Möte 2018-03-27
-
2
Val av justerare och tid för justering
-
Enligt reglemente för regionala utvecklingsnämnden har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare.
-
- Rapport från elever vid Wargentinskolan angående länets utveckling
-
- Läget i organisationen
- Överenskommelsen med kommunerna
- Uppföljning utifrån Östersunds kommuns beslut gällande Stadsbussarna
-
6
Information från regionens samverkansråd
-
- Öppen Arena
-
Enligt regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan för 2018 ska aktuellt läge för nämndens fattade beslut redovisas två gånger per år; i mars och i oktober.
I bilagd redovisning, Uppföljning av regionala utvecklingsnämndens fattade beslut, finns en sammanställning av de beslut som leder till åtgärd och där förvaltningschef getts särskilda uppdrag. Ansökningar om företagsstöd, svar på remisser, informationsärenden och dylikt redovisas inte.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan för 2018 ska arbetet med det regionala kompetensförsörjningsarbetet följas upp vid nämndens sammanträde i mars.
Uppföljningen innehåller de mål enligt RUN:s verksamhetsplan som finns för verksamheten, måluppfyllelse samt planerade åtgärder för att nå målen.
Området regional kompetensförsörjning har också uppdrag från andra håll, tex från kommunerna och från Villkorsbrevet. Även dessa kommenteras i uppföljningen.-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har fått möjlighet att yttra sig över Mittnordenkommitténs nya strategiska inriktning där gränskommittén föreslås bli en gränsbrytande arena för lärande, samverkan och påverkan om balanserad utveckling mellan land och stad.
Yttrandet ska vara Mittnordenkommittén tillhanda senast den 13 april 2018.-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss: Betänkandet Ett land att besöka - En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)
Region Jämtland Härjedalen har fått slutbetänkandet ”Ett land att besöka - En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring”, SOU 2017:95, på remiss. Remissvar ska ha kommit in till Näringsdepartementet senast den 6 april 2018.
Regeringen fattade i oktober 2016 beslut om att tillsätta en utredning med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring. Utöver huvuduppdraget att föreslå en samlad politik har det ingått i utredningens uppdrag att kartlägga besöksnäringens behov, utmaningar och hinder för en hållbar utveckling på följande områden, och därefter föreslå konkreta insatser och möjliga förenklingar och som kan mobilisera andra aktörers insatser:
– digitalisering inklusive digital tillgänglighet
– forskning och innovation
– kompetensförsörjning, kompetensutveckling
– trafikutbud i befintlig infrastruktur rörande besöksnäringen
– nyttjande av exempelvis stads-, natur- och kulturmiljöer
– sysselsättning
– företag inom naturturism samt kulturturism
– data och statistik.
Region Jämtland Härjedalen ställer sig bakom förslaget om att det behövs en samlad politik för besöksnäring och det nya övergripande målet som förslås vara ”att öka besöksnäringens och turismens bidrag till hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i hela landet.” samt visionen ”2030 är svenska besöksupplevelser hållbara, globalt konkurrenskraftiga och innovativa, turism är högt värderat av svenska invånare och besöksnäringen attraktiv att verka inom som företagare och anställd.” antas och att arbetet med en ny nationell strategi kommer igång. Det är också väldigt viktigt att denna strategi arbetas fram genom en bred ansats av flera sektorer och där regioner och kommuner får delaktighet och inflytande i process och slutresultat.
Syftet med utredningen är att ge regeringen underlag för att stärka besöksnäringen som export- och jobbmotor i hela landet. Detta anser Region Jämtland Härjedalen är viktigt, då besöksnäringen är ett av Jämtland Härjedalens viktigaste näringslivsområden som behöver än bättre förutsättningar till att utvecklas långsiktigt hållbart och att företagen samt destinationerna fortsatt utvecklas konkurrenskraftigt. Besöksnäringen är komplex och innefattas av flera näringar, men även civilsamhället är viktig utifrån att många reseanledningar bedrivs av ideella krafter. Här har även offentlig sektor i form av stat, region och kommun viktiga funktioner inom just skapande av förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling där besöksnäringen blir involverad i samhällsplaneringen. Såsom exempelvis samhällsplanering av infrastruktur, samhällsservice, kompetensutveckling, offentlig medfinansiering, genom den myndighetsutövning som bedrivs. Det är viktigt att bygga samhällsstrukturer som skapar förutsättningar för besöksnäringens fortsatta utveckling. Det är angeläget att samordna besöksnäringens olika krafter och skapa plattformar för samhällsentreprenörskap och sociala innovationer. Detta remissvar kommer göra nedslag främst i de delar av utredningen som berör det regionala- och kommunala perspektivet.-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
381kb Ladda ner dokument
-
-
2014 antog Regionförbundet i Jämtlands län dokumentet Allmänna villkor för stöd till projekt. De allmänna villkoren har nu reviderats i syfte att förtydliga informationen och förenkla tolkningen både för stödmottagare och vid handläggningen av projektstöd. Nedan beskrivs huvuddragen i förändringarna.
