Möte 2017-02-27
-
1
Val av justerare och tid för justering
-
Enligt reglemente för regionala utvecklingsnämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
Förvaltningschefen informerar om följande:
- Budget 2018
- Internkontrollplan 2017
- Läget i organisationen
-
Enligt Lag om kommunal redovisning (SFS 1997:614) ska den löpande redovisningen för varje räkenskapsår avslutas med ett årsbokslut. Årsredovisningen skall redogöra för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen vid årets slut. I årsredovisningen skall även ingå sådan verksamhet som bedrivs genom annan juridisk person.
Förvaltningens mål utgår från Regionala utvecklingsstrategin (RUS) , Regionfullmäktiges mål och Regionala utvecklingsnämndens fem prioriterade områden;
Inflyttning,Integration, Jämställdhet, Arbete/Näringsliv, Miljö och klimat.
Graden av måluppfyllnad är hög eller mycket hög med få undantag. Det viktigaste undantaget gäller förvaltningens tjänsteresor, där åtgärder kvarstår att göra för att nå målet om en minskning av koldioxidutsläppen med 12%.
För produktionsmålen konstateras att såväl Estrad Norr som folkhögskolorna Birka och Bäckedal når eller överträffar målen. Övriga verksamheter är av den art att numeriska produktionsmått inte är tillämpliga.
Resultatet för 2016 uppgår till ett överskott om 4 283 tkr. De största posterna utgörs av allmänt stor återhållsamhet och budgetdiciplin, interkommunala ersättningar folkhögskolor samt projektmedel. Nettokostnadsökningen från 2015 uppgår till 2,69%.-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen tillsatte i april 2015 en särskild utredare med uppdrag att ta fram en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Region Jämtland Härjedalen har inbjudits att lämna synpunkter på utredningens betänkande, En inkluderande kulturskola på egen grund. Utredningen har tagit fram ett brett kunskapsunderlag om den kommunala kulturskolan, dess historik och nuvarande verksamhet och vilka hinder som finns för barns och ungas deltagande. Mot denna bakgrund lägger betänkandet en rad konkreta förslag med en ambition att förstärka och tydliggöra kulturskolans särart och identitet, skapa förutsättningar för en jämlik och tillgänglig kulturskola i hela landet samt skapa ett gemensamt ansvarstagande för en inkluderande kulturskola i samverkan mellan kommunal, regional och statlig nivå.
Region Jämtland Härjedalen ser en stärkt och inkluderande kulturskola som angelägen för att svara mot såväl den nationella som regionala kulturpolitikens överordnade mål om att kulturen ska nå alla och ställer sig generellt positiv till utredningens förslag. Att kulturskolan kan verka mer inkluderande är en utmaning, där utredningen föreslår ett gemensamt ansvarstagande som fördelas mellan kommun, region och stat.
Betänkandets förslag har genomgående positiv påverkan på jämställdhet, barnens situation, och mänskliga rättigheter.
Hela remissen finner du på: http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/10/sou-201669/
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Design är ett avgörande verktyg för företag och organisationer när det gäller att arbeta utifrån användare och konsumenters behov/önskemål. Att arbeta med design och dess metodiker leder till stärkt konkurrenskraft och ökad innovationsförmåga hos den enskilda aktören något som krävs för överlevnad och framgång i en global kontext.
I Västernorrland och Jämtland Härjedalen behöver emellertid kunskapsnivån inom design stärkas för att ge förmågan att nyttja detta verktyg effektivt. För i en värld i konstant förändring behöver företag och organisationer i allt större utsträckning och i vidare bemärkning än tidigare besitta, inhämta och transformera erforderlig kunskap och kompetens för att utveckla sin verksamhet utifrån de nya krav, behov och önskemål som användare ställer och vår miljö/planet kräver. Vare sig det rör sig om nya produkter, tjänster, miljöer eller processer som efterfrågas eller som kan skönjas i ett beteende, eller som vår miljö kräver, behöver företag och organisationer på ett snabbt och effektivt sätt kunna ställa om och anpassa sig efter en omvärld i ständig utveckling.
Projektets mål är att öka designmognaden i regionerna Jämtland Härjedalen och Västernorrland inom näringslivet och därmed bidra till ökad innovationsförmåga, användarfokusering, ökat hållbarhetstänkande samt ökad lönsamhet och konkurrenskraft hos näringslivet.
Projektet är finansierat inom Designcentrums verksamhetsbudget.
