Möte 2021-10-26
-
Sammanträdet hålls inom stängda dörrar och samtliga ledamöter deltar på distans.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Tid för justering: 27 oktober kl. 12.00 (digital justering)
-
Enligt reglemente för regionala utvecklingsnämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
-
Återstart kollektivtrafik
-
Plan för regional kompetensförsörjning
-
Information från regionens samverkansråd
-
Information från nämndens utskott för kollektivtrafikfrågor
-
Information från kurser/konferenser/nätverk
-
-
-
Läget i organisationen
-
Aktuella frågor inom respektive verksamhetsområde
(Kollektivtrafik, Kultur och bildning, Hållbar tillväxt)
-
-
-
14 45 87 - Vägar till egen försörjning (RUN355/2019)
-
Handelskraft (RUN/226/2020)
-
Mid Nordic Female Film Network (RUN/393/2020)
-
-
Regionala utvecklingsnämnden fastställde i november 2020, § 161, en verksamhetsplan och uppföljningsplan för 2021. I uppföljningsplanen anges att aktuellt läge för nämndens fattade beslut ska redovisas vid sammanträdet i oktober. Den senaste redovisningen och uppföljning gjordes i oktober 2020, § 132 (RUN/33/2020).
I bilagd redovisning, Uppföljning av regionala utvecklingsnämndens fattade beslut, finns en sammanställning av de beslut som nämnden har fattat som resulterat i en åtgärd och där regiondirektör, presidium eller ordförande getts särskilda uppdrag. Ansökningar om stöd, svar på remisser, informationsärenden och dylikt redovisas inte.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden fastställde den 17 november 2020, § 161, en verksamhetsplan och uppföljningsplan för 2021. I uppföljningsplanen anges vilka områden inom nämndens verksamhetsområde som särskilt följs upp under året. Enligt fastställd plan ska regionala utvecklingsnämnden vid sitt sammanträde i maj och i oktober göra en uppföljning av regional verksamhet som bedrivs i annan verksamhetsform.
Regionala utvecklingsnämnden har enligt sitt reglemente i uppdrag att bevaka och tillvarata Region Jämtland Härjedalens intresse vid bolags- och föreningsstämmor i följande organisationer: Almi Företagspartner Mitt AB, Peak Region AB, Vattenbrukscentrum Norr AB, Jämtlandsgården AB, Naboer AB, Torsta AB, Länstrafiken i Jämtlands Län AB, Norrtåg AB, Samtrafiken i Sverige AB, AB Transitio, Stiftelsen Jamtli, Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening, Coompanion kooperativ utveckling i Jämtlands län ekonomisk förening, Folkets Hus ekonomisk förening samt kommunalförbundet Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans. En del i uppdraget är att följa upp den verksamhet som organisationerna bedriver. Nämndens uppföljning av ovanstående verksamheter har delats upp utifrån verksamhetsform, där stiftelser, förbund och ekonomiska föreningar följs upp i maj och aktiebolag följs upp i oktober.
Redovisning finns i PM Uppföljning av regional verksamhet som bedrivs i annan verksamhetsform: Aktiebolag, daterad 2021-09-10. Rapporten ska redovisa om verksamheterna bedriver sin verksamhet i enlighet med Region Jämtland Härjedalens beslut och de eventuella avtal som tecknats med verksamheten. Uppföljningen utgår från det ansvar som regionala utvecklingsnämnden har enligt gällande Regler för Region Jämtland Härjedalen som ägare i bolag och medlem i föreningar och förbund (RS/451/2019).Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden fastställde den 17 november 2020, § 161, en verksamhetsplan och uppföljningsplan för 2021. I uppföljningsplanen anges vilka områden inom nämndens verksamhetsområde som särskilt följs upp under året.
Enligt fastställd plan ska regionala utvecklingsnämnden vid sitt sammanträde i oktober göra en uppföljning av regionala tillväxtmedel (anslag 1:1). Rapporten för oktober är strukturerad utifrån de mått och mål som handlar om hanteringen av anslag 1:1 i regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan.
Region Jämtland Härjedalens anslagsram för 2021 är 114 710 000 kronor. Tilldelad anslagskredit är 5 735 000 kronor. Bemyndiganderamen är 220 000 000 kronor. Område Hållbar tillväxt och enheten Finansiering och stöd ansvarar operativt för handläggning och kontroll av anslaget.