Justeringar- Avsnitt som gäller den ekonomiska slutredovisningen fanns tidigare under kapitel två och har nu flyttats till kapitel fem för att följa ett projekts kronologiska ordning.
- Uppdatering av avsnittet som handlar om principerna i Lagen om offentlig upphandling (LOU).
- Uppdatering av vilka kostnader som inte är stödberättigade.
Tillägg- I kapitel fem har ett avsnitt lagts till som handlar om Insyn och platsgranskning.
- I kapitel sju Kommunikation har ett förtydligande lagts till gällande logotypexponering vid extern kommunikation.
Borttag- Information om utbetalning av stöd har renodlats till avsnitt 2.1.
Utöver ovanstående har smärre redaktionella justeringar, borttag och tillägg gjorts.-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
13
Medfinansiering till projektet ”Besöksmål för lärande inom natur-teknik-innovation och hållbarhet”
Stiftelsen Jamtli har inkommit med ansökan om 432 850 kronor i medfinansiering till projektet ”Besöksmål för lärande inom natur-teknik-innovation och hållbarhet”. Projektet sträcker sig från 15 augusti 2018 till och med 14 augusti 2021. Övrig medfinansiering kommer från SAAB, Sparbanksstiftelsen, Stiftelsen Jamtli och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Projektets aktiviteter riktar sig till en bredd av olika besöksmålsaktörer i länet som är verksamhet inom lärande-/kunskapsturism med inriktning mot natur, teknik, hållbarhet och innovation. Samtliga har också fokus på kulturarv. Ansatsen i projektet bygger på turismforskning som visar ökat intresse för så kallad ”learning-based-tourism” och att trenden går mot ”sightseeing” till ”sightdoing”. Syftet är att stödja utvecklingen av deltagande besöksmåls produkter, marknadsföring, affärsmodell och driftsform. Insatserna bedöms bidra till att länets besöksnäring stärks i linje med det regionala tillväxtprogrammets målsättningar kring fler besökare, ökad året-runt-turism, ökat antal besökare på kultur- och kulturarvsbaserade besöksmål samt samverkan mellan företag. De besöksmål som är deltagare i projektet ligger i de mer glesa delarna av länet och därmed blir spridningseffekten av projektets resultat god.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har ansökt om 307 370 kronor i medfinansiering till förstudieprojektet ”Digital kompetens i näringslivet”. Förstudien avser att ligga till grund för ett efterföljande huvudprojekt med finansiering ur Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Region Jämtland Härjedalen har tidigare medfinansierat utbyggnad av bredbandsnätet, vilket har skapat grundförutsättningar för företag även i glesa delar av länet att skapa nya affärsmöjligheter och effektivisera verksamheten genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Nya former av kommersiell verksamhet och service kan växa fram tack vare dessa nya förutsättningar. Förstudieprojektet ska utreda hur behovet av insatser för högre nyttjande av IT-tjänster i länets företag ser ut, samt mobilisera aktörer inför en framtida ansökan om huvudprojekt som stöttar företag i den digitala transformationen.
Den regionala utvecklingsstrategin för länet framhåller att olägenheter med långa avstånd till arbete, studier och service ska minska genom ett högt nyttjande av IT i länet. Samma logik gäller för näringslivets utveckling, där olägenheter med långa avstånd till kunder, leverantörer och andra samarbetspartners kan minska genom ett högre nyttjande av IT. Ingångsvärdet i förstudieprojektet är att den digitala mognaden och kompetensen inom näringslivet i länet behöver stärkas. Studier visar att små och medelstora företag har sämre förutsättningar och förmåga att nyttja digitaliseringens möjligheter, vilket gör satsningen extra angelägen i vårt län med en företagsstruktur där denna typ av företag dominerar.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Tillgänglighet.-
113kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
15
Medfinansiering till projektet ”Strategisk Utveckling Industriföretag i Jämtland Härjedalen – STRUT”
IUC Z-Group AB har inkommit med ansökan om 5 600 000 kronor i medfinansiering till projektet ”Strategisk Utveckling Industriföretag i Jämtland Härjedalen – STRUT”. Projektet startar 1 juli 2018 och sträcker sig till 30 juni 2021. Stödsökande organisation finansierar 675 000 kronor och resterade finansiering söks från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Projektet syftar till att stärka konkurrenskraften i länets industrisektor. Detta ska uppnås genom insatser som riktar sig direkt till tillverkande och tillverkningsnära företag där företagen genom coacher och konsulter får stöd i strategiarbete. Projektet inleds med insiktsseminarier och kartläggningsintervjuer där företagens behov, styrkor och utvecklingspotential identifieras. Därefter tas handlingsplaner fram till de företag som går vidare i processen och avslutningsvis kopplas konsultstöd in som hjälper företaget i genomförandefasen. Projektet inkluderar även insatser för breddad rekrytering inom industrisektorn.
