Möte 2016-12-13
-
1
Val av justerare och tid för justering
-
Enligt reglemente för regionala utvecklingsnämnden har preliminär föredragningslista för de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
Förvaltningschefen informerar om följande:
- Läget i organisationen
- Regionbildning
- OECD
- VM 2019
- Övrigt
-
Projektet Inlandspendeln är en utveckling av projektet Snötåget som har bedrivits av Visit Vemdalen under tre år. Syftet med projektet är att fortsätta att utveckla befintligt upplägg samt att skapa möjlighet till att tåg kan vara ett komplement till buss i framtida trafikupplägg mellan Mora och Östersund.
Projektet ska skapa en fortsatt ökad kännedom för transportmöjligheten samt möjlighet att se över vilka delar som ska utvecklas ytterligare. Syftet är även att visa på hur Inlandsbanan kan nyttjas som ett pendlingsalternativ för skol- och arbetspendling från Bergs och Orsa kommun.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
708kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen arbetar långsiktigt och strategiskt med energiprestanda i alla processer och fastigheter sedan 1973. Emellertid finns en stor potential för energieffektivisering, dels genom reinvesteringar som ersätter föråldrad teknik, dels i form av åtgärder som gör att ny teknik som används i verksamheten kan inlemmas i energisystemet inom hälso- och sjukvården. Förprojektet syftar till att göra en genomlysning på systemnivå av energiförsörjningen över hela verksamhetsåret för hela sjukhusområdet i Östersund.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
738kb Ladda ner dokument
-
534kb Ladda ner dokument
-
-
Tillväxtansvariga i Jämtland och Västernorrland samarbetar med Tillväxtverket i projektet Fondsamordning i Jämtland och Västernorrland. Avsikten är att förstärka det regionala tillväxtarbetet genom att öka samordningen av lokala, regionala och nationella mål och initiativ med stöd av EU:s program. Målet är att fler initiativ där offentliga och privata aktörer samverkar ska komma till stånd. Metoden utgår från att ökad kunskap om sammanhållningspolitikens resurser ger förstärkt konkurrenskraft och ökade investeringar i näringslivet.
Arbetsutskottet har fått information om ärendet under sitt sammanträde den 29 november 2016, § 178.Bilagor
-
Förslag till beslut kommer senare.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
720kb Ladda ner dokument
-
362kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i landstingsfullmäktige (Jll 332/2001) ska regionen ge stöd till länets organisations- och föreningsliv. I budgeten för 2017 har 9,86 mkr avsatts för ändamålet inom Kulturens ram och medför ingen ökad kostnad för regionen i övrigt. Regler och villkor för bidrag till externa organisationer, fastställda 2013-12-16 med komplettering 2014-09-08 gäller för bidragsfördelningen.
Bidraget till Studieförbunden fördelas genom anslag till Bildningsförbundet Mittnorrland samt till SISU i särskild ordning. Då SISU inte uppfyller regeln om att ingen kommun får ha mer än 70% av studieförbundets totala verksamhet i länet så minskas anslaget med 20% av beräknat anslag. Det föreslås en omfördelning från Ungdomsorganisationer, Pensionärsorganisationer och Övriga organisationer till Handikapporganisationer för att möjliggöra ett årligt organisationsbidrag till Jämtlands läns brukarråd. Det föreslås dessutom att 100 tkr avsätts som sökbara medel för ungas engagemang och delaktighet samt särskilda integrationsinsatser.
Anslagsfördelningen medför positiva effekter på flera av Regionala Utvecklingsstrategins prioriterade områden. Genom att stimulera ett regionalt organisationsliv så ökar förutsättningarna för lokal verksamhet där fler kan vara aktiva, delaktiga och skapande. Organisationerna erbjuder dessutom ett livslångt lärande som ger goda förutsättningar för Jämtland Härjedalens invånare att växa och utvecklas.Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen tecknar årsavtal med Föreningsarkivet i Jämtlands län för regional arkivverksamhet som omfattar att dokumentera, bevara och tillgängliggöra länets historia samt fungera som service- och rådgivande organ i arkivfrågor för föreningslivet i länet. Föreningsarkivet ska särskilt rikta arkivpedagogisk verksamhet till målgruppen barn och unga. Avtalet reglerar det regionala uppdraget, uppföljning av mål och resultat samt ersättning för uppdraget. De nationella kulturpolitiska målen och Regional kulturplan för Jämtlands Härjedalen 2015-2018 är styrande för utformningen av verksamheten. Kulturplanen anger prioriteringar och utvecklingsområden, där Föreningsarkivet ska vara ett stöd för lokala aktörer på området, erbjuda arkivpedagogiska insatser för barn och unga samt stimulera forskning genom att tillgängliggöra det materiella och immateriella kulturarvet.
