Möte 2019-05-14
-
Tid för justering: 17 maj kl. 10.00
-
Enligt reglemente för regionala utvecklingsnämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
-
Norrtåg AB
-
Information från regionens samverkansråd den 6 maj
-
Information från kurser/konferenser/nätverk
-
-
-
Läget i organisationen
-
Revidering av RUS
-
Fysisk planering
-
Östersunds kommuns projekt: Stadsomvandling för hållbart resande Östersund
-
Sammanhållningspolitiken
-
Styrelseutbildning
-
Granskningsrapport RUN
-
Uppföljning samverkansavtalet: flyttas till junisammanträdet
-
-
Regionala utvecklingsnämnden fastställde den 15 januari, § 5, en uppföljningsplan för 2019. I uppföljningsplanen anges vilka områden inom nämndens verksamhetsområde som särskilt följs upp under året. Enligt fastställd plan ska regionala utvecklingsnämnden vid sitt sammanträde i maj och i oktober göra en uppföljning av de regionala tillväxtmedlen (1:1-medel). Område Näringsliv hanterar handläggningen av anslaget som för budgetåret 2019 är 113 905 000 kronor.
Följande mål i verksamhetsplanen för förvaltningsområde regional utveckling kopplar till hanteringen av anslaget:-
Främja nationella minoriteters- och särskilt sydsamisk kultur
-
Implementera Rutin för att bereda ett ärende med jämställdhets-, jämlikhets och barnrättsperspektiv i det dagliga arbetet
-
Proaktivt arbeta för att regionala aktörer och företag får information och stöd i frågor om de finansieringsmöjligheter som finns, samt arbeta för samverkan med andra finansiärer och aktörer
-
Utifrån befintliga behov arbeta för att det finns goda finansieringsmöjligheter för offentlig, privat och ideell sektor
-
Verka för effektivare energianvändning i byggande, boende och transportsektorn samt energieffektiva företag
Under början av 2019 har söktrycket på företagsstöd varit något lägre än väntat vilket tyder på minskad investeringsvilja. Däremot har det inkommit betydligt fler ansökningar om projektmedel än normalt, vilket är en effekt av att flera aktörer behövt regional medfinansiering till EU-projekt (programmet Mellersta Norrland) samt att Region Jämtland Härjedalen aktivt har haft en utlysning om projektmedel öppen (Stärkt kapacitet för regionalt utvecklingsarbete).
Området Näringslivs insatser under året redovisas i separat rapport, Uppföljningsrapport regionala tillväxtmedel (1:1-anslaget).-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden fastställde den 15 januari, § 5, en uppföljningsplan för 2019. I uppföljningsplanen anges vilka områden inom nämndens verksamhetsområde som särskilt följs upp under året. Enligt fastställd plan ska regionala utvecklingsnämnden vid sitt sammanträde i maj och i oktober göra en uppföljning av regional verksamhet som bedrivs i företag.
Regionala utvecklingsnämnden har enligt sitt reglemente i uppdrag att bevaka och tillvarata Region Jämtland Härjedalens intresse vid bolags- och föreningsstämmor i följande företag:
Almi Företagspartner Mitt AB, Peak Region AB, Vattenbrukscentrum Norr AB, Naboer AB, Torsta AB, Länstrafiken i Jämtlands län AB, Norrtåg AB och Transitio AB.
Regionstyrelsen har uppsiktsplikt över den verksamhet som bedrivs i bolagsform. Enligt kommunallagens 6 kapitel § 9 ska regionstyrelsen i årliga beslut för varje hel- och delägt bolag pröva om den verksamhet som bolaget bedrivit under föregående kalenderår varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Regionala utvecklingsnämnden tar fram underlag till regionstyrelsens uppsiktsplikt för ovanstående bolag. Innan regionstyrelsen ska utöva sin uppsiktsplikt så informerar regionala utvecklingsnämnden om hur verksamheten inom dessa bolag har bedrivits.
Redovisning finns i PM Uppföljning av regional verksamhet som bedrivs i företag, daterad 2019-05-03.