Projektet bedöms bidra till ökat förädlingsvärde och produktivitetsutveckling i länets industriföretag. Det styr mot målsättningen att fler företag säljer på en marknad utanför länet.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
BioFuel Region BRF AB har inkommit med ansökan om 1 402 000 kronor i medfinansiering till projektet ”Stolpe in för Stad och Land Mellersta Norrland”. Detta är ett samverkansprojekt över länsgränsen som ska pågå från 1 augusti 2018 till och med 30 november 2021 och bland övriga medfinansiärer finns exempelvis Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Västernorrland.
Projektet bygger på resultatet av förstudier som genomfört i länen och ska bidra till att skapa en fullgod publik laddinfrastruktur i Mellersta Norrland. Målet ska uppnås genom dialogmöten och kunskapshöjande informationsinsatser riktade mot aktörer såsom fastighetsägare av flerbostadshus, bilhandlare, elnätsägare och laddoperatörer. Projektet finansierar inte investeringen i laddstolpar, utan innehåller åtgärder som sprider information om aktuella investeringsstöd. Det inkluderar även utformning och spridning av informationsmaterial som ska inspirera fler att använda laddbara bilar.
Den regionala utvecklingsstrategin för Jämtlands län ställer upp det övergripande målet om ett fossilbränslefritt län. En utbyggd laddinfrastruktur och fler användare av elbilar i länet bidrar till denna måluppfyllelse. Projektet har även nära koppling till satsningen på ”VM-regionen Jämtland Härjedalen är världsklass!” som inkluderar att det ska finnas en väl utbyggd infrastruktur för laddning av elbilar. Projektet bedöms även generellt bidra till att stärka turismnäringen och specifikt till att förbättra förutsättningar för turister att ta sig till länets turistdestinationer på ett hållbart sätt.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, insatsområde Tillgänglighet.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening har inkommit med ansökan om 222 519 kronor i medfinansiering till förstudieprojektet ”Morgondagens medarbetare”. Studien ska genomföras under 2018.
Den regionala utvecklingsstrategin lyfter besöksnäringen som en tillväxtmotor. Besöksnäringen i länet beräknas behöva rekrytera 1500-2000 nya medarbetare under åren fram till 2030. Kompetensförsörjningsfrågan är således en viktig strategisk utvecklingsfråga för näringen. Syftet med projektet är att ta fram underlag som visar vilka åtgärder som behöver vidtas för att möta framtidens utmaningar med rekrytering och kompetensutveckling. Arbetet sker i nära samverkan med företag och näringslivsaktörer.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud.Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
-
Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening (JHT) har inkommit med ansökan om 1 411 995 kronor i medfinansiering till projektet ”Den digitala transformationen”.
JHT:s nya uppdrag har renodlats och organisationen ska arbeta med strategiska och strukturella frågor på branschnivå som de enskilda destinationerna och företagen inte bör eller kan driva enskilt. Här ingår bland annat frågor som handlar om kommunikation mot branschaktörer, samt insatser som övergripande mobiliserar och utvecklar näringen avseende kommunikationsfrågor. I föreliggande projekt ska JHT stärka de mindre destinationernas/besöksmålens förmåga att lyckas med marknadskommunikationen med fokus på digitala kanaler. Projektet innehåller aktiviteter för trend- och omvärldsbevakning, kompetensutvecklingsinsatser riktade mot företag samt utveckling av nya arbetsformer och nätverk för kommunikationsarbete.
Åtgärderna bedöms bidra till att deltagande turistföretag på ett bättre sätt når ut med sina erbjudanden till kunder utanför länet, vilket får effekten att fler personer besöker länet.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
-
19
Medfinansiering till projektet ”Affärsdrivande multiarena – Hållbar samverkan för internationell konkurrenskraft”
Destination Funäsfjällen AB har inkommit med ansökan om 6 300 000 kronor i medfinansiering till projektet ”Affärsdrivande multiarena – Hållbar samverkan för internationell konkurrenskraft”. Projektet sträcker sig från 9 juni 2018 till och med 31 december 2020. Projektet har 5 000 000 kronor i privat medfinansiering från det lokala näringslivet.
Genom projektet ska destinationen ta fram en ny affärsmodell för underhåll och drift av ledsystemet, iordningsställa ett nytt och för destinationen enhetligt skyltsystem, investera i spår, leder och broar för skoter, längd, vandring, cykel, paddling och ridning, se över och revidera markägaravtal samt genomföra insatser för samverkan och affärsutveckling som skapar nya produkter relaterade till spår- och ledsystemet. Den lokala förankringen för projektet är god i såväl näringslivet som ideell sektor och förarbetet har skett inom ramen för förstudieprojektet Spår och Leder Funäsfjällen med finansiering från Leader, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
De åtgärder som projektet finansierar bedöms vara avgörande för den strategiska utvecklingen av destinationen. Hållbarhetsperspektivet är centralt i projektet som ska bygga ett ledsystem som klarar belastningen av intensiv turism samtidigt som viktiga kultur- och naturvärden bevaras och värnas. Projektet styr mot målsättningen att öka antalet besökare till länet och utveckla året-runt-turism.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Lundstams Återvinning AB har den 22 december 2017 inkommit med en ansökan om företagsstöd för byggnadsinvesteringar och maskininvesteringar. Investeringen är del av en satsning på ny robotlinje för att kunna förädla nya material, kvalitetssäkra befintligt material och hitta nya kunder. Den totala investeringen beräknas uppgå till 24 998 687 kronor.