Regionen ersätter Föreningsarkivet i Jämtlands län för uppdraget 2017 med 1 745 tkr. Ersättningen inkluderar kostnader för lönerörelsen 2017. Dessutom en förstärkning med 75 tkr (2016 och 2017) för projekt ”demokrati, dialog och delaktighet – om vägar in i arkivet”. Beloppet kan komma att justeras utifrån beslut om statsbidrag till regional kulturverksamhet och nivån på ersättningen meddelas slutligt under mars 2017. Återrapportering sker till regionen under februari respektive mars genom fastställd verksamhetsberättelse samt genom uppföljning av kvantitativa och kvalitativa resultatmått för kommande statlig återrapportering. Förslag till årsavtal har föregåtts av dialog mellan parterna.
Ärendet har beretts med hänsyn till hållbar regional utveckling, jämställdhets-, jämlikhets- och barnrättsperspektiv.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen tecknar årsavtal med Riksteatern Jämtland/Härjedalen för regional teaterverksamhet genom främjande av barn- och ungdomsteater samt för att utveckla scenkonsten i regionen. Avtalet reglerar det regionala uppdraget, uppföljning av mål och resultat samt ersättning för uppdraget. De nationella kulturpolitiska målen och Regional kulturplan för Jämtland Härjedalen 2015-2018 är styrande för utformning av verksamheten. Kulturplanen anger prioriteringar och utvecklingsområden, där verksamheten ska förse hela regionen med kvalitativ scenkonst och tillgodose prioriterade gruppers särskilda behov.
Regionen ersätter Riksteatern J/H för uppdraget 2017 med 980 tkr. Ersättningen inkluderar kostnader för lönerörelsen 2017. Beloppet kan komma att justeras utifrån beslut om statsbidrag till regional kulturverksamhet och nivån på ersättningen meddelas slutligt under mars 2017. Återrapportering sker till regionen under februari respektive mars genom fastställd verksamhetsberättelse samt genom uppföljning av kvantitativa och kvalitativa resultatmått för kommande statlig återrapportering. Förslag till årsavtal har föregåtts av dialog mellan parterna. Ärendet har beretts med hänsyn till hållbar regional utveckling, jämställdhets-, jämlikhets- och barnrättsperspektiv.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
13
Svar på remiss: En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet
Förslag till beslut samt yttrande kommer senare.
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Uppdrag gavs i vintras från presidierna (ordförande och vice ordförande) i regionala kollektivtrafikmyndigheter och Länstrafikbolag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland samt Region Jämtland Härjedalen. att presentera en möjlig framtida gemensam organisation för Bussgods.
Utredningen redovisades vid presidiemöte 14 september 2016, förslag är att bilda ett gemensamt Bussgods i Norr AB (eller ett liknande namn som godkänns av Bolagsverket). Organisationsformen som föreslås är ett aktiebolag. Genom en fusion kommer verksamheten i Norrbotten och Västernorrland föras in i det nya bolaget, vars grund är Bussgods Västerbotten AB. Verksamheten i Jämtland, som idag bedrivs som en avdelning inom Länstrafiken i Jämtland, ska också överföras till det nya bolaget under hösten 2017.
Tidplanen är att beslut om försäljning och köp av aktierna fattas under våren 2017. Under hösten 2017 genomförs fusionen och i januari 2018 bedrivs verksamheten i gemensamt bolag.
Utredningen har också lagt fram ett övergripande organisationsförslag och en ekonomisk modell för ersättning till den som bedriver kollektivtrafiken i länet. Utredningen har inte lämnat förslag på förändring av terminaler eller de busstationer i regionen där Bussgods idag bedriver verksamhet. Ambitionen har varit att genomföra förändringen med så lite störningar som möjligt i den befintliga verksamheten, bl a kommer all personal övertas av det nya bolaget. Ansvarig chef för Bussgods i respektive län kommer att ordna informationsmöten för de fackliga organisationerna.
Utredningen redovisas till Länstrafikbolagen och Kollektivtrafikmyndigheterna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen där inriktningsbeslut att ställa sig bakom utredningens förslag ska fattas senast 1 januari 2017.
