
Svar på motion från Johannes Andersson (C) och Peter Johansson (C) om införande av flexibel avstigning kvällstid i länets kollektivtrafik
Johannes Andersson (C) och Peter Johansson (C) inkom den 20 november 2024 med en motion som föreslår ett införande av flexibel avstigning kvällstid i länets kollektivtrafik.
Flexibel avstigning, även kallat nattstopp, innebär kortfattat att resenärer som reser med kollektivtrafik under kvällar och nätter, efter en viss tidpunkt, kan be busschauffören att stanna mellan ordinarie hållplatser. Detta med syfte att ge resenärerna som reser sena kvällar en ökad trygghet och korta resenärens gångsträcka från hållplatsen till hemmet. Nattstopp har införts på andra platser i Sverige, bland annat erbjuder Kalmar Länstrafik och Länstrafiken Kronoberg nattstopp. Det ses som en möjlighet för resenärer som reser ensamma. Det är bussföraren som avgör om det är trafiksäkert för resenären att kliva av på önskad plats, mellan två ordinarie hållplatser.
Motionens ambition att bidra till ökad trygghet för resenärer i kollektivtrafiken uppskattas. Trygghet är en central del av kollektivtrafiken och Region Jämtland Härjedalen arbetar kontinuerligt med att förbättra både säkerheten och tillgängligheten för resenärerna. Motionens förslag om flexibel avstigning kvällstid innebär dock en rad utmaningar som gör det svårt att genomföra förslaget på ett säkert och rättvist sätt i vår region just nu. Ett arbete pågår dock redan där förutsättningarna för ett eventuellt införande av nattstopp gås igenom, dialog med Östersunds kommun är påbörjad. Kontakt har tagits med Kalmar Länstrafik och Länstrafiken Kronoberg där utvärdering av deras nattstopp har efterfrågats.
Överväganden kring flexibel avstigning kvällstid
Trafiksäkerhet och praktisk genomförbarhet: Att tillåta avstigning mellan hållplatser förutsätter att busschauffören i varje enskilt fall gör en trafiksäkerhetsbedömning. Detta kan leda till ojämlik tillämpning, där olika förare kan göra olika bedömningar för samma plats. Dessutom är många vägar i vår region under vintertid påverkade av snö och is, vilket ytterligare komplicerar säkra stopp på andra platser än ordinarie hållplatser.
Trafikverket, som är väghållare för de statliga vägarna i regionen, har uttryckt skepsis kring införandet av flexibel avstigning. De är redan idag tveksamma till trafiksäkerheten vid vissa av våra befintliga busshållplatser och menar att ytterligare stopp mellan hållplatser skulle kunna öka risken för olyckor. Många av länets vägar saknar säker infrastruktur, som belysning och gångbanor, vilket ytterligare försvårar möjligheten att genomföra förslaget på ett tryggt och trafiksäkert sätt.
Tillgänglighet och hållplatsinfrastruktur: Våra ordinarie hållplatser ska vara utformade för att ge bästa möjliga säkerhet och tillgänglighet, men det finns redan idag brister på många håll i länet, vilket är något som vi arbetar med att få väghållarna att förbättra. Dock äger eller ansvarar inte Region Jämtland Härjedalen för någon fysisk infrastruktur. Att införa flexibel avstigning skulle riskera att förstärka dessa utmaningar eftersom tillfälliga stopp ofta saknar belysning, gångvägar och andra säkerhetsanordningar. En förutsättning är även att väglaget ska vara bra så bussen kan ta sig iväg från platsen den stannar på. Det ska även vara trafiksäkert med omkörning.
Ojämlik tillämpning: Erfarenheter från andra regioner visar att nattstopp ibland tillämpas inkonsekvent, vilket kan skapa frustration hos resenärer. Om en förare tillåter flexibel avstigning på en viss plats, men nästa förare inte gör det, kan detta minska förtroendet för kollektivtrafiken.
Lärdomar från andra regioner: De län där flexibel avstigning införts finns framför allt i södra Sverige, där förutsättningarna skiljer sig markant från vår region. Dessa regioner har mildare klimat, tätare bebyggelse och bättre infrastruktur, vilket gör förutsättningarna för flexibel avstigning betydligt gynnsammare.
Alternativa lösningar: För att främja tryggheten i kollektivtrafiken kan andra åtgärder utredas som exempelvis förbättrad belysning vid hållplatser, ökad tillgång till realtidsinformation samt samverkan med trygghetsvärdar eller andra säkerhetshöjande insatser.