Den planerade investeringen stämmer väl överens med gällande prioriteringar i länets regionala utvecklingsstrategi och regionala tillväxtprogram, varför ansökan prioriteras. Bolaget har en upprättad jämställdhetsplan, lönekartläggning och strävar efter en jämlik arbetsplats. Bolaget har även ett genomtänkt miljöarbete med bland annat ISO certifiering.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Jämtland Härjedalen har erhållit kallelse till årsstämman för Almi Företagspartner Mitt AB. Stämman hålls den 18 april kl. 11.00 – 12.00 och platsen är Almis kontor i Sundsvall, Fredsgatan 3.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Ann-Marie Johansson med ombudsersättare Eva Hellstrand.
I bifogat material till kallelsen framgår det av årsredovisningen (ej granskat av revisor vid utskicket) att verksamhetsåret 2017 har haft intäkter om 28 675 tkr och kostnaderna har uppgått till 29 490 tkr, vilket resulterar i ett underskott om 815 tkr. Finansiella poster visar på ett överskott om 14 tkr vilket innebär att årets resultat för Almi är ett underskott om 801 tkr. Resultatet följer den planering som moderkoncernen och ledningen för bolaget har för att minska det fria egna kapitalet i företaget. Det egna kapitalet minskar från 17 781 tkr till 16 980 tkr. Målsättningen för det fria kapitalet i bolaget är att ha en nivå som klarar 3-6 månaders driftskostnader. Vid årsskiftet motsvarar Almi Företagspartner Mitt ABs fria egna kapital 7,1 månaders drift.
I den rapport om måluppfyllelse som medföljer kallelsen framgår det att Almi i princip når uppsatta mål och att företagets verksamhet därmed levererar de verksamhetsmål som eftersträvats.Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
951kb Ladda ner dokument
-
-
22
Fördelning av statsbidrag till regional kulturverksamhet för år 2018 inom ramen för kultursamverkansmodellen
Region Jämtland Härjedalen har ansvaret att fördela vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet enligt förordningen (2010:2012). Kulturplan för Region Jämtland Härjedalen 2015-2018 är styrande för utformningen av verksamheten. Region Jämtland Härjedalen är mottagare av statsbidraget och ansvarar för att bidragsgivningen främjar en god tillgång för länets invånare till professionell teater-, dans- och musikverksamhet, museiverksamhet - och museernas kulturmiljöarbete, biblioteksverksamhet och läs- och litteraturfrämjande verksamhet, professionell bild-och form verksamhet, regional enskild arkivverksamhet, filmkulturell verksamhet och främjande av hemslöjd.
Regionens bidrag till sju kulturområden inom kultursamverkansmodellen uppgår 2018 till 55 318 tkr. Kulturrådets beslut 2018 om statsbidrag till regionen inom samverkansmodellen uppgår till totalt 31 441 tkr. Beslutet innebär en ökning av bidraget med 2 401 tkr, där 2 025 tkr är en förstärkning utöver pris och löneomräkning. Föreliggande förslag till beslut om slutlig fördelning av de statliga verksamhetsmedlen utgår från angivna prioriteringar i ansökan. 2018 läggs tyngd vid breddat kulturellt deltagande, att tillvarata digitaliseringens möjligheter samt tillgängliggöra kulturutbud av hög kvalitet. Statlig förstärkning med 1 000 tkr inom anslaget går till utveckling av Nationalmuseum Norr som strategisk satsning inom bild-och formområdet samt 950 tkr till att öka utbud och tillgänglighet till biblioteksverksamhet i regionen. Regionens slutliga fördelning av medlen ska redovisas för Kulturrådet senast den 31 mars-18. Inom område scenkonst ska särskilt redovisas hur de 759 300 kr i kvalitetsförstärkande medel fördelats. Senast den 17 maj 2019 ska en kvantitativ och kvalitativ redovisning ske i enlighet med Kulturrådets riktlinjer.-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen är regional kollektivtrafikmyndighet (RKM) enligt lagen om regional kollektivtrafik (SFS 2010:1065). Fr o m december 2019 ska ett nytt trafikavtal finnas för allmän kollektivtrafik på linje 46. Region Jämtland Härjedalen, i egenskap av RKM, har att besluta om allmän trafikplikt för linje 46 Mora-Sveg-Östersund.