Det planerade projektet är i stort sett detsamma som det togs beslut om 2016-04-05 (RUN/156/2016). Det som skiljer är att projektet är något minskat i ekonomisk omfattning samt mer fokuserat på nya företag och innovationsmiljöer där sådana främjas. Justeringarna i innehåll är gjorda utifrån dialog med partnerskapet.-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
7
Svar på remiss: Remittering av Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)
Region Jämtland Härjedalen har av Miljö och energidepartementet fått remiss "Remittering av Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)", för yttrande.
Det lagkomplex som styr systemet för hushållning med mark och vattenområden och särskilt områden av riksintresse är svår- överblickbart. Otydligheter och brister i systemet för hushållning med mark- och vattenområden medför att det blir svårt att tillämpa, såväl för kommuner och länsstyrelser som för centrala myndigheter. Bestämmelserna tillämpas inte likartat över landet. Det kan drabba alla typer av intressen och leda till såväl hinder för utveckling som till felaktiga avvägningar.
Utredningens förslag har som övergripande syfte att förbättra funktionssättet för systemet för hushållning med mark- och vattenområden – och särskilt områden av riksintresse – så att tillämpningen inom systemet bättre bidrar till en långsiktigt god hushållning med mark- och vattenområden och den fysiska miljön i övrigt för att nå en hållbar utveckling.
Konsekvenser för regionala organ Den regionala nivån och landstingen berörs i begränsad utsträckning av utredningens förslag. På lång sikt kan förbättringar i planeringssystemets funktionssätt medföra positiva effekter på den regionala nivåns arbete. Förutsättningarna att bedriva regionalt strukturpåverkande tillväxtarbete kan exempelvis antas förbättras genom den förbättrade kommunala översiktsplaneringen.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har ställt sig positiv till utredning om att bilda ett gemensamt aktiebolag för bussgods i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län, RUN 2016-12-13 §184. Utredningen fortsätter enligt tidplan. Varje län ska äga 25 procent av aktierna.
Frågan om vem som ska äga aktierna Region Jämtland Härjedalen eller Länstrafiken i Jämtlands län AB, samt vem som ska utse ledamöter i bolagets styrelse behöver beslutas redan i ett tidigt skede av utredningsarbetet.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Informationsärende
Områdeschef för Infrastruktur och kommunikationer, Ruth Eriksson, informerar om Buss 2018, upphandlingsförfarande, styrande dokument såsom Trafikförsörjningsprogram 2016-2020, mål och strategier för verksamheten och om kollektivtrafikens utveckling samt uppdragsavtalet.
Ärendet kommer att kontinuerligt gås igenom av utskottet för infrastruktur och kommunikationer.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
536kb Ladda ner dokument
-
-
Instruktioner till ombud vid extra bolagsstämma för Länstrafiken Jämtlands län AB den 3 mars 2017, kl 1300.
Vid Regionfullmäktige 2014-12-10, utsågs Robert Uitto (S) som ombud och Eva Hellstrand (C) som ombudsersättare att företräda Region Jämtland Härjedalen i Länstrafiken Jämtlands län AB.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Informationsärende
Regionala utvecklingsnämnden är engagerade i följande internationella nätverk:
• Mittnordenkommittén, en av Nordiska ministerrådets gränskommittéer. Nätverk för nordisk samverkan som arbetar med öst-västliga kommunikationer, kultur, bioekonomi, landsbygdsutveckling och social innovation samt social hållbarhet. Övriga medlemmar är Sör- och Nord-Tröndelag, Västernorrland samt Österbotten. Ledamöter är Margareta Winberg (s), Thomas Hägg (s), Thomas Gutke (m), Gunnar Hjelm (m) och Can Savran (c). Tjänstemannastöd är: Anna Omberg/Camilla Randström (internationell strateg), Göran Hallman (folkhälsopolitisk strateg), Gunnar Fackel (miljöstrateg) och Jan Molde (infrastrukturstrateg).
• Environmental Conference of the Regions of Europe (ENCORE), ett av Europas största miljönätverk för påverkan av EU:s miljöpolitik. Ledamot är Robert Uitto (s) och tjänstemannastöd är Gunnar Fackel (miljöstrateg).
• European Association of Regional and Local Authorities for Lifelong Learning (EARLALL), ett nätverk för livslångt lärande där Robert Uitto (s) är ledamot och Håkan Lundmark tjänstemannastöd (strateg välfärd, klimat och kompetens).