Fördelningen och hanteringen av anslag 1:1 redovisas i separat rapport med bilagor, Uppföljningsrapport anslag 1:1 oktober 2021.Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
484kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
-
Förutom de mer genomgående uppföljningar som görs av nämndens verksamheter per tertial, så sammanställs också kortare månadsrapporter efter februari, mars, maj, juni, september, oktober och november. Månadsrapporterna behandlar kortfattat ekonomi, verksamhet och personal. Den nu föreliggande är årets sjunde rapport.
Pandemin har fortsatt en stor inverkan på nämndens ekonomi. Under det gångna året har ett flertal åtgärder för omställning genomförts och budget för samtliga verksamhetsområden per september är i ekonomisk balans.
Område Kultur och bildning redovisar överskott per september, vilket till största delen beror på inställd fysisk turnéverksamhet vid Estrad Norr samt att höstsäsongen bjuder på mer aktiviteter varmed överskott ackumuleras fram till dess.
Prognos för helåret 2021 är dock fortsatt ett underskott inom Kollektivtrafik uppgående till 9,8 mkr. Prognosen följer av att resandet, trots viss återgång, fortsätter på en låg nivå vilket medför förlorade intäkter som för perioden juli-december inte vägs upp av riktat statligt stöd samt förväntade kompensationer mot trafikoperatörer. Prognosen har osäkra faktorer i hur kommersiella intäkter kan återhämtas när pandemirestriktioner hävs, hur trafikoperatörer ska kompenseras för vissa trafikutbudsförändringar och intäktsbortfall samt underliggande påverkan i indexreglerade avtal.
Förvaltningsområdet når målvärdet på högst 3 % sjuktimmar av ordinarie timmar (2,35 %). Männens sjukfrånvaro har minskat med 3,2 procentenheter och kvinnornas sjukfrånvaro har minskat med 0,8 procentenheter i jämförelse med samma period föregående år.Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
-
I oktober 2020 fastställdes reviderade Regler för investeringar i Region Jämtland Härjedalen (RS/558/2015). I reglerna framgår att regionfullmäktige varje år ska fastställa en investeringsram för de kommande tre åren i regionplan och budget. Regionstyrelsen fastställer årligen investeringsbudgeten på objektsnivå, inklusive pott för akuta investeringar, och ansvarar för hela regionens investeringar. En ny tillämpning i reglerna är att investeringar ska godkännas av nämnd innan fastställande av regionstyrelsen, det gäller även eventuell omdisponering av redan fastställda investeringsobjekt. Beviljad investering gäller för beslutat budgetår och utgår ur investeringsbudgeten om investeringen inte påbörjats före september månad under budgetåret. Vid eventuell ombudgetering till kommande budgetår ska förslaget godkännas av nämnd och fastställas av regionstyrelsen.
Föreslagen investeringsram i Regionplan och budget 2022-2024 uppgår till 190 miljoner kronor. Regionstyrelsen kommer på sitt möte i november 2021 utifrån då fastställd investeringsram att besluta om investeringsbudget på objektsnivå, inklusive pott för akuta investeringar.
Förslaget till investeringsbudget för hälso- och sjukvårdsnämnden, regionstyrelsen och regionala utvecklingsnämnden har beretts av investeringsrådet. Rådets förslag har utarbetats utifrån de sammanställningar om investeringsbehov som lämnats av varje verksamhetsområde per objekt. I sammanställningarna har varje område rangordnat och motiverat varje förslag, gjort kostnadsberäkningar och beskrivit konsekvenserna för en utebliven investering. Förslagen har sedan diskuterats, prioriterats och rangordnats av respektive förvaltningsområdes ledningsgrupp. Investeringsrådet har sedan sett över det totala investeringsbehovet på en övergripande regiongemensam nivå för en sammanhängande hantering och prioritering inom föreslaget investeringstak.