Den allmänna kollektivtrafiken som är aktuell för upphandling är linjetrafik linje 46 Mora-Sveg-Östersund, trafiken bedrivs i dag med buss.
Omfattning i innevarande trafikavtal är 608 000 vkm/år och 9 883 000 kr för 2017. Den statliga medfinansieringen uppgår till 2 460 000 kr/år. Den totala biljettintäkten var 4 400 000 kr 2017.
2017 gjordes 69 800 resor på linjen. I genomsnitt är det 37 resenärer/tur. Resandet är minst på lördagar. På linjen är dryga 50 % interregionala resor enligt Trafikverkets definition, d v s resan är längre än 100 km, passerar en länsgräns eller två kommungränser.
Trafikutbudet, med få och långa turer är anpassat för tåganslutningsresor, serviceresor och veckopendling. Det är också den trafik som staten har ett ansvar för att medfinansiera. På delsträckor förekommer arbets- och skolpendling, för det behovet finns regionala linjer med tätare turutbud.
Trafikverket konstaterar i sin utredning ”Tågtrafik Mora-Östersund” (publicerades 2018-02-09, RUN/507/2017) att tågtrafik skulle ge en högre kostnad än busstrafik och vidare att tillgänglighetsförbättringarna är relativt små. Restiden är kortare med tåg, men bussgods upphör och det innebär att restiderna med buss också kommer att bli kortare. Trafikverkets bedömning är att en upphandling av tågtrafik tar mycket längre tid än den tid som står till buds.-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
670kb Ladda ner dokument
-
700kb Ladda ner dokument
-
-
24
Kompletterande frågor från regionstyrelsen angående intresseanmälan fordonsanskaffning Norrtåg AB
Norrtåg AB har i november 2017 inkommit med underlag för ett inriktningsbeslut till Norrtåg ABs samtliga ägare och finansiärer gällande en intresseanmälan för fordonsanskaffning. Ärendet behandlades av utskottet för infrastruktur i december 2017, och kompletterades därefter med ett förklarande PM Frågor kring Norrtåg 2.0.
Regionala utvecklingsnämnden behandlade ärendet 2018-01-30, § 13, och föreslog då regionfullmäktige följande:
Region Jämtland Härjedalen ställer sig bakom Norrtåg AB:s intresseanmälan om utökad fordonsflotta.
Regionstyrelsen behandlade ärendet den 28 februari 2018, § 65, och beslutade då följande:
Regionstyrelsen ber regionala utvecklingsnämnden om följande kompletteringar:- Hur ser tidplanen ut mellan intresseanmälan och bindande beslut om trafik och finansiering så regionfullmäktige kan hantera slutligt ställningstagande
- Avser kostnaden 7,7 mkr enbart åtgärderna för linjen Sundsvall-Storlien
- Hur påverkas Region Jämtland Härjedalens kostnader om de andra länen beslutar om trafikutveckling inom sina län enligt förslaget, eftersom finansieringen anges som andel av Norrtågs kostnader
- Hur ser regionala utvecklingsnämnden på möjligheterna att utifrån regionens ekonomiska läge prioritera denna ökade kostnader inom nämnden egna budgetram
Dessa kompletteringar ska återkomma till regionstyrelsen så att ärendet kan hanteras vid regionfullmäktige i april.
Ovanstående frågor har besvarats i PM Norrtåg AB intresseanmälan fordonsanskaffning - svar på frågor från regionstyrelsen samt tillhörande Bilaga – Svar på frågor RS.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
Föreliggande förslag Uppdragsavtal Stiftelsen Jamtli 2019–2022, har tagits fram i samråd mellan samtliga stiftare; Stiftelsen Jamtli, Heimbygda, Jämtlands läns konstförening, Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen. Innevarande uppdragsavtal 2015 – 2018 har sagts upp skriftligt från och med 1 januari 2019 då Uppdragsavtal Stiftelsen Jamtli 2019 – 2022 aktualiseras.
Grundläggande skrivningar gäller alltjämt där huvudmännen ser Stiftelsen Jamtli som en tillgång och resurs för regionen som ska sträva efter hållbar utveckling i enlighet med den europeiska utvecklingspolitiken. Perspektiv på jämställdhet, barnens situation, miljö och mänskliga rättigheter lyfts in i uppdragsavtalet.
Aktuella omarbetningar har utgått från regionala och kommunala styrdokument, Stiftelseurkund och stadgar 1973 och 2018, de nationella kulturpolitiska målen enligt förordning 2010:2012, Museilagen (2017:563), Regionala utvecklingsstrategin 2030 Innovativ och attraktivt, kommande regionala kulturplan 2019-2022 och Östersunds kommuns Plan för kultur.