Revisorerna har i sin granskning av regionala utvecklingsnämnden verksamhetsåret 2018 (REV/32/2018), liksom vid tidigare granskningar, rekommenderat att nämnden utvecklar kommunikationen med de bolag, föreningar och stiftelser som finns inom nämndens ansvarsområde. Bland annat har revisorerna påpekat att det saknas rutiner som säkerställer att information från bolag/föreningar/stiftelser når nämnden, vilket minskar nämndens möjlighet till insyn.-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
342kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden beslutade godkänna internkontrollplan 2019 den 18 december 2018, § 188. Denna plan, i åtta punkter, ska följas upp av nämnden i maj och december.
Föreliggande uppföljning visar att allvarlighetsgrad och sannolikhet för nedskärning av regionbidraget till statsbidragsberättigad verksamhet är fortsatt höga.
Risken för minskning av EU:s nästa långtidsbudget och dess påverkan på sammanhållningspolitiken bedöms ha minskat något, utifrån de budgetförslag som just nu föreligger. Risken bedöms kunna utgå från nästa års plan, eftersom budgeten förväntas beslutas i höst.
Sannolikheten för att otillåten bisyssla inte ska uppmärksammas bedöms ha minskat något, efter att frågan lyfts upp på ledningsgruppens möten. Detsamma gäller att risken för att kostnader inte godkänns i projekt också minskat, genom ökad information till projektledare med flera.-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden beslutade att godkänna verksamhetsplan för 2019 den 27 mars 2019, § 44.
Enligt tidplan för uppföljning inom Region Jämtland Härjedalen har regionala utvecklingsnämndens verksamhetsområden inlämnat en tertialrapport per april 2019. I den följs nämndens strategiska mål och prioriteringar upp, liksom ekonomi- och medarbetarmål.
Tertialrapporten visar följande:-
Nämndens ekonomi är i balans och visar ett överskott om 2 396 tkr.
-
Ekonomisk prognos för 2019 är +/- 0. Prognosen är osäker med avseende på Länstrafikens resultat, vilket kan leda till att kapitaltäckning krävs.
-
Sjuktalen har ökat något och är nu totalt 4,4% av tillgänglig tid. Det är en ökning med en procentenhet från 2018.
-
Arbetsmiljöenkäten visar på ökande index och ligger nu över målvärdet.
-
Arbetade timmar (rullande 12 månader) ökar motsvarande 1,8 årsarbetare jämfört med 2018. Bland annat har ekonom överförts från regionstaben till verksamhetsområde Kultur.
-
De mål som kan redovisas redan i april visar till stor del god måluppfyllnad. Undantag gäller sjuktal, utbyggnad av laddinfrastruktur, nettokostnadsutveckling samt avtalstrohet.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
828kb Ladda ner dokument
-
-
10
Redovisning av prioriteringar avseende det framtida regionala tillväxtarbetet, inklusive sammanhållningspolitiken
I slutet av november förra året skickade regeringen ett erbjudande till samtliga regioner att redovisa prioriteringar avseende det framtida regionala tillväxtarbetet, inklusive sammanhållningspolitiken. Redovisningen skulle vara Näringsdepartementet tillhanda senast den 30 april 2019, med Region Jämtland Härjedalen har fått uppskov att lämna in svaret senast den 20 maj.
Utgångspunkten för redovisningen ska vara den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Region Jämtland Härjedalen befinner sig just nu i en revideringsprocess, där den reviderade strategin planeras vara klar under hösten år 2020. Redovisningen av prioriteringar baseras därför på nuvarande målformuleringar i RUS, rekommendationer från OECD:s territoriella utvärdering Nordliga glesbefolkade områden från 2017, utvärderingar, dialog och erfarenheter samt samverkan med kommuner, länsstyrelse, näringsliv, civilsamhällets organisationer och andra berörda statliga myndigheter. Redovisningen föregår inte RUS-revideringen utan kommer att finnas med som ett underlag i det arbetet.
I nuvarande RUS blandas det som i den nationella strategin benämns utmaningar respektive prioriteringar. När det kommer till våra prioriteringar avseende det framtida regionala tillväxtansvaret är vårt förslag att våra nuvarande sju RUS-prioriteringar renodlas för att spegla upplägget i Den nationella strategin för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015–2020. Samtidigt som vi behöver bära med oss att RUS ska vara ett långsiktigt samhällsbyggande dokument som täcker fler sektorer än de prioriteringar den nationella strategin innebär.