Detta har resulterat i förslag till fördelning som omfattar följande investeringsbudget för regionala utvecklingsnämnden år 2022:-
0,15 miljoner kronor område Kultur och bildning (Estrad Norr): reinvestering ljusbord
-
0,2 miljoner kronor område Kultur och bildning (Estrad Norr): reinvestering ljudmixerbord
Därutöver ligger följande poster avseende regional utveckling inkluderade i förslag till investeringsbudget för Fastighet:-
1,4 miljoner kronor område Kultur och bildning (Birka folkhögskola): köksrenovering
-
0,65 miljoner kronor område Kultur och bildning (Birka folkhögskola): uppgradering ventilation i kök
-
2 miljoner kronor område Kultur och bildning (Bäckedals folkhögskola): uppgradering av elanläggningar elevhem och huvudbyggnad
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsdepartementet har erbjudit ett antal instanser, däribland Region Jämtland Härjedalen, möjligheten att inkomma med synpunkter på promemorian Professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Eventuella synpunkter ska vara Utbildningsdepartementet tillhanda senast 1 november 2021.
I beredningen av remissen har ansvarig tjänsteperson inhämtat synpunkter från skolcheferna i länets kommuner. Region Jämtland Härjedalen har också tagit del av SKR:s utkast på remissvar, samt Mittuniversitetets reflektioner på remissen.
Region Jämtland Härjedalens remissvar instämmer i stora drag i utredningen men vill lyfta några synpunkter och perspektiv. Sammanfattningsvis handlar det om:-
Vikten av att utgå från huvudmännens behov och olika förutsättningar för att inte riskera ett förstatligande.
-
Att insatserna gäller inom alla professioner inom förskola och skola och likvärdighet mellan grundskola och gymnasieskola.
-
Att hänsyn tas till hur programmen ska finansieras och vilken omfattning som avses.
-
Insatserna måste utgå från huvudmännens behov, och harmonisera med pågående kvalitetsarbete.
-
Att hänsyn i alla föreslagna punkter tas till glesbygdskommuner och mindre skolor.
-
Att samarbete med huvudmännen sker i framtagande av kompetensutvecklingsinsatser.
-
Möjligheten till utbildningens upplägg ska fungera även för glesbygd, tex genom samarbete med lokala Lärcentrum.
-
Att representationen i rådet är från en bredd av huvudmän, även från glesbygd.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
947kb Ladda ner dokument
-
-
De övergripande målen och inriktningen för kollektivtrafikens utveckling återfinns i gällande trafikförsörjningsprogram för perioden 2021–2026 (RUN/278/2019). Programmet är övergripande till sin karaktär och de konkreta förändringarna av trafikutbudet kommer att hanteras genom bland annat årliga trafikplaner.
Beslut om trafikplaner fattas av regionala utvecklingsnämnden. I de fall det handlar om trafikförändringar av betydande karaktär eller då det finns behov av ökad finansiering behövs beslut även i regionfullmäktige.
Detta ärende avser trafikplan för trafikåret 2022, T22, som har trafikstart i december 2021. Under T22 sker framförallt mindre justeringar i utbudet. Dessa bedöms kunna rymmas inom den preliminära budgetram som nämnden tilldelats för 2022 i Regionplan och budget 2021–2023 (RS/372/2020).
En trafikplan för T23 planeras att tas upp till regionala utvecklingsnämnden i slutet av 2021.Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen, tidigare Länstrafiken i Jämtlands län AB, har ett befintligt kontrakt med Centrala Buss i Jämtland/Härjedalen gällande drift av Allmän kollektivtrafik inom trafikområde Ragunda. Trafikens omfattning uppgår till 14 ordinarie fordonsomlopp och drygt 600 000 vagnkilometer årligen. Kontraktet sträcker sig till tidtabellskiftet i december 2023, med möjlighet till 1 + 1 års förlängning. Om en sådan förlängning avser att nyttjas ska överenskommelse mellan parterna om detta ske senast 18 månader i förväg.
Den regionala trafiken inom trafikområde Ragunda samverkar med linje 30 (Hammarstrand – Bispgården – Sundsvall) och linje 40 (Östersund – Sollefteå – Örnsköldsvik) och skapar på så sätt goda möjligheter för interregionala resor. De upphandlade kontrakten gällande linje 30 & 40 gäller till och med december 2024. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten inom Västernorrland utreder i dagsläget vilket trafikutbud man avser att upphandla efter december 2024.