Sammanfattande bedömning
Region Jämtland Härjedalen arbetar redan med en översyn av förutsättningarna för att eventuellt införa flexibel avstigning/nattstopp. Det arbetet tar hänsyn till de särskilda behov och utmaningar som råder i vår region. Utifrån de initiala bedömningarna finns det betydande risker och begränsningar kopplade till flexibel avstigning, särskilt i relation till trafiksäkerhet och tillgänglighet. De praktiska och säkerhetsmässiga utmaningarna med flexibel avstigning överväger de potentiella fördelarna. Mot bakgrund av detta ser vi inte att det i dagsläget är genomförbart eller lämpligt att införa förslaget i vår region.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-04-28, § 69 och tillstyrker kollektivtrafiknämndens förslag.Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
375kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
39
Svar på motion från Johannes Andersson (C) om modernisering och digitalisering av beställning för anropsstyrd trafik och närtrafik samt införande av Paxa-tjänst
Johannes Andersson inkom den 21 november 2024 med en motion som föreslår att Region Jämtland Härjedalen:
- Initierar ett projekt och tilldelar resurser för att påbörja en digitalisering av bokningssystem i den anropsstyrda trafiken och i närtrafiken där resenären ska kunna boka resor i realtid
- Planerar och genomför ett pilotprojekt för en ny tjänst, kallad Paxa, som är en flexibel kollektivtrafiklösning med beställningsbara mindre bussar inom ett geografiskt avgränsat område
Syftet är att öka tillgängligheten och flexibiliteten för invånarna, förslaget inkluderar även informationskampanjer för att utbilda användarna och förbättra resenärers upplevelse och minska klimatpåverkan.
Bakgrund och förutsättningar för den anropsstyrda trafiken och närtrafiken Kommande avtal, som Regionen Jämtland Härjedalen ingått med ett flertal trafikföretag inom den särskilda kollektivtrafiken, där den anropsstyrda trafiken och närtrafiken ingår, startar i juni 2025 och sträcker sig till juni 2029. Förutsättningarna är bland annat att beställning av anropsstyrd trafik och närtrafik måste göras senast kl. 16:00 vardagen före resdagen. Detta för att flera bokade resor, oavsett om det är anropsstyrd trafik, närtrafik, skolskjuts, sjukresor eller färdtjänst, ska kunna samordnas. Syftet med samordning av resor är primärt att minimera samhällets kostnader för trafiken. Samordning innebär att resor med närliggande färdväg och/eller närliggande tid för resa kan komma att bokas in på samma fordon. Antalet dimensionerande fordon vid starten av avtalen är fastställt och utgör grunden för de förutsättningar som trafikföretagen räknat på i bedömning av resurser och beredskap.
Digitalisering av bokningssystemet
En eventuell övergång till realtidsbokning av beställningstrafik skulle kräva en grundläggande förändring av både nuvarande trafikavtal och tekniska system. Om utbudet i den anropsstyrda trafiken och närtrafiken ska behållas oförändrat skulle det innebära att trafikföretagen skulle behöva ha en högre nivå av personalberedskap. Dessutom skulle det kräva utökade fordonsresurser för att möta de kraven som realtidsbokning innebär. Detta skulle innebära stora kostnadsökningar som inte ryms inom nuvarande budget.
Att möjliggöra realtidsbokningar för anropsstyrd trafik skulle medföra att en stor del av samordningsmöjligheterna försvinner eftersom resenärer skulle förvänta sig att bli upphämtade med kort varsel. Det skulle i sin tur leda till färre samordnade resor, ineffektiv resursanvändning och betydligt högre kostnader för trafiken.
Digitalisering och teknikutveckling ger nya möjligheter i planeringen av transportsystemet, vilket ingår i det långsiktiga arbetet med att utveckla trafiken i kommande avtal. Det är även en viktig del i framtagande av det nya trafikförsörjningsprogrammet som ska gälla från och med 2027. Länstrafikens nuvarande app möjliggör i dagsläget inte realtidsbokning och att ha flera appar är inte resenärsvänligt. Däremot kommer möjligheten att i framtiden kunna beställa en anropsstyrd- eller närtrafikresa digitalt att bevakas och införas när så är möjligt.
Pilotprojekt med Paxa-tjänsten
I Sundsvall och Sollefteå har Paxa införts som ett testprojekt. Tanken är att invånare ska kunna ta sig dit man vill, när man vill, inom ett begränsat geografiskt område. Paxa-konceptet är intressant, men innebär än så länge en rad oklarheter gällande efterfrågan, kostnadseffektivitet och anpassning till vår regions förhållanden.
Ett pilotprojekt måste genomföras inom ett mindre geografiskt område för att inte kräva allt för många fordonsresurser, men samtidigt klara av kraven att hämta upp en resenär inom ett visst tidsspann. För att få till en hög produktivitet krävs många invånare per kvadratkilometer, det vill säga ett område där det sannolikt redan i dagsläget finns god tillgång till kollektivtrafik. För glesbygdsområden med stora avstånd riskerar kostnaderna att bli oproportionerligt höga i förhållande till nyttan. Projektet skulle behöva genomföras som ett tillägg till den befintliga kollektivtrafiken, varför det skulle vara svårt att utvärdera testets verkliga behov och effektivitet.