Samhällsutmaningar-
Resurssnålare och effektivare
-
Socialt inkluderande och ett sunt liv
-
Demografiska möjligheter
Prioriteringar-
Infrastruktur och samhällsservice
-
Kompetens och kunskapsutveckling
-
Företagande, innovation, forskning och utveckling och hit faller besöksnäring och attraktivitet
Det innebär att Resurssnålare och effektivare, Socialt inkluderande och sunt liv samt Demografiska möjligheter lyfts som utmaningar. Våra prioriteringar blir då Företagande, innovation, forskning och utveckling, Kompetens och kunskapsutveckling samt Infrastruktur och samhällsservice. Utan att föregå det pågående arbetet med smart specialisering törs vi säga att besöksnäring och attraktion blir ett av våra styrkeområden och därför sorterar in under vår prioritering Företagande, innovation, forskning och innovation.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
971kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
När Regionförbundet Jämtlands län avslutades och uppgick i Region Jämtland Härjedalen 2015 beslutade ägarna, landstinget och åtta kommuner, att förbundets egna kapital skulle läggas i en gemensam pott för att finansiera projekt och aktiviteter av gemensamt intresse för länets utveckling. Ytterligare medel har tillförts potten, enligt nedan. Användning av medel beslutas av regionala utvecklingsnämnden, efter förslag från regionens samverkansråd. Totalt uppgår potten för närvarande till 7 020 000 kronor.
Regionala samordnaren för Vård- och omsorgscollege, har inkommit med en ansökan om medel ur den gemensamma potten som förvaltas av regionala utvecklingsnämnden. Begäran uppgår till totalt 265 000 kronor och ska finansiera prioriterade aktiviteter under 2019, vilka redovisas i bilaga.
Bakgrunden till att begäran görs om pengar ur potten är att förvaltningsområdet 2018 samlade ihop olika medel med primärkommunal härkomst och tillförde dem till den gemensamma potten. Tillförda medel rörande social välfärd uppgick till totalt 903 791 kronor.
Primärkommunala samverkansrådet begär vidare medel för en kunskapshöjande resa till Bryssel i september (se protokollsutdrag PKR § 14, 2019-02-11).-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har ansvaret att fördela vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet inom kultursamverkansmodellen (SFS 2010:2012). Enligt förordningen har regionen ansvaret att årligen återrapportera till Statens kulturråd att bidragsgivningen bidrar till att de nationella kulturpolitiska målen uppnås och främjar en god tillgång för länets invånare till professionell teater-, dans- och musikverksamhet, museiverksamhet, biblioteksverksamhet inklusive läs- och litteraturfrämjande insatser, konst- och kulturfrämjande verksamhet, regional enskild arkivverksamhet, filmkulturell verksamhet samt främjande av hemslöjd. Statsbidraget ska även ge möjligheter till regionala prioriteringar och variationer vilka föreskrivs i regionala utvecklingsstrategin och i Kulturplan för Region Jämtland Härjedalen 2015–2018.
Redovisningen enligt Kulturrådets riktlinjer består för 2018 i en kvalitativ och en kvantitativ uppföljning, samt en separat tematisk uppföljning av breddat deltagande inom kulturområdet. Den kvalitativa beskrivningen kan för enskilda verksamheter ersättas av andra dokument där den efterfrågade informationen finns tillgänglig, till exempel årsredovisning eller verksamhetsberättelse för de berörda verksamheterna. Sista datum för kvantitativ och kvalitativ redovisning är 17 maj 2019. Den separata uppföljningen ska vara Kulturrådet tillhanda 7 juni och anmäls senare till nämnden.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
924kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalens Samiska stipendium inrättades 1999 efter förslag från Samernas Riksförbund (SSR) med syfte är att uppmärksamma någon som har medverkat till att bevara och föra vidare det sydsamiska kulturarvet. 2009 utdelades inget samiskt stipendium då ingen sökte eller nominerades.