Bussgods Jämtland
Bussgods Jämtland har under de senaste åren visat förlustresultat. Sedan 2009 har frakterna minskat med 30 % och intäkterna minskat från 16 till 12 Mkr.
Olika utredningar 2014 har belyst verksamheten ur olika aspekter bl a WSP konsekvenser för olika framtidsalternativ för Bussgods Jämtland/Härjedalen och utredning om samordning med landstingets godstransporter, men någon lösning har inte hittats. Nämndens ledning har diskuterat frågan med Länstrafiken och kommit fram till att åtgärder, utöver de redan genomförda, måste genomföras för att eliminera underskottet.
Länstrafiken fick 2015 i uppdrag att genomföra åtgärder i Bussgods verksamhet, så att ett balanserat resultat uppnås senast 1 juli 2016. Åtgärder har vidtagits men resultat dröjer.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
-
- Norrtåg - Olle Tideman
- Youth Core - Linda Johansson och Petter Salomonsson
- Läget i Länet - Ulf von Sydow
- Regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan 2017 - Ulf von Sydow
- Projektläget och budget för projekt - Anders Byström
- Ny lång kurs på Birka folkhögskola - projektledning med fokus på Agenda 2030
- Projektbeslut på förvaltningschefens delegation
-
Information från regionens samverkansråds senaste sammanträde, i Bräcke den 28 november 2016.
-
Thomas Gutke (M) har avsagt sig sina uppdrag som ersättare i Intresseföreningen för Norrtåg och som ersättare för Föreningsarkivet i Jämtland den 18 oktober 2016.
-
Delegationsbeslut fattade av ordförande:
- Jonny Springe är beviljad att delta i Utökat rapportörsmöte i Stockholm 24-25 november 2016.
- Elise Ryder Wikén är beviljad att delta i Järnvägsforum, Umeå den 28 november 2016.
- Thomas Hägg är beviljad att delta i workshop om Länstransportplan 23 januari 2017 i Östersund.
- Thomas Hägg är beviljad att delta i digitaliseringsdag i Östersund den 15 februari 2016.
Delegationsbeslut fattade av kollektivtrafikstrateg:
- Beslut om beviljande av färdtjänst/riksfärdtjänst 2016-09-01 – 2016-09-30
Delegationsbeslut gällande företagsstöd:
- Beslut fattade i september 2016.
Delegationsbeslut fattade av förvaltningschef:
- Beslut om kanalisationsstöd enligt SFS 2008:81 – Tännäskröket AB
- Beslut om kanalisationsstöd enligt SFS 2008:81 – Västertåsjö Fiberförening -
20
Övrigt
-
21
Bilaga 1 till ärende 16, Informationer: Läget i länet - avseende den regionala utvecklingsstrategins prioriteringar och mål november 2016
Information om rapporten "Läget i länet" som är en uppföljning av den regionala utvecklingsstrategin (den så kallades RUS:en).
Region Jämtland Härjedalens regionala utvecklingsnämnd är regionalt tillväxtansvarig myndighet. Ett villkorsbeslut fattades 2016 som lyder: "arbetet ska grundas på analyser av regionala förutsättningar, uppföljningar". Denna rapport är en sådan uppföljning.
-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Information om regionala utvecklingsförvaltningens verksamhetsplan och uppföljningsplan 2017.
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Ledningsgruppen på Birka folkhögskola har under oktober och november analyserat sina befintliga kurser. Vi har samtidigt undersökt och tagit fram lämpliga utbildningar att starta ifall ett behov uppstår.
Nu har vi kommit fram till att vi bör arbeta fram en ny lång utbildning som ersätter en befintlig. Folkhögskolan får och kan närsomhelst starta och informera om nya utbildningar. Nu vill vi meddela Folkbildningsrådet om våra utbildningar före den 1/12-16 för att vi ska vara med i deras presentationsmaterial med folkhögskolornas kursprogram läsåret 17/18.
Arbetsutskottet som är Birka folkhögskolas skolstyrelse informeras härmed om planen att hösten 2017 starta en 1-årig utbildning på 100 % med arbetsnamnet ”Projektledning; med fokus på Agenda 2030” samt om planen att under våren 2017 avsluta den 1-åriga utbildningen på 100 % till Integrationsvägledare.