I syfte att kunna genomföra en tydlig upphandling gällande trafikområde Ragunda, där vi har större kunskap gällande trafikutbudet längs med linje 30/40, föreslås att befintligt avtal förlängs med ett år.Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden beslutade i oktober 2020, § 141, att ingå i ett nytt partnerskap, Mittstråket, under perioden 2021-2027 tillsammans med kommuner längs stråket och Region Västernorrland. Samarbetet handlar om att åstadkomma samhandling kring transportinfrastrukturfrågor i stråket. Partnerskapet har överenskommit om att ha en kanslifunktion som finansieras som en medlemsavgift av respektive organisation. Kostnaden fördelas utifrån befolkningsnyckel. Medlemsavgiften för Region Jämtland Härjedalen under 2021 är 169 000 kronor. Beslut om finansiering tas årligen inför kommande verksamhetsår.
Vid Partnerskapet Mittstråkets styrgruppsmöte den 1 oktober 2021 beslutades att räkna upp medlemsavgifterna med 2 % till 2022 för att täcka lönekostnadsuppräkningar för kanslifunktionen. För Region Jämtland Härjedalen innebär detta en höjning med 3 380 kronor för 2022 jämfört med föregående år.Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen är en av grundarna till Fellesrådet för Jämtland Härjedalen och Trøndelag, som är en plattform för gränsöverskridande samarbete mellan Region Jämtland Härjedalen, Tröndelag Fylkeskommun och Naboer AB. För sitt ändamål är Fellesrådet för närvarande inne i en etableringsfas. Själva Fellesrådets form utgörs av en ideell förening som drivs med stöd av ett avtal med Naboer AB, som svarar för föreningens administration och övrig förvaltning. Tröndelags Fylkeskommun och Region Jämtland Härjedalen biträder med tjänstepersonstöd i nödvändig utsträckning.
Avsikten är att Fellesrådet ska arbeta som en gränskommitté i enlighet med Nordiska Ministerrådets (NMR) direktiv och regelverk. Förhandlingar med NMR pågår för att uppnå detta syfte. Emellertid är förhandlingarna inte avslutade och resultatet är avgörande för utfallet av ekonomiskt stöd för Fellesrådets verksamhet från Nordiska Ministerrådets anslag till Gränskommittéer.
Vid Fellesrådets styrelsemöte den 25 september 2021 fastställdes en budget för verksamhetsåren 2021 och 2022 enligt följande, där bidraget från NMR är en preliminär summa.
Budgeten är i SEK och inklusive eventuell moms.Intäkter
2021
2022
Medlemsavgift Region Jämtland Härjedalen
150 000
250 000
Medlemsavgift Tröndelag Fylkeskommun
250 000
450 000
Medlemsavgift Naboer AB (arbetsinsats)
100 000
100 000
Nordiska ministerrådet (NMR)
288 000
576 000
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Samling Näringsliv har inkommit med en begäran om ett Letter of Support för sin medverkan i Europeiska unionens investeringsfrämjande program för Europeiska Digitala InnovationsHubbar (EDIH). Förutsättningarna är att medverkan i EU:s Digitaliseringsprogram fordrar ett samspel mellan tillväxtansvarig region och företagens samarbetsorganisationer – i detta fall Samling Näringsliv.
Samling Näringsliv har för avsikt att bidra till att en eller fler Europeiska Digitala Innovations Hubbar (EDIHer) etableras med förutsättningar att kunna kanalisera investeringsstöd för digitalisering till företag i Jämtland Härjedalen. EDIHer etableras efter ett urvals- och meriteringsförfarande bland 15 initiativ i Sverige, som kommer att kunna konkurrera om 3-6 fullvärdiga EDIHer. Eventuellt kan meriterade initiativ tilldelas ett Seal of Excellence, som meriterar för tillgång till de resurser som EU-kommissionen av satt till ett investeringsfrämjande program, benämnt EU Digital, som omfattar många miljarder Euro.
Det Letter of Support som Samling Näringsliv efterfrågar syftar till att visa på relevansen och förankringen hos den eller de EDIH-initiativ med bäst förutsättningar att bidra med resurser och kompetens till digitaliseringen av regionens näringsliv. Den avser att visa på förankringen i regionens näringsliv, liksom stödet frän Region Jämtland Härjedalen för sitt ändamål. Därigenom så bedöms de utvalda EDIH-initiativens chanser att prioriteras i urvalet att öka.
I beredningen av begäran om Letter of Support för EDIH-medverkan så noteras att anspråket stöds av aktuella regionala styrdokument och prioriteringar, i synnerhet prioriteringen av styrkeområdet Digitala Lösningar i Region Jämtland Härjedalens Program för Smart Specialisering.
Ett motsvarande Letter of Support har utfärdats av Region Jämtland Härjedalen till förmån för tillverkande industrin i regionen, ställt till IUC Z-GROUP AB, efter begäran (RUN/434/2021).Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
-
Klockarfjällets Vy 10 AB, 556839-5528, (”Bolaget”) har beviljats regionalt investeringsstöd. Den 14 december 2018 beviljades Bolaget 6 200 000 kronor. Den 19 mars 2020 togs slutligt beslut i ärendet, vilket fastställde det beviljade stödet till 5 749 912 kronor. Pantbrev om 3 100 000 kronor i Vemdalens Kyrkby 78:48 togs ut som säkerhet för stödet.
Den 28 maj 2021 inkom Bolaget med begäran om återbetalning av stöd via mejl till ansvarig handläggare. Bolaget fick information att stöd ej frivilligt kan återbetalas och att gällande villkor för stödet ska följas. 31 augusti 2021 inkom skrivelser att Bolaget frivilligt önskar återbetala erhållet stöd.
Avgörande för besluten om regionalt investeringsstöd var att Bolaget i ansökan uppgav att de hade för avsikt att bedriva turistisk kommersiell uthyrnings-verksamhet i Vemdalsskalet i Härjedalens kommun, genom att hyra ut varma bäddar (korttidsuthyrning), under en tid om 15 år räknat från datum för slutligt beslut. Vidare intygade Bolaget att fastigheten skulle ägas av Bolaget under minst samma tidsperiod. Detta formaliseras i avsiktsförklaring som Bolaget lämnar i samband med ansökningstillfället, samt genom särskilda villkor för stödet som gäller för besluten.
Den 26 juni 2021 sålde Bolaget fastigheten Vemdalens Kyrkby 78:48, där verksamheten bedrevs, till Klockarfjällets Fastighetsförvaltning AB, 559311-7574, och den 7 juli 2021 såldes fastigheten vidare till en bostadsrättsförening, Bostadsrättsföreningen Klockarporten, 769628-9847, utan tillstånd från Region Jämtland Härjedalen (”Regionen”).
Enligt §47 1 och 2 p, förordningen 2015:211 är mottagaren av ett stöd återbetalningsskyldig i fem år från den dag hela stödet betalats ut om;
1. syftet med stödet inte uppnås,
2. någon väsentlig del av verksamheten läggs ned eller någon väsentlig förändring direkt eller indirekt inträffar i äganderätten eller förfoganderätten till rörelsen eller till sådana tillgångar i rörelsen som är av betydelse för verksamheten.
Enligt §51 ska ränta tas ut enligt räntelagen (1975:635), om en stödmottagare inte är berättigad till ett stödbelopp och detta ska återbetalas.
Region Jämtland Härjedalens skäl för återkrav är att Bolaget har sålt fastigheterna till en bostadsrättsförening och därmed har en sådan ägarförändring skett som är av betydelse för verksamheten. Till följd därav används stödet för ett annat syfte än vad som var avsett med stödet, det vill säga det används inte längre till att hyra ut varma bäddar (korttidsuthyrning).
Återkrävs stödet finns möjlighet att även fatta beslut om att lämna tillbaka ställd säkerhet för stödet vid återbetalning från stödmottagaren, då säkerheten inte i sådana fall längre behövs.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Klockarfjället Fritid och Rekreation AB, 556823-3570, (”Bolaget”) har beviljats regionalt investeringsstöd. Den 4 april 2017 beviljades Bolaget 6 175 000 kronor. Den 27 mars 2019 togs slutligt beslut i ärendet, vilket fastställde det beviljade stödet till 5 554 794 kronor. Pantbrev om 1 550 000 kronor i Vemdalens Kyrkby 52:14 samt pantbrev om 1 550 000 i Vemdalens Kyrkby 52:15 togs ut som säkerhet för stödet.
Den 28 maj 2021 inkom Bolaget med begäran om återbetalning av stöd via mejl till ansvarig handläggare. Bolaget fick information att stöd ej frivilligt kan återbetalas och att gällande villkor för stödet ska följas. 31 augusti 2021 inkom skrivelser att Bolaget frivilligt önskar återbetala erhållet stöd.
Avgörande för besluten om regionalt investeringsstöd var att Bolaget i ansökan uppgav att de hade för avsikt att bedriva turistisk kommersiell uthyrnings-verksamhet i Vemdalsskalet i Härjedalens kommun, genom att hyra ut varma bäddar (korttidsuthyrning), under en tid om 15 år räknat från datum för slutligt beslut. Vidare intygade Bolaget att fastigheterna skulle ägas av Bolaget under minst samma tidsperiod. Detta formaliseras i avsiktsförklaring som Bolaget lämnar i samband med ansökningstillfället, samt genom särskilda villkor för stödet som gäller för besluten.
Den 5 maj 2021 sålde Bolaget fastigheterna Vemdalens Kyrkby 52:14 och 52:15, där verksamheten bedrevs, till Klockarfjällets Fastighetsförvaltning i Sverige AB, 559250-6298, och den 5 maj 2021 såldes fastigheterna vidare till en bostadsrättsförening, Bostadsrättsföreningen Övre Fjällporten, 769631-0734, utan tillstånd från Region Jämtland Härjedalen (”Regionen”).
Enligt §47 1 och 2 p, förordningen 2015:211 är mottagaren av ett stöd återbetalningsskyldig i fem år från den dag hela stödet betalats ut om;
1. syftet med stödet inte uppnås,
2. någon väsentlig del av verksamheten läggs ned eller någon väsentlig förändring direkt eller indirekt inträffar i äganderätten eller förfoganderätten till rörelsen eller till sådana tillgångar i rörelsen som är av betydelse för verksamheten.
Enligt §51 ska ränta tas ut enligt räntelagen (1975:635), om en stödmottagare inte är berättigad till ett stödbelopp och detta ska återbetalas.
Region Jämtland Härjedalens skäl för återkrav är att Bolaget har sålt fastigheterna till en bostadsrättsförening och därmed har en sådan ägarförändring skett som är av betydelse för verksamheten. Till följd därav används stödet för ett annat syfte än vad som var avsett med stödet, det vill säga det används inte längre till att hyra ut varma bäddar (korttidsuthyrning).
Återkrävs stödet finns möjlighet att även fatta beslut om att lämna tillbaka ställd säkerhet för stödet vid återbetalning från stödmottagaren, då säkerheten inte i sådana fall längre behövs.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
I januari 2021 beslutade Kulturrådet om ett samlat statsbidrag till Region Jämtland Härjedalen om 35 072 000 kronor inom ramen för Kultursamverkansmodellen, och regionala utvecklingsnämnden beslutade om fördelningen till regionala verksamheter i februari, § 10.
I maj beslutade Kulturrådet, mot bakgrund av pandemin, om en tillfällig förstärkning av 2021 års statsbidrag om totalt 17 188 000 kronor som regionala utvecklingsnämnden fördelade till verksamheter inom samverkansmodellen i juni, § 106. Den 30 september beslutade Kulturrådet att ändra sitt tidigare beslut och fördela ytterliga förstärkningsmedel till regionerna. Region Jämtland Härjedalen erhåller genom detta 575 000 kronor att fördela enligt Kulturrådets villkor. Av detta ska Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans erhålla 45 300 kronor enligt utslagen fördelning. Tidigare äskanden ligger till grund för resterande fördelning som sker procentuellt utifrån förstärkningen i juni. Den tillfälliga förstärkningen syftar till att nå Kulturrådets utpekade områden gällande utveckling och omställning, samverkan, intäktsbortfall eller framskjuten ordinarie verksamhet, tillfälligt ökade utgifter samt övriga verksamhetsrelaterade tillfälliga insatser enligt kulturplanen.-
103kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalens ansökan om statligt stöd för 2022 utgår från målen i Kulturplan för Region Jämtland Härjedalen 2019–2022 (RUN/363/2017) samt den statliga förordningen gällande Kultursamverkansmodellen (2010:2012). Regionens ambitioner och insatser tar sin utgångspunkt i regionala utmaningar och kulturens breda samhällsuppdrag där kommunernas kulturutbud utgör basen och de regionala kulturverksamheterna kompletterar och bidrar till en kulturell hållbar regional infrastruktur. Kultursamverkansmodellen innebär att genom dialog och samverkan mellan lokal, regional och statlig nivå skapa bästa förutsättningar för kulturlivets utveckling i hela landet. En utmaning som regionen delar med övriga regioner i norr, är att överbrygga demografiska och geografiska avstånd, utveckla en hållbar kulturell infrastruktur och förmera ett kvalitativt kulturutbud på jämlika villkor. Pandemin har inneburit större utmaningar att anpassa, förändra och utveckla verksamheten så att fler kan vara delaktiga i kulturlivet. Regionen lägger därför fortsatt vikt vid kulturverksamhet som breddar deltagandet, ökar tillgängligheten?och skapar förutsättningar för kvalitet och förnyelse.