Som ett led i att fortsätta utveckla stadstrafiken i Östersund ses möjligheterna kontinuerligt över för att hitta nya kollektivtrafiklösningar inom befintliga ramar. Östersunds kommun har i nära samarbete med Länstrafiken nyligen avslutat en förstudie där de utrett olika potentiella ”on-demand” kollektivtrafiklösningar för Lugnvik- och Verksmons industriområde. För närvarande utreds även möjligheten att införa en form av slingbuss som täcker upp områden där närheten till kollektivtrafiken är något begränsad men det finns en påvisad efterfrågan. En sådan lösning är desto billigare och kräver inte nya upphandlingar av trafikavtal eller system. Bedömningen är att det är lämpligt att först fullfölja pågående utredningar innan ytterligare utredningar eller projekt initieras.
Vidare ska Region Jämtland Härjedalen som regional kollektivtrafikmyndighet verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet. Kommersiell taxitrafik finns i varierande utsträckning runt om i länet. Realtidsbokning av resor och även paxa-konceptet konkurrerar i större utsträckning med taxiverksamheten.
Införandet av motionens förslag skulle kräva tilläggsfinansiering, nya upphandlingar av trafik och system med betydande investeringar för både utveckling och drift. Därtill saknas personella resurser för att genomföra ett projekt i den här omfattningen.
Sammanfattning
Region Jämtland Härjedalen delar uppfattningen om vikten av att utveckla anropsstyrd trafik och närtrafik för att förbättra tillgänglighet och mobilitet, särskilt i gles- och landsbygdsområden. Region Jämtland Härjedalen arbetar med delar av de förslag som lyfts fram i motionen, så som utveckling av befintligt trafiksystem och undersökningar kring mer flexibla transportlösningar i vissa områden. Det pågående arbetet fokuserar på att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar som kan implementeras på längre sikt. Det är därför inte möjligt att genomföra de föreslagna åtgärderna i nuläget. Motionens förslag om digitalisering av bokningssystem och införande av en Paxa-tjänst är intressant, de är dock förenade med betydande tekniska och ekonomiska utmaningar, samt omfattande personalresurser. Sådana förändringar måste ske inom ramen för befintliga avtal och budget, alternativt planeras in i kommande upphandlingar. Region Jämtland Härjedalens nuvarande app och bokningssystem möjliggör i dagsläget inte integrering av dessa funktioner, och införandet skulle kräva omfattande investeringar av systemutveckling.
Regionstyrelsen behandlade ärendet 2025-04-28 § 70 och tillstyrker kollektivtrafiknämndens förslag.Bilagor
-
249kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
Vid varje fullmäktigesammanträde har ledamöter och tjänstgörande ersättare tillfälle att ställa frågor i dagsaktuella ämnen som berör regionens verksamhet eller roll i samhället till någon ledamot i regionfullmäktige, regionstyrelsen eller nämnd. Frågorna ska vara korta och muntliga liksom svaren. Frågor och svar begränsas till två minuter vardera. En följdfråga får ställas och besvaras.
Frågestunden får vara högst 30 minuter vid varje sammanträde. -
1. Interpellation från Karin Thomasson (MP) om arbete med handlingsplan för stärkt demokrati samt Demokratistrategi.
2. Interpellation från Jennie Klaesson (M) om strategin för primärvården i Åre kommun.
3. Interpellation från Conny Wahlström (MP) om inrättande av ett etikråd inom Region Jämtland Härjedalen.
4. Interpellation från Robert Hamberg (M) om rättvisa förutsättningar för hälsocentralerna.
5. Interpellation från Catarina Espmark (M) om utveckling av kollektivtrafiken.
6. Fullmäktigefråga från Karin Thomasson (MP) om effekterna av riksdagsseminariet Kraften i Norr - kulturen banar vägBilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
1. Regionala utvecklingsnämnden: Fyllnadsval av ersättare för perioden fram till och med 2026-12-31 i stället för Svante Westin (M) som avsagt sig uppdraget.
2. Torsta AB: Val av revisorssuppleant för perioden fram till och med 2026-12-31.
3. Regionala utvecklingsnämnden: Fyllnadsval av ledamot för perioden fram till och med 2026-12-31 i stället för Anne Svensson (V) som avsagt sig uppdraget.
4. Norrlands nätverk för Musikteater och Dans: Fyllnadsval av ersättare för perioden fram till och med 2026-12-31 i stället för Anne Svensson (V) som avsagt sig uppdraget.
5. Regionfullmäktige: Fyllnadsval av 1:e vice ordförande fram till och med 2026-10-14 i stället för Anne Svensson (V) som avsagt sig uppdraget.Bilagor
-
576kb Ladda ner dokument
-