• Assembly of European Regions (AER), ett paneuropeiskt nätverk som inte enbart samlar EU-länder. AER har tre kommittéer och vi är med i kommitté 1, ekonomi och regional utveckling där Robert Uitto (s) och Susanné Wallner (m) är ledamöter. Anton Hammar (s) och Thomas Andersson (c) är ledamöter i AER:s generalförsamling. Internationell strateg är tjänsteman i samtliga AER-sammanslutningar.
• Europaforum Norra Sverige (EFNS), samlar Sveriges fyra nordligaste regioner i syfte att påverka EU-politik som ofta påverkar regionerna på ett likartat sätt. EFNS har 12 politiska rapportörer, tre från respektive region. Rapportörer från Jämtland Härjedalens är Robert Uitto (s), Gunnar Hjelm (m) och Thomas Andersson (c). Tjänstemannastöd inom EFNS fokusområden är: Anna Omberg/Camilla Randström (sammanhållningspolitik), Gunnar Fackel (energi, miljö, klimat), Erik-Widar Andersson (FoI och näringslivspolitik) samt Jan Molde (infrastruktur).
• Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), är en förlängning av EFNS och det som gör att forumet har en internationell koppling. I NSPA ingår de nordligaste regionerna i Sverige, Norge och Finland. Syftet är detsamma som inom EFNS, att påverka EU-politik som rör våra regioner. Robert Uitto (s) är ersättare i NSPA.-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har beretts tillfälle att lämna synpunkter på betänkandet ”En svensk flygskatt, SOU 2016:83. Remissvar ska ha kommit in till Finansdepartementet senast den 1 mars 2017.
Regeringen lämnade i november 2015 i uppdrag till en särskild utredare att lämna förslag till hur en skatt på flygresor kan utformas. Det uttalade syftet var att flygets klimatpåverkan ska minska för att bidra till att nå miljökvalitetsmålet ”Begränsad klimatpåverkan”.
Utredningen, som presenterades i november 2016, föreslår en skatt på flygresor inom Europa om 80 kronor per resa. För resor utanför Europa föreslås en skatt om 280 kronor respektive 430 kronor beroende på avstånd.
Utredningens förslag aktualiserar konflikter mellan olika intressen. Förslag till yttrande över utredningen har tagits fram inom förvaltningen för Regional utveckling.
Betänkandet ”En svensk flygskatt”, SOU 2016:83-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har beretts tillfälle att lämna synpunkter på betänkandet ”Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet”, SOU 2016:72. Remissvar ska ha kommit in till Näringsdepartementet senast den 28 februari 2017.
Regeringen lämnade i februari 2015 i uppdrag till en särskild utredare att lämna förslag till en utredning om hur Utveckling av innovations- och entreprenörskapet i Sverige (Dir. 2015:10) kan utformas utifrån fem tematiska områden; (1) Ramvilkorens påverkan på entreprenörskap, innovation och omställningsförmåga; (2) Företagsrekonstruktion och förutsättningar för en andra chans; (3) Samordning och effektivisering av det innovations- och företagsfrämjande stödet; (4) Rörlighet, ökad samverkan samt ökat nyttiggörande av forskningsresultat; (5) Förmågan att möta samhällsutmaningar.
Utredningen, som presenterades i oktober 2016, är i många stycken mycket välskriven och innehåller flera bra inslag, bla. ökat fokus på “kunskapsomvandlande” åtgärder med fokus på entreprenören/innovatören samt fokusering på de tre för Sverige mest relevanta målen inom FNs 17 globala hållbarhetsmål kopplat till Agenda 2030.
Vi kan konstatera att Region Jämtland Härjedalen på de flesta områden utredningen diskuterar ligger i absolut framkant med ett innovations- och entreprenörskapsprogram fokuserat på att skapa ett tillitsfullt innovationssystem fokuserat på kreativa miljöer, digitalt samskapande, cirkulär ekonomi samt distansoberoende tjänste- och produktutveckling inom hälso- och sjukvården mm. utifrån det mycket starka entreprenörskap och småföretagande som kännetecknar Region Jämtland Härjedalens näringsliv och dess innevånare.
Utredningens stor problem är det uttalade starka fokus på urban stadsutveckling och urbanisering som genomsyrar många av de förslag som läggs, med minimalt beaktande av det regionala landsbygdsperspektivets styrkor, möjligheter och attraktionskraft. Detta är en svaghet som vi bemöter i sak i vårt remissyttrande.
Betänkandet ”Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet”, SOU 2016:72
http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/10/sou-201672/-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens tillverkande företag planerar att arbeta systematiskt med förnyelse och
omställning med målet att öka sin konkurrenskraft. Till stöd för omställningen arbetar
regionens tillverkande företag i partnerskap med regionen och tillväxtverket genom resurser
som finns i utlysningen smart Industri och andra åtgärder som stöttar förstärkningen av
företagens investeringar och långsiktiga konkurrenskraft.
Tillväxtverket har i januari 2017 öppnat en utlysning för regioner med tillväxtansvar. Utlysningen bygger på en sammanställning av resultat från förprojektet Smart Industri i Jämtland Härjedalen. Region JH genomför för närvarande ett sådant förprojekt med 100 procent finansiering från tillväxtverket.
Det förprojekt som genomförs under perioden oktober 2016 till mars 2017 är kartläggnings-, analys och planeringsfasen för genomförandet av Näringsdepartementets flaggskeppssatsning Smart Industri i regionerna – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige.
Redovisningen av förprojektet är inte klar beroende på att planerade aktiviteter genomförs löpande. Arbetet med insamlingen av uppgifter och analyser av dess kommer att fortgå under hela februari månad. Redovisningen av förprojektet bygger på resultaten i förprojektet, men kommer samtidigt att ge underlag för beskrivningar av de insatser som planeras i genomförandprojektet.-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Information om läget när det gäller projektansökningar
-
Informationsärende.
Regionens många livsmedelsproducenter saknar idag tillgång till en effektiv, tillgänglig och flexibel frysresurs som möjliggör distribution och värdehöjande steg. Ärendet gäller en möjlig förbättring inom detta område.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Informationsärende. Sven Winemark informerar om ansökan om medfinansiering inför kommande VM-tävlingar i skidskytte år 2019.
-
138kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Informationsärende.
Sven Winemark informerar om att Jämtland Härjedalen Turism (JHT) tillsammans med turismnäringens aktörer/företag, vill genomföra 9 benchmarking resor. Syftet är att omvärldsbevaka och lära av andra aktörer för att öka konkurrens- o attraktionskraften.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
20
Återrapport enligt Villkorsbeslutet för budgetåret 2016 inom utgiftsområde 1 Rikets styrelse, 19 Regional tillväxt och 22 Kommunikationer
Återrapporten enligt Villkorsbeslutet för budgetåret 2016 inom utgiftsområde 1 Rikets styrelse, 19 Regional tillväxt och 22 Kommunikationer ska vara Näringsdepartementet tillhanda senast 28 februari 2017.
Regionala utvecklingsförvaltningen, Region Jämtland Härjedalen har tagit fram en rapport.-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
853kb Ladda ner dokument
-
539kb Ladda ner dokument
-
-
21
Delegation till arbetsutskottet om medfinansiering av projekt till EU:s regionala strukturfond våren 2017
Utlysningen av den Europeiska regionala utvecklingsfonden stänger den 16 mars 2017. Projektsökande som vill ha medfinansiering av regionen för sina projekt måste lämna in ett intyg på detta till Tillväxtverket. Ansökan kan kompletteras med medfinansieringsintyget två veckor senare. Regionen stänger sin utlysning den 9 februari 2017. En fullgod beredning hinns inte med till nämndens sammanträde den 27 februari 2017. Arbetsutskottet bör därför få delegation att fatta beslut om medfinansiering inom 1:1-medlens ramar för år 2017 vid sitt sammanträde den 20 mars 2017.
-
138kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
- Erik-Widar Andersson informerar om OECD-rapporten
- Ulf von Sydow informerar om Läget i länet
-
Den 2 mars hålls Regiondagarna 2017 på OSD Östersund.
Utgångspunkten är rapporten "Läget i länet 2016" och diskussioner kring de prioriteringar och mål som den regionala utvecklingsstrategin har satt upp för vår utveckling.
Alla ledamöter i regionala utvecklingsnämnden har anledning, att om möjligt, delta i dagen som en del i sina uppdrag för Region Jämtland Härjedalen.
-
Delegationsbeslut fattade av ordförande:
- Catarina Espmark är beviljad att delta i Europaforum 22-23 februari 2017
Delegationsbeslut fattade av kollektivtrafikstrateg:
- Beslut om beviljande av färdtjänst/riksfärdtjänst 2016-12-01 – 2016-12-31Bilagor