Projektledning är ett kunskapsområde som utvecklar ett entreprenöriellt arbetssätt och dess förmåga. Det är en kompetens som vi har behov av nu och kommer att fortsätta att ha att behov av i framtiden. Det finns inga folkhögskolor i Norrland som erbjuder projektledning och vi räknar med att fylla ett tomrum i och med det.
Agenda 2030 är FN:s nya mål för ett globalt ”hållbart samhälle”. Det är ett område som folkhögskolan skall ta sig an och i och med dessa mål öppnas ett kunskapsområde som kommer att beforskas och utvecklas under tiden. Det finns flera tänkbara samarbetspartners; Folac, FN-förbund, samt delar av vår egen organisation Region Jämtland Härjedalen.
Birkas ambition är att utbildningen ska kunna bli en ”fast” utbildning och ges under flera år framöver och därmed stärka vår storlek som folkhögskolan som är 7040 deltagarveckor.
Integrationsvägledare är en utbildning som minskat i efterfrågan och till den nuvarande kursen fick vi aktivt uppsöka elever och kunde till slut påbörja den med endast 7 deltagare. Det blir då en utbildning som går med ekonomisk förlust och kan äventyra vår storlek som folkhögskola. Vi tolkar det minskade intresset som en följd av att ”boenden” avvecklas och att regeringens åtstramning i asylmottagandet kommer att minska behovet av denna utbildning.
Personalmässigt räknar vi med att vi har personal för att utveckla och genomföra kursen samt att det inte är aktuellt att varsla någon. Medarbetare från Integrationsvägledarna har kompetens inom projektledning.
-
Region Jämtland Härjedalen arbetar långsiktigt och strategiskt med energiprestanda i alla processer och fastigheter sedan 1973. Emellertid finns en stor potential för energieffektivisering, dels genom reinvesteringar som ersätter föråldrad teknik, dels i form av åtgärder som gör att ny teknik som används i verksamheten kan inlemmas i energisystemet inom hälso- och sjukvården. Förprojektet syftar till att göra en genomlysning på systemnivå av energiförsörjningen över hela verksamhetsåret för hela sjukhusområdet i Östersund.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
738kb Ladda ner dokument
-
534kb Ladda ner dokument
-
-
Tillväxtansvariga i Jämtland och Västernorrland samarbetar med Tillväxtverket i projektet Fondsamordning i Jämtland och Västernorrland. Avsikten är att förstärka det regionala tillväxtarbetet genom att öka samordningen av lokala, regionala och nationella mål och initiativ med stöd av EU:s program. Målet är att fler initiativ där offentliga och privata aktörer samverkar ska komma till stånd. Metoden utgår från att ökad kunskap om sammanhållningspolitikens resurser ger förstärkt konkurrenskraft och ökade investeringar i näringslivet.
Arbetsutskottet har fått information om ärendet under sitt sammanträde den 29 november 2016, § 178.Bilagor
-
Enligt beslut i landstingsfullmäktige (Jll 332/2001) ska regionen ge stöd till länets organisations- och föreningsliv. I budgeten för 2017 har 9,86 mkr avsatts för ändamålet inom Kulturens ram och medför ingen ökad kostnad för regionen i övrigt. Regler och villkor för bidrag till externa organisationer, fastställda 2013-12-16 med komplettering 2014-09-08 gäller för bidragsfördelningen.
Bidraget till Studieförbunden fördelas genom anslag till Bildningsförbundet Mittnorrland samt till SISU i särskild ordning. Då SISU inte uppfyller regeln om att ingen kommun får ha mer än 70% av studieförbundets totala verksamhet i länet så minskas anslaget med 20% av beräknat anslag. Det föreslås en omfördelning från Ungdomsorganisationer, Pensionärsorganisationer och Övriga organisationer till Handikapporganisationer för att möjliggöra ett årligt organisationsbidrag till Jämtlands läns brukarråd. Det föreslås dessutom att 100 tkr avsätts som sökbara medel för ungas engagemang och delaktighet samt särskilda integrationsinsatser.
Anslagsfördelningen medför positiva effekter på flera av Regionala Utvecklingsstrategins prioriterade områden. Genom att stimulera ett regionalt organisationsliv så ökar förutsättningarna för lokal verksamhet där fler kan vara aktiva, delaktiga och skapande. Organisationerna erbjuder dessutom ett livslångt lärande som ger goda förutsättningar för Jämtland Härjedalens invånare att växa och utvecklas.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-