Utlysning för 2019 års stipendium har skett genom annons i länets båda dagstidningar, genom utskick till institutioner, organisationer och kommuner samt på regionens hemsida. Åtta nomineringar eller egna ansökningar har inkommit. Föreslagen stipendiat är bosatt och verksam i södra delarna av Saepmie och bör uppmuntras att utveckla och förkovra sig inom dans samt till ett fortsatt kulturskapande av hög kvalitet.
Beredningen av ärendet har skett i nära samråd med de regionala kulturverksamheterna och stiftelsen Gaaltije. Regler för Region Jämtland Härjedalens stipendier och pris inom kulturområdet (RUN/182/2018) gäller för stipendiet. Stipendiet är på 15 000 kronor och finansieras inom Kulturens ram. Utdelning av priser och stipendier sker under ett offentligt arrangemang i samarbete med Gaaltije under Yranveckan.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalens Kulturpris till Peterson-Bergers minne har utdelats sedan 1990 och ska ses som ett erkännande för en kulturell eller konstnärlig gärning. Kulturpristagaren ska vara en professionell aktör som har verkat inom samt haft stor betydelse för Jämtland Härjedalens kulturliv och i sin gärning visat prov på högtstående konstnärskap.
Utlysning för 2019 års pris har skett genom annons i länets båda dagstidningar, genom utskick samt på regionens hemsida. Sex nomineringar har inkommit. Bifogad motivering föreslås för kulturpristagaren. Regler för Region Jämtland Härjedalens stipendier och pris inom kulturområdet (RUN/182/2018) gäller för kulturpriset.
Beredningen av ärendet har skett i nära samråd med de regionala kulturverksamheterna. Kulturpriset omfattar 30 000 kronor och finansieras inom Kulturens ram. Utdelning av priser och stipendier sker under ett offentligt arrangemang i samarbete med Gaaltije under Yranveckan.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalens Kulturstipendium till Peterson-Bergers minne har delats ut sedan 1966 och kan ges till personer eller grupper som är bosatta eller huvudsakligen verksamma i Jämtland Härjedalen. Stipendiet ska uppmuntra kulturutövare till och med 30 år i deras utveckling och framtida verksamhet och är avsett för konstnärlig förkovran genom fort- eller utbildning. Stipendiesumman kan delas mellan max tre stipendiater.
Utlysning för 2019 års stipendium har skett genom annons i länets båda dagstidningar, genom utskick samt på regionens hemsida. Tio ansökningar har inkommit varav en majoritet inom scenkonstområdet. De flesta sökande har genomgått, är upptagna av eller är på väg in i högre konstnärliga utbildningar. Många har lämnat arbetsprover och intyg. Föreslagna stipendiater har ursprung och/eller anknytning till länet och bör uppmuntras att utveckla och förkovra sig inom musik och dans samt till ett fortsatt kulturskapande av hög kvalitet.
Beredningen av ärendet har skett i nära samråd med de regionala kulturverksamheterna. Regler för Region Jämtland Härjedalens stipendier och pris inom kulturområdet (RUN/182/2018) gäller för kulturstipendierna. För kulturstipendierna avsätts totalt 45 000 kronor inom Kulturens ram. Utdelning av priser och stipendier sker under ett offentligt arrangemang i samarbete med Gaaltije under Yranveckan.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har erhållit kallelse till Torsta AB:s bolagsstämma den 27 maj 2019, kl. 15.00. Stämman hålls på Torsta i Ås.
Regionens ombud till stämman är Kerstin Hylén med ombudsersättare Robert Uitto. Som ledamot till styrelsen har Region Jämtland Härjedalen föreslagit Mikael Westin.
I den årsredovisning som erhållits med kallelsen framgår det att omsättningen har uppgått till 46 720 828 kronor och rörelsens kostnader inkl. resultat från finansiella poster och bolagsdispositioner samt skatt har uppgått till 46 711 977 kronor, vilket ger ett årsresultat om 8 851 kronor. Vidare framgår av årsredovisningen att årets resultat föreslås balanseras i ny räkning vilket innebär att bolagets ”fritt eget kapital” ökar till 2 060 747 kronor.