Uppdragsavtalet samspelar med Jamtli strategiplan och anger kulturpolitiska prioriteringar som preciseras i fem övergripande målområden under planperioden: främja kultur och kulturarv som drivkraft för regionens utveckling och attraktivitet, främja utvecklingen av en tillgänglig, socialt hållbar och jämlik kulturell infrastruktur, främja barns och ungas delaktighet och inflytande i utvecklingen av kulturlivet, främja ett utbud som kännetecknas av kvalitet, förnyelse och hållbarhet samt främja ekologisk hållbar utveckling. Målområdena åtföljs av ett med ett antal uppföljningsbara inriktningsmål för årlig återrapportering. Avtalet reglerar även uppföljning, ersättning samt planeringsdialoger.
Det nya uppdragsavtalet beräknas kunna antas av regionfullmäktige senast i juni 2018.-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av ordförande/vice ordförande/2:e vice ordförande
- Bo Danielsson (V) beviljas deltagande på EU:s regionalpolitik – Regional dialogkonferens om EU:s sammanhållningspolitik, Sundsvall den 19 mars 2018
- Thomas Hägg (S) beviljas deltagande på Slutkonferens E12- Atlantica Transport, Vasa den 14-15 mars 2018
- Bo Danielsson (V) beviljas deltagande på Regiondagen, Östersund den 1 mars 2018
- Marie Svensson (V) beviljas deltagande på Framtidens infrastruktur, Vemdalen den 16-17 april 2018
- Thomas Hägg (S) beviljas deltagande på Nordens dag, Trondheim den 21 mars 2018
- Catarina Espmark (M) beviljas deltagande på möte med Telia och PTS, Östersund den 26 februari 2018
Beslut fattade av utskotten- AU § 18/2018 Kursutbud 2018 Bäckedals folkhögskola (RUN/129/2018)
- AU § 19/2018 Ramprogram Jämtland Härjedalen – att främja energieffektivitet och användning av förnybar energi i företag (RUN/73/2018)
Beslut fattade av förvaltningschef/vidaredelegerat från förvaltningschef- Hemsändningsbidrag Åre kommun (RUN/609/2017)
- Hemsändningsbidrag Bräcke kommun (RUN/667/2017)
- Hemsändningsbidrag Östersunds kommun (RUN/24/2018)
- Projekt – Digital kompetens i näringslivet (RUN/131/2018)
- Företagsstöd Vemdalsservice AB (RUN/668/2017)
- STARTstöd (RUN/109/2018)
- Ansökan om medfinansiering till projektet Prehospital resursoptimering (RUN/610/2017)
- Företagsstöd Vattudalens Whiskey HB (RUN/560/2017)
- Företagsstöd Höglekardalens Semesterby AB (RUN/479/2017)
- Företagsstöd Åre Water AB (RUN/519/2017)
- Företagsstöd Westerkaela AB (RUN/594/2017)
- Företagsstöd Tekonf AB (RUN/437/2017)
- Företagsstöd Link i Östersund AB (RUN/648/2017)
- Företagsstöd Anders Östring Konsult AB (RUN/689/2017)
- Företagsstöd Westerkaela AB (RUN/30/2018)
- Investeringslån Linsells Livs (RUN/615/2017)
- Tilläggsbeslut Heimbygda (RUN/471/2017)
- Brännbart Projekt Teatergruppen (RUN/26/2018)
- Arrangemangsbidrag för kulturskapare, 2018-03-05 (RUN/60/2018)
- Produktionsbidrag för kulturskapare (RUN/128/2018)
- Projektbidrag för kulturskapare (RUN/110/2018)
- Ansöka om medfinansiering till projektet Konkretisering av bid för Special Olympics World Winter Games (RUN/134/2018)
- Arrangemangsbidrag för kulturskapare, 2018-03-07 (RUN/60/2018)
- Ombudsinstruktion årsstämma Jämtland Härjedalen Turism 2018 (RUN/156/2018)
- Kulturinsats vid invigning av Elbussprojektet (RUN/165/2018)
- Godkännande av slutrapport Plupp och de osynliga i fjällen (RUN/1170/2015)
- Förstärkning av Jamtli Historieland 2018 (RUN/170/2018)
- Projektbidrag Jämt-Trönderska Historiedagarna (RUN/61/2018)
- Beslut om färdtjänst/riksfärdtjänst 2018-01-01 – 2018-01-31 (RUN/2/2018)
-
- Beslut från Näringsdepartementet: Uppdrag att stärka integrationsperspektivet i det regionala kompetensförsörjningsarbetet 2018-2020 (RUN/13/2018)
- Enkät från Sveriges Kommuner och Landsting: Kartläggning av hur kommuner, landsting och regioner samverkar med civilsamhällets organisationer (RUN/142/2018)
- Inbjudan till samråd från Havs- och vattenmyndigheten: Tyck till om förslag till havsplaner för Sverige (RUN/159/2018)
- Stiftelsen Jamtlis verksamhetsberättelse 2017 (RUN/143/2018)
- Rapport: Extern utvärdering – Designcentrum (RUN/22/2018)
- Protokoll: Länstrafikens i Jämtlands län (RUN/107/2018)
Samtliga handlingar finns tillgängliga via Region Jämtland Härjedalens webbdiarium, http://diariet.regionjh.se/diariet/.- Protokoll: Utskottet för infrastruktur 2018-03-09
- Protokoll: Regionens samverkansråd 2018-03-12
- Protokoll: Arbetsutskottet 2018-03-13
Samtliga protokoll finns tillgängliga via https://meetingsplus.regionjh.se/. -
Region Jämtland Härjedalen har erhållit kallelse till årsstämma för Coompanion. Stämman genomförs den 24 april 2018. Kl 18.30 – 21.00. Plats för stämman är på Verket i Östersund, Prästgatan 50.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Ann-Marie Johansson med ombudsersättare Jenny Persson.