Region Jämtland Härjedalens ansökan till Kulturrådet för 2022 omfattar totalt 46 790 000 kronor varav en statlig uppräkning om 2,6% av 2021 års statsbidrag, en generell förstärkning om 4 763 000 kronor enligt 2021 års beslut om tillfälligt verksamhetsbidrag från Kulturrådet, en särskild förstärkning om 3 508 000 kronor för angelägna insatser enligt ansökan samt ett stöd för administration av modellen. Den preliminära regionala kulturbudgeten för 2022 (inklusive Östersunds kommuns anslag till Jamtli) uppgår till 62 788 000 kronor.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Gällande samarbetsavtal med Östersunds kommun avseende Stiftelsen Jamtli beslutades av regionfullmäktige i november 2019, § 141, och löper parallellt med uppdragsavtal Stiftelsen Jamtli, Jamtlis strategiplan och den regionala kulturplanen. Uppdragsavtalet ligger även till grund för årsavtal med Jamtli. Regionfullmäktige beslutade i juni, § 93, att säga upp gällande uppdragsavtal från sista december 2022, samt att ge regionala utvecklingsnämnden i uppdrag att ta fram förslag till nytt uppdragsavtal för perioden 2023–2026. Processen med nytt uppdragsavtal förs i dialog mellan regionen, kommunen och Jamtli. Därefter kommer dialog att erbjudas övriga två stiftare, Heimbygda och Jämtlands läns konstförening.
Samarbetsavtalet mellan Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun reglerar ansvar och kostnadsfördelning mellan parterna samt anger att beslut avseende nyinvesteringar och större underhållsinvesteringar ska föregås av gemensam beredning. Avtalet anger även riktlinjer för tillsättande av ledamöter i stiftelsens styrelse, anpassning till administrativa system, information och redovisning från stiftelsen. Om samarbetsavtalet inte sägs upp från endera parten senast ett år före avtalets utgång så förlängs det utan vidare åtgärd med ett år. Samarbetsavtalet kan förlängas med högst tre år. Med utgångspunkt i ett nytt uppdragsavtal samt en ny regional kulturplan för åren 2023-2026 så bör det beslutas om ett nytt samarbetsavtal som följer samma tidsperiod. Dessutom finns skäl att lägga till vissa skrivningar avseende ansvaret för procentuell uppräkning av verksamhetsbidraget.
Förslag till nytt samarbetsavtal beräknas kunna behandlas av regionala utvecklingsnämnden senast i september 2022.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
507kb Ladda ner dokument
-
571kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
600kb Ladda ner dokument
-
600kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
863kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
483kb Ladda ner dokument
-
374kb Ladda ner dokument
-
646kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
470kb Ladda ner dokument
-
532kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
595kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
551kb Ladda ner dokument
-
570kb Ladda ner dokument
-
820kb Ladda ner dokument
-
402kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
479kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
520kb Ladda ner dokument
-
516kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
-
Protokoll regionens samverkansråd: 2021-09-13, 2021-10-04
Protokoll regionala utvecklingsnämndens utskott för kollektivtrafikfrågor: 2021-09-23
Samtliga protokoll finns tillgängliga via https://meetingsplus.regionjh.se/overview
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
399kb Ladda ner dokument
-
631kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
949kb Ladda ner dokument
-
628kb Ladda ner dokument
-
374kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
830kb Ladda ner dokument
-
703kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
381kb Ladda ner dokument
-