I bifogad revisionsberättelse framgår det att den auktoriserade revisorn tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Regionfullmäktige behandlade frågan om ansvarsfrihet den 17 april 2019, § 44, och beslutade följande:
Regionens ombud vid bolagsstämman i Torsta AB ska rösta för att årsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och att styrelsen i bolaget beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har fått kallelse till årsstämma för Naboer AB den 20 maj 2019. Årsstämman hållas på Holiday Club i Åre.
Region Jämtland Härjedalens ombud är Emanuel Sandberg, ombudsersättare är Jenny Sellsve. Som ledamöter till styrelsen har Region Jämtland Härjedalen föreslagit Annakarin Olsson och Thomas Hägg.
I de dokument som skickats ut tillsammans med kallelsen så framgår det, av årsredovisningen för verksamhetsåret 2018, att summa rörelseintäkter uppgått till 1 604 433 kronor och rörelsekostnaderna inkl. finansiella poster uppgår till 1 1 603 830 kronor, vilket ger ett rörelseresultat om 603 kronor. Årets resultat föreslås balanseras i ny räkning.
I den revisionsberättelse som avgetts av bolagets auktoriserade revisor framgår att revisorn tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter samt Vd ansvarsfrihet. Regionfullmäktige behandlade frågan om ansvarsfrihet den 17 april 2019, § 44, och beslutade följande:
Regionens ombud vid bolagsstämman i Naboer AB ska rösta för att årsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och att styrelsen i bolaget beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018.
I utskicket till årsstämman har Naboer AB presenterat ett nytt avtal mellan Naboer och aktieägarna för perioden 2020–2023. Avtalet behandlar den årliga fördelningen av kostnader mellan aktieägarna i Naboer AB. Kostnaden som föreslås för Region Jämtland Härjedalen är densamma som för perioderna 2011-2015 och 2016-2019 och uppgår till 125 000 kr per år. Enligt information från Naboer AB är målsättningen att alla avtal skall vara tecknade innan november månads utgång 2019.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har erhållit kallelse till årsstämma för AB Transitio. Stämman hålls den 23 maj 2019.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Johannes Andersson, med ombudsersättare Ann-Marie Johansson.
AB Transitios uppdrag är att anskaffa och finansiera tågfordon och tillhandahålla tjänster som har koppling till fordonen för landets regiontågtrafik. Norrtåg AB hyr tåg genom Transitio AB.Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har kallats till årsstämma för Norrtåg AB. Stämman hålls den 22 maj 2019.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Kia Carlsson och ombudsersättare är Robert Uitto.
Norrtåg AB:s uppdrag är att bedriva persontrafik, genom avtal med trafikföretag, med tåg inom och i anslutning till de fyra nordliga länen jämte därmed förenlig verksamhet. Norrtåg är huvudsakligen verksamt på marknaden för regional och interregional tågtrafik. Därutöver ska bolaget tillhandahålla tågfordon och en verkstad. Upphandlad operatörför innevarande trafikeringsperiod är Vy, tidigare Svenska Tågkompaniet AB.Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har fått kallelse till årsstämma för Länstrafiken i Jämtlands län AB. Stämman hålls den 21 maj 2019.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Jörgen Larsson och ombudsersättare är Robert Uitto.
Bolagets uppgift är att på Region Jämtland Härjedalens uppdrag bedriva allmän kollektivtrafik med buss och bil inom Jämtlands län, samt interregional trafik i samverkan med norrlandslänen. Bolaget ska skapa ett sammanhängande trafiksystem med en enhetlig prissättning.
I den till kallelsen bifogade årsredovisningen framgår att bolaget för verksamhetsåret 2018 redovisar ett resultat på – 1 049 992 kronor. I revisionsberättelsen har revisorerna tillstyrkt att bolagsstämman behandlar förlusten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Regionfullmäktige behandlade frågan om ansvarsfrihet den 17 april 2019, § 45, och beslutade följande:
Regionens ombud vid bolagsstämman i Länstrafiken i Jämtlands län AB ska rösta för att årsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och att styrelsen i bolaget beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
30kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen har i dialog med länets aktörer tagit fram ett förslag till en ny regional energi- och klimatstrategi. Det har skett genom möten och workshops, seminarier och andra dialoger under perioden februari 2018 – februari 2019. Arbetet utgår från regeringsuppdraget att Länsstyrelsen i dialog med andra aktörer ska ta fram nya långsiktiga regionala energi- och klimatstrategier, som ska antas senast i oktober 2019. Den nu gällande klimatstrategin antogs av Länsstyrelsen och Regionförbundet Jämtlands län 2014.
Jämtlands läns energi- och klimatstrategi ska fungera som ett stöd för beslut som bidrar till att de globala klimatmålen nås och att Jämtlands län tar ansvar för sin del i Parisavtalet. Strategin är ett vägledande dokument för Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen i sin verksamhet, vid fördelning av regionala tillväxtmedel, vid framtagande av länstransportplan, kommunala översiktsplaner och andra viktiga dokument och policys, samt för att ge kunskap och inspirera företag, organisationer och privatpersoner att fatta egna beslut som bidrar till att målen nås. Den färdiga strategin kommer att antas av Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen.
Region Jämtland Härjedalen har varit med i arbetet med att ta fram förslag till ny strategi, och erbjuds nu att tillsammans med en rad andra aktörer lämna synpunkter på remissversionen. Eventuella synpunkter ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast den 31 maj 2019.Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har beretts tillfälle att yttra sig över slutbetänkandet Kamerabevakning i kollektivtrafiken – ett enklare förfarande (SOU 2019:8). Eventuella synpunkter ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast den 7 juni 2019.
Utredningens uppdrag är att ta sikte på kamerabevakning av allmänna transportmedel och stationer. Enligt kamerabevakningslagen (2018:1200) är sådan bevakning tillståndspliktig. Tunnelbanevagnar och tunnelbanestationer omfattas för närvarande av ett undantag från tillståndsplikten – det så kallade tunnelbaneundantaget. I utredningens uppdrag ingår att analysera om det bör införas ett utökat undantag från tillståndsplikten för kamerabevakning av allmänna transportmedel och stationer.
Den nuvarande kamerabevakningslagen syftar till att ge ett skydd för privatlivet, den personliga integriteten samt rätten till skydd för personuppgifter. Utredningens kartläggning visar att tillståndsförfarandet medför flera problem i fråga om bevakning i kollektivtrafiken. Tillståndskravet är ett tids- och resurskrävande förfarande och innebär att kamerabevakning inte kan användas flexibelt. Kamerabevakning är ett verktyg som används för att öka tryggheten bland resenärer, personal och andra som vistas i kollektivtrafiken. Utredningen har kommit fram till att behovet av kamerabevakning är stort över hela landet. Bevakningsintresset är starkt för att kunna öka trygghet och bekämpa brottslighet. Skyddet för den personliga integriteten har stärkts genom dataskyddsförordningen. Det innebär bland annat ett långtgående förebyggande och korrigerande integritetsskydd. Vid kamerabevakning måste överväganden i förhållande till dataskyddsförordningen göras, bland annat i fråga om proportionalitet.
Utredningens slutsats är att ett utökat undantag från tillståndsplikten nu bör införas. Dagens tunnelbaneundantag bör ersättas med ett nytt undantag från tillståndsplikten. Undantaget ska omfatta fordon som används i kollektivtrafik på väg, järnväg, vatten samt stations-, terminal-, eller hållplatsområde avsett för kollektivt resande. Här avses även platser som underlättar för ett kollektivt resande ex vis cykel- och bilparkeringar samt passager till och från hållplats, stationsområde eller liknande. Undantaget föreslås gälla bevakning som har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda och lagföra brott. Undantaget ska också gälla för bevakning som har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet eller olyckor eller begränsa verkningarna av sådan störning eller av inträffade olyckor.
Sammantaget ser utredningen flera positiva effekter av förslaget, exempelvis:-
Förslaget förenklar för berörda aktörer att använda kamerabevakning
-
Aktörerna måste göra bedömningar av bevakningens rättsenlighet i förhållande till dataskyddsförordningen
-
Kamerabevakning kommer att kunna göras mer flexibel
-
Förslaget kommer sannolikt att leda till ökad kamerabevakning i kollektivtrafiken
-
Förslaget förväntas få positiva effekter för det trygghetsskapande arbetet och brottsbekämpningen i kollektivtrafiken, dessa effekter innebär i sig ett förstärkt skydd för den enskildes personliga integritet
-
Förslaget kan bidra till att fler åker kollektivt, vilket är positivt för andra samhällsmål som kollektivtrafikens tillgänglighet, minskad trängsel i städer och begränsad klimatpåverkan.
Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2020.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
-
23
Skrivelse till Näringsdepartementet med anledning av OECD:s utvärdering Linking Indigenous People with Regional Development in Sweden
Under år 2017 lanserades OECD:s territoriella utvärdering Nordliga glesbefolkade områden, rapporten tydliggör det samiska urfolkets svaga kopplingar till regional tillväxtpolitik. Därför är Region Jämtland Härjedalen tacksam för initiativet till uppföljningen genom OECD:s utvärdering Linking the Indigenous Sami People with Regional Development in Sweden, som lanserades i mars i år.
Region Jämtland Härjedalen instämmer i rapportens slutsatser men vill som regionalt utvecklingsansvarig aktör i Jämtland Härjedalen synliggöra för nationell nivå att sydsamiska förutsättningar och särdrag saknas såväl som det sydsamiska kulturcentret Gaaltije och arbetet för att göra Gaaltije till ett nationellt resurscentrum. Och även visa att Region Jämtland Härjedalen tillsammans med samiska parter och nationell nivå vill skapa relevanta länkar till det regionala tillväxtarbetet. Med anledning av detta har en skrivelse upprättats som föreslås skickas till Näringsdepartementet.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvaret för sjukreseverksamheten. Däri ingår att sjukresereglerna ska tillämpas korrekt och sjukreseverksamheten bedrivas kostnadseffektivt med hög kvalitet. I praktiken sköts en del av sjukreseverksamheten via regionala utvecklingsnämnden i dess roll som regional kollektivtrafikmyndighet (RKM). RKM samarbetar med sex av länets kommuner om samordning av sjukresor, färdtjänst mm. Samordningen sker vid beställningen av sådana resor hos en upphandlad beställningscentral.
Ett förslag om förändrad hantering av sjukresor presenterades för regionala utvecklingsnämnden i oktober 2018, § 154, som då beslutade följande:
1. Region Jämtland Härjedalen ska inom ramen för samarbetsavtalet om samhällsbetalda resor med länets kommuner fortsätta utreda en samordnad beställningscentral med Region Västernorrland.
2. Beställningscentralen ska på ett kostnadseffektivt sätt och med hög kvalitet bedöma behov av särskilt fördyrande sjukresor och boka och samordna sjukresor, färdtjänstresor, anropsstyrd linjetrafik och Närtrafik.
3. Den fortsatta utredningen ska belysa konsekvenserna för kostnad, arbetstillfällen i länet, kvalité (patientsäkerhet) och egen regi kontra upphandlad verksamhet.
I framtagen utredning av sjukresebeställningar ingår tre alternativ för sjukresehantering. En förutsättning för samtliga alternativ är att bedömning av sjukresebehov, d v s tillämpningen av sjukresereglerna, flyttas bort från vården. Regiondirektören beslutade om detta i mars 2018.
I utredningen gör regiondirektören följande bedömning av de tre alternativen:
Alternativ 1 - sjukresebedömning i egen regi och upphandlad beställningscentral liknar mest nuvarande lösning för sjukresehantering och beräknas medföra högst kostnad. I detta alternativ finns risken att regionen, vid en upphandling, får en ny leverantör som utför sjukresebeställningarna med lägre kvalitet än nuvarande leverantör.
Alternativ 2 – sjukresebedömning och beställningscentral i egen regi skulle ge stora möjligheter att uppnå god kvalitet på tjänsterna, men till en hög kostnad. Det skulle krävas betydligt mer tid och pengar för att bygga upp en egen verksamhet jämfört med att samarbeta med Region Västernorrland om att utveckla deras befintliga verksamhet på kundcentret Din Tur.
Alternativ 3 – samarbete kring sjukresebedömning och beställningscentral med Region Västernorrland - är det alternativ som sammantaget bedöms medföra flest möjligheter att uppnå hög kvalitet till låga kostnader och samtidigt ge förutsättningar för fortsatt utveckling och förbättring av sjukresehanteringen, inklusive it-stöd och digitala tjänster. Med stora volymer kan bemanningen ske med fler medarbetare, och bli mer stabil, vilket gör det lättare att uppnå god kvalitet. Då Region Västernorrland redan hösten 2019 startar central bedömningsfunktion på Din Tur, har Region Jämtland Härjedalen möjlighet att vara med och utveckla tjänsten bedömning av behov av sjukresa med dyrare färdsätt integrerat med sjukresebeställning, ett år i förväg. Nuvarande avtal om beställningscentral löper ut hösten 2020. I alternativ 3 behöver inte beställningscentral upphandlas, vilket ökar kontinuiteten i verksamheten och minskar risken för att kvaliteten blir lägre under perioder.
Bedömning av sjukresebehov innebär myndighetsutövning och tjänsten undantas då från upphandlingsreglerna. Med stöd av den nya bestämmelsen i kommunallagen om avtalssamverkan, kan Region Jämtland Härjedalen ingå samarbetsavtal med Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län (Din Tur).-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
939kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden valde den 15 januari 2019, § 16, ett ombud och en ombudsersättare till Föreningsarkivet Jämtland för perioden 2019-01-01 – 2022-12-31. Föreningsarkivet har därefter meddelat att Region Jämtland Härjedalen enligt föreningens stadgar ej har rätt att utse ombud. Britt-Inger Roos (C) valdes till ombud, och Abbas Khanahmadi (S) till ombudsersättare. Abbas Khanahmadi har därefter avsagt sig uppdraget.
Regionala utvecklingsnämnden beslutade den 18 december 2018, § 197, att Region Jämtland Härjedalen går in som part och medfinansiär i det nya projektet för Botniska korridoren (Botniska korridoren och dess anslutande stråk – fungerande transporter i norra Sverige för fortsatt tillväxt 2019 - 2022, RUN/540/2018), samt att "regionala utvecklingsnämndens kommande ordförande, samt en ersättare, får i uppdrag att ta plats i Botniska korridorens styrgrupp med uppdraget att driva att Mittbanan och Inlandsbanan ska ingå i arbetet med Botniska korridoren". Projektägaren har nu inkommit med en formell begäran om att Region Jämtland Härjedalen ska utse en ledamot och en ersättare till projektets styrgrupp.
Region Jämtland Härjedalen har den 13 maj mottagit en inbjudan från Strukturfonspartnerskapet Mellersta Norrland att nominera ledamöter, en man och en kvinna, till en ledamotsplats i strukturfondspartnerskapet (RUN/275/2019).
Förslag till beslut
1. Britt-Inger Roos (C) uppdrag som ombud för Föreningsarkivet Jämtland återkallas.
2. Projekt "Botniska korridoren och dess anslutande stråk – fungerande transporter i norra Sverige för fortsatt tillväxt 2019 - 2022", styrgrupp: Val av en ledamot och en ersättare för projektperioden.
Ledamot:
Elise Ryder Wikén (M)
Ersättare:
3. Mid Sweden European Office ägarråd: Fyllnadsval av 1 ersättare för perioden fram till och med 2022-12-31 istället för Abbas Khanahmadi (S) som avsagt sig uppdraget.
Ersättare:
4. Strukturfondspartnerskapet Mellersta Norrland: Nominering av ledamöter, en man och en kvinna, till en ledamotsplats för programperioden.
Nominerade ledamöter:
-
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
331kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
723kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
594kb Ladda ner dokument
-
930kb Ladda ner dokument
-
816kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
666kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
577kb Ladda ner dokument
-
707kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
462kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
470kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
626kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
751kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
Fastställd vägplan - Ombyggnad av väg E14, gång- och cykelväg på delen Vik-Frönäset i Åre kommun.pdf704kb Ladda ner dokument
-
981kb Ladda ner dokument
-