I kallelsen framgår det av den ekonomiska redovisningen att Coompanion gör ett positivt resultat för verksamhetsåret 2017 med 184 485 kr. Vinsten föreslås balanseras i ny räkning.
I handlingarna som regionen erhållit till stämman framgår det att styrelsen har hänskjutit frågor till årsstämman. Det handlar om förändringar i stadgarna och handlar om att anpassa stadgarna till lagen om ek. för.
I den bifogade revisionsberättelsen har revisorerna tillstyrkt att vinsten för år 2017 disponeras enligt det förslag som framgår av förvaltningsberättelsen samt att styrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet för räkenskaperna.Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan för 2018 ska aktuellt läge för nämndens fattade beslut redovisas två gånger per år; i mars och i oktober.
I bilagd redovisning, Uppföljning av regionala utvecklingsnämndens fattade beslut, finns en sammanställning av de beslut som leder till åtgärd och där förvaltningschef getts särskilda uppdrag. Ansökningar om företagsstöd, svar på remisser, informationsärenden och dylikt redovisas inte. -
§ 48
Medfinansiering till projektet ”Besöksmål för lärande inom natur-teknik-innovation och hållbarhet”
Stiftelsen Jamtli har inkommit med ansökan om 432 850 kronor i medfinansiering till projektet ”Besöksmål för lärande inom natur-teknik-innovation och hållbarhet”. Projektet sträcker sig från 15 augusti 2018 till och med 14 augusti 2021. Övrig medfinansiering kommer från SAAB, Sparbanksstiftelsen, Stiftelsen Jamtli och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Projektets aktiviteter riktar sig till en bredd av olika besöksmålsaktörer i länet som är verksamhet inom lärande-/kunskapsturism med inriktning mot natur, teknik, hållbarhet och innovation. Samtliga har också fokus på kulturarv. Ansatsen i projektet bygger på turismforskning som visar ökat intresse för så kallad ”learning-based-tourism” och att trenden går mot ”sightseeing” till ”sightdoing”. Syftet är att stödja utvecklingen av deltagande besöksmåls produkter, marknadsföring, affärsmodell och driftsform. Insatserna bedöms bidra till att länets besöksnäring stärks i linje med det regionala tillväxtprogrammets målsättningar kring fler besökare, ökad året-runt-turism, ökat antal besökare på kultur- och kulturarvsbaserade besöksmål samt samverkan mellan företag. De besöksmål som är deltagare i projektet ligger i de mer glesa delarna av länet och därmed blir spridningseffekten av projektets resultat god.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
§ 50
Medfinansiering till projektet ”Strategisk Utveckling Industriföretag i Jämtland Härjedalen – STRUT”
IUC Z-Group AB har inkommit med ansökan om 5 600 000 kronor i medfinansiering till projektet ”Strategisk Utveckling Industriföretag i Jämtland Härjedalen – STRUT”. Projektet startar 1 juli 2018 och sträcker sig till 30 juni 2021. Stödsökande organisation finansierar 675 000 kronor och resterade finansiering söks från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Projektet syftar till att stärka konkurrenskraften i länets industrisektor. Detta ska uppnås genom insatser som riktar sig direkt till tillverkande och tillverkningsnära företag där företagen genom coacher och konsulter får stöd i strategiarbete. Projektet inleds med insiktsseminarier och kartläggningsintervjuer där företagens behov, styrkor och utvecklingspotential identifieras. Därefter tas handlingsplaner fram till de företag som går vidare i processen och avslutningsvis kopplas konsultstöd in som hjälper företaget i genomförandefasen. Projektet inkluderar även insatser för breddad rekrytering inom industrisektorn.
Projektet bedöms bidra till ökat förädlingsvärde och produktivitetsutveckling i länets industriföretag. Det styr mot målsättningen att fler företag säljer på en marknad utanför länet.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening har inkommit med ansökan om 222 519 kronor i medfinansiering till förstudieprojektet ”Morgondagens medarbetare”. Studien ska genomföras under 2018.
Den regionala utvecklingsstrategin lyfter besöksnäringen som en tillväxtmotor. Besöksnäringen i länet beräknas behöva rekrytera 1500-2000 nya medarbetare under åren fram till 2030. Kompetensförsörjningsfrågan är således en viktig strategisk utvecklingsfråga för näringen. Syftet med projektet är att ta fram underlag som visar vilka åtgärder som behöver vidtas för att möta framtidens utmaningar med rekrytering och kompetensutveckling. Arbetet sker i nära samverkan med företag och näringslivsaktörer.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud.Bilagor
-
529kb Ladda ner dokument
-
Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening (JHT) har inkommit med ansökan om 1 411 995 kronor i medfinansiering till projektet ”Den digitala transformationen”.
JHT:s nya uppdrag har renodlats och organisationen ska arbeta med strategiska och strukturella frågor på branschnivå som de enskilda destinationerna och företagen inte bör eller kan driva enskilt. Här ingår bland annat frågor som handlar om kommunikation mot branschaktörer, samt insatser som övergripande mobiliserar och utvecklar näringen avseende kommunikationsfrågor. I föreliggande projekt ska JHT stärka de mindre destinationernas/besöksmålens förmåga att lyckas med marknadskommunikationen med fokus på digitala kanaler. Projektet innehåller aktiviteter för trend- och omvärldsbevakning, kompetensutvecklingsinsatser riktade mot företag samt utveckling av nya arbetsformer och nätverk för kommunikationsarbete.
Åtgärderna bedöms bidra till att deltagande turistföretag på ett bättre sätt når ut med sina erbjudanden till kunder utanför länet, vilket får effekten att fler personer besöker länet.
Projektet prioriteras utifrån gällande regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län, område Innovation och förnyelse.Bilagor
-
607kb Ladda ner dokument
-
-
Region Jämtland Härjedalen har erhållit kallelse till årsstämman för Almi Företagspartner Mitt AB. Stämman hålls den 18 april kl. 11.00 – 12.00 och platsen är Almis kontor i Sundsvall, Fredsgatan 3.
Region Jämtland Härjedalens ombud på stämman är Ann-Marie Johansson med ombudsersättare Eva Hellstrand.
I bifogat material till kallelsen framgår det av årsredovisningen (ej granskat av revisor vid utskicket) att verksamhetsåret 2017 har haft intäkter om 28 675 tkr och kostnaderna har uppgått till 29 490 tkr, vilket resulterar i ett underskott om 815 tkr. Finansiella poster visar på ett överskott om 14 tkr vilket innebär att årets resultat för Almi är ett underskott om 801 tkr. Resultatet följer den planering som moderkoncernen och ledningen för bolaget har för att minska det fria egna kapitalet i företaget. Det egna kapitalet minskar från 17 781 tkr till 16 980 tkr. Målsättningen för det fria kapitalet i bolaget är att ha en nivå som klarar 3-6 månaders driftskostnader. Vid årsskiftet motsvarar Almi Företagspartner Mitt ABs fria egna kapital 7,1 månaders drift.
I den rapport om måluppfyllelse som medföljer kallelsen framgår det att Almi i princip når uppsatta mål och att företagets verksamhet därmed levererar de verksamhetsmål som eftersträvats.Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
951kb Ladda ner dokument
-
-
§ 59
Kompletterande frågor från regionstyrelsen angående intresseanmälan fordonsanskaffning Norrtåg AB
Norrtåg AB har i november 2017 inkommit med underlag för ett inriktningsbeslut till Norrtåg ABs samtliga ägare och finansiärer gällande en intresseanmälan för fordonsanskaffning. Ärendet behandlades av utskottet för infrastruktur i december 2017, och kompletterades därefter med ett förklarande PM Frågor kring Norrtåg 2.0.
Regionala utvecklingsnämnden behandlade ärendet 2018-01-30, § 13, och föreslog då regionfullmäktige följande:
Region Jämtland Härjedalen ställer sig bakom Norrtåg AB:s intresseanmälan om utökad fordonsflotta.
Regionstyrelsen behandlade ärendet den 28 februari 2018, § 65, och beslutade då följande:
Regionstyrelsen ber regionala utvecklingsnämnden om följande kompletteringar:- Hur ser tidplanen ut mellan intresseanmälan och bindande beslut om trafik och finansiering så regionfullmäktige kan hantera slutligt ställningstagande
- Avser kostnaden 7,7 mkr enbart åtgärderna för linjen Sundsvall-Storlien
- Hur påverkas Region Jämtland Härjedalens kostnader om de andra länen beslutar om trafikutveckling inom sina län enligt förslaget, eftersom finansieringen anges som andel av Norrtågs kostnader
- Hur ser regionala utvecklingsnämnden på möjligheterna att utifrån regionens ekonomiska läge prioritera denna ökade kostnader inom nämnden egna budgetram
Dessa kompletteringar ska återkomma till regionstyrelsen så att ärendet kan hanteras vid regionfullmäktige i april.
Ovanstående frågor har besvarats i PM Norrtåg AB intresseanmälan fordonsanskaffning - svar på frågor från regionstyrelsen samt tillhörande Bilaga – Svar på frågor